Tarjoilija
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Oletko unelmoinut tarjoilijan ammatista? Kiinnostaako sinua asiakaspalvelu? Oletko kiinnostunut juomien valmistamisesta ja tarjoilusta? Valitse silloin tarjoilijan ura. Ravintola- ja catering-ala sopii sinulle, jos olet valmis tuottamaan asiakkaalle elämyksiä, olet sosiaalinen ja asiakaspalveluhenkinen.
Ammatti ja opinnot
Tarjoilijana vastaat asiakkaiden palvelusta ja onnistuneen palvelukokonaisuuden tuottamisesta. Opinnoissasi sinut perehdytetään hyvään asiakaspalveluun, kassatoimintoihin, erityyppisiin tarjoilutapoihin, ruokien ja juomien tarjoiluun ja juomien valmistamiseen.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut tarjoilija työskentelee ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä sekä suurtalouden toimipaikoissa.
Ravintola- ja catering-alalla on koko ajan paljon hyviä työmahdollisuuksia avoinna, työvoimapula on suuri.
Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.
Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku
Hakuaika
Seuraava yhteishaku 21.2.-21.3.2023
Opintojen alkaminen ja kesto
Opinnot alkavat elokuussa 2023. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Koulutuspaikka
- Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas
- Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2C, 90250 Oulu. Opiskelu tapahtuu suurimmaksi osaksi Opetusravintola Hilikussa, Kasarmintie 8h, 90130 Oulu.
Aloituspaikkoja yhteishaussa
Kevään 2023 yhteishaussa ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on Haukiputaan yksikössä yhteensä 18 aloituspaikkaa ja Kaukovainion palvelut yksikössä 60 aloituspaikkaa.
Huomaathan, että aloituspaikkamäärä sisältää myös asiakaspalvelun osaamisalan lisäksi ruokapalveluiden osaamisalan aloituspaikat. Osaamisala valitaan opintojen aikana.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2. Lisätietoa täältä >
Opiskelun toteutusmuoto
Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavan opintonsa päiväopintoina. Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
- Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
- Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
- Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat, 60 osp, esimerkiksi
- Á la carte -tarjoilu, 30 osp
- Kahvilapalvelut, 10 osp
- Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
- Juomien myynti ja tarjoilu, 25 osp
- Tilaus- ja juhlatarjoilu, 25 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Hinta ja kustannukset
Opetus on opiskelijoille maksutonta. Mikäli et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin sinulle voi tulla kustannuksia mm. opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta. Katso lisätiedot Tietoa uudelle opiskelijalle -sivulta.
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.
Lisätiedot
Lisätietoa hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut
Haukiputaan yksikkö
- Opinto-ohjaaja Erja Ukkola, p. 050 317 4827, erja.ukkola@osao.fi
Kaukovainion yksikkö, palvelut
- Opinto-ohjaaja Mervi Savela, p. 040 4858 604, mervi.savela@osao.fi
Hae koulutukseen
Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Hakuaika
Hakuaika Haukiputaalla huhtikuussa 2023 alkavaan koulutukseen on 13.1.-20.3.2023. Haku on yhteinen kokiksi ja tarjoilijaksi suuntaaville.
Kaukovainion palvelu yksikössä haku avautuu 22.03.2023 alkaen toistaiseksi. Haku on yhteinen kokiksi ja tarjoilijaksi suuntaaville.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Haukiputaan yksikkö opinnot alkavat 11.4.2023.
Kaukovainion yksikkö, palvelut opinnot alkavat 2.8.2023.
Koulutuspaikka
- Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas
- Kaukovainion yksikkö, palvelut, Opetusravintola Hilikku, Kasarmintie 8 H, 90130 Oulu
Opiskelijavalinta
Hakijat valitaan koulutukseen haastattelun perusteella.
Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
- motivaatio, enintään 5 pistettä
Haukiputaan yksikössä hakijat kutsutaan haastatteluun hakuajan päättymisen jälkeen. Opiskelijavalinta tehdään haastattelujen jälkeen. Valinnasta tiedotetaan sähköpostilla.
Kaukovainion yksikössä hakijat kutsutaan haastatteluun kerran kuussa huhti – kesäkuun aikana. Kutsu lähetetään sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti. Opiskelijavalinnat tehdään noin viikon sisällä haastattelun jälkeen.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A.2.2. Lisätietoja täältä.
Opiskelun toteutusmuoto
Koulutus on lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.
Oppisopimusopiskelu
Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Oppisopimusasioita hoitaa Kaukovainion yksikössä koulutussuunnittelija Anne Pudas, p. 050 595 1976, anne.pudas@osao.fi ja Haukiputaan yksikössä Päivi Kylmäluoma, p. 040 1415 265, paivi.kylmaluoma@osao.fi.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
- Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
- Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
- Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat, 60 osp, esimerkiksi
- Á la carte -tarjoilu, 30 osp
- Kahvilapalvelut, 10 osp
- Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
- Juomien myynti ja tarjoilu, 25 osp
- Tilaus- ja juhlatarjoilu, 25 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa.
Hinta ja kustannukset
Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta (ei koske oppivelvollisia).
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita halutessaan kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.
Lisätiedot
Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut
Opinto-ohjaaja Erja Ukkola (Haukiputaan yksikkö)
p. 050 317 4827, erja.ukkola@osao.fi
Opinto-ohjaaja Mervi Savela (Kaukovainion yksikkö, palvelut)
p. 040 4858604, mervi.savela@osao.fi
Lisätietoa hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, ovi@osao.fi, p. 040 8266 060
Hae koulutukseen
Alla olevista painikkeista siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.
Hae Haukiputaan koulutukseen tarjoilijaksi tai kokiksi
Hae Kaukovainion koulutukseen kokiksi tai tarjoilijaksi
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.
Ammattitutkintostipendi
Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >
Ole hyvä ja salli evästeet nähdäksesi sisällön tai katso sisältö täältä.
Ole hyvä ja salli evästeet nähdäksesi sisällön tai katso sisältö täältä.