Kokki

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan koulutus sopii sinulle, joka haluat kehittyä ruoanvalmistus-, leivonta- sekä asiakaspalvelutaidoissa ja työllistyä monipuolisiin ravitsemisalan työpaikkoihin. Kokkina pääset käyttämään niin kädentaitoja, mielikuvitusta kuin luovuuttasi.

Ammatti ja opinnot

Kokkina toimit monipuolisissa ravintola- ja catering-alan työtehtävissä. Alan työtehtävissä toimiminen edellyttää itsenäistä, omatoimista sekä vastuuntuntoista asennetta. Kokkina hygienia on sinulle kunnia-asia, kuten myös palveluasenteesi ja yhteistyökykysi. Työtä tehdään kestävän toimintatavan, hygieniavaatimusten mukaisesti ja noudatetaan alan sopimuksia ja säädöksiä.

Koulutus antaa sinulle hyvät valmiudet toimia alan monipuolisissa tehtävissä. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään oppilaitoksessa järjestettävällä koulutuksella. Opintoihin on mahdollista sisällyttää myös kansainvälistä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Valinnaisilla tutkinnon osilla pystyt rakentamaan itsellesi yksilöllisen, laajan osaamisen ravintola- ja catering-alalla.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Ruokapalvelun osaamisalan suorittaneena osaat toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Työpaikkoja sinulle voivat olla esimerkiksi

  • kahvilat
  • erilaiset ravintolat
  • catering-alan yritykset
  • suurkeittiöt
  • juhla- ja pitopalveluyritykset.

Ala työllistää hyvin ja koulutus antaa hyvän pohjan korkeakouluopintoihin (esimerkiksi restonomi (amk)), ammattitutkintoihin sekä erikoisammattitutkintoihin. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Hakuaika

Seuraava yhteishaku 18.2.-10.3.2020. Haku osoitteessa www.opintopolku.fi.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat elokuussa 2020. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö
Asemakyläntie 5
90840 Haukipudas

Kaukovainion yksikkö, palvelut
Kotkantie 2C
90250 Oulu

Kempeleen-Limingan yksikkö
Niittyrannantie 5
90400 Kempele

Muhoksen yksikkö
Kirkkotie 1
91500 Muhos

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Kevään 2020 yhteishaussa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon ruokapalvelun osaamisalalla aloituspaikkoja on Haukiputaan yksikössä 14, Kaukovainion palvelut yksikössä 40, Kempeleen-Limingan yksikössä 18 ja Muhoksen yksiköissä 12 paikkaa.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A.2.2.

 

Opiskelun toteutusmuoto

Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina. Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
  • Á la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
  • Kahvilapalvelut, 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

 

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta. Valintakirjeen mukana saat tiedon tarvittavista hankinnoista ja niiden hinta-arvioista.

 

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Kempeleessä opiskellessasi voit suorittaa lukio-opintoja Kempeleen lukiossa ja tehdä kaksoistutkinnon kolmessa vuodessa. Muhoksen yksikössä lukio-opintoja suoritetaan Kaukovainion palvelut -yksikössä tai Muhoksen lukiossa ja lisäksi lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.

 

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Kaukovainion yksikkö, palvelut
Opinto-ohjaaja Marianne Tapper
p. 050 366 0199
marianne.tapper@osao.fi

Kempeleen-Limingan yksikkö
Opinto-ohjaaja Marcella Puranen
p. 040 3580 813
marcella.puranen@osao.fi

Haukiputaan yksikkö
Opinto-ohjaaja Erja Seppälä
p. 050 317 4678
erja.seppala@osao.fi

Muhoksen yksikkö
Opinto-ohjaaja Timo Mikkonen
p. 050 5629 120
timo.mikkonen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060
ovi@osao.fi

 

Hae koulutukseen

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.

Siirry opintopolku.fi sivulle

 

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Ravintola- ja catering-alan perustutkintoon on jatkuva haku ympäri vuoden.

 

Opintojen alkaminen ja kesto

Haukiputaan yksikössä opinnot alkavat 5.8.2020. Hakijat kutsutaan hakuajan päättymisen jälkeen haastatteluun, jotka toteutetaan 1.-5.6.2020. Mahdollinen kielitaidon arviointi järjestetään 18.5.2020. Opiskelijavalintapäätös tehdään 10.6.2020 mennessä ja siitä tiedotetaan sähköpostilla 17.6.2020.

Kaukovainio, Palvelut -yksikössä opinnot alkavat 5.8.2020 ja 1.10.2020. Kesällä 2020 saapuneet hakemukset käsitellään elokuun 2020 alussa.

Kempeleen-Limingan yksikössä opinnot alkavat kuukausittain seuraavasti: 17.8.2020, 1.9.2020 ja 1.10.2020.

Muhoksen yksikössä opinnot alkavat erikseen sovitun aloitusajan mukaan.

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

 

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas

Kaukovainion yksikkö, Palvelut, Kotkantie 2C, 90250 Oulu

Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90400 Kempele

Muhoksen yksikkö, Kirkkotie 1, 91500 Muhos

 

Opiskelijavalinta

Hakijat valitaan koulutukseen haastattelun perusteella. Hakijat kutsutaan haastatteluun kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä. Opiskelijavalinta tehdään haastattelujen jälkeen. Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista haastatteluun. Haastatteluihin kutsuminen tapahtuu hakulomakkeessa annettujen tietojen perusteella. Valinnasta tiedotetaan sähköpostilla.

 

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A.2.2. Lisätietoja täältä.

 

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus on lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

 

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa. Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta ja oppisopimuskoulutukseen hakeutumisesta antavat yksiköissä toimivat oppisopimustoimijat.

Katso oppisopimustoimijoiden yhteystiedot

 

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
  • Á la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
  • Kahvilapalvelut, 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta.

 

Ammattilukio 

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita halutessaan kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Hannu Heikkinen (Haukiputaan yksikkö)
p. 050 317 5045, hannu.heikkinen@osao.fi

Opinto-ohjaaja Marianne Tapper (Kaukovainion yksikkö, palvelut)
p. 050 3660 199, marianne.tapper@osao.fi

Opinto-ohjaaja Marcella Puranen (Kempeleen-Limingan yksikkö)
p. 040 3580 813, marcella.puranen@osao.fi

Opinto-ohjaaja Timo Mikkonen (Muhoksen yksikkö)
p. 050 562 9120, timo.mikkonen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevista painikkeista siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Haku Haukiputaan yksikköön ei ole juuri tällä hetkellä voimassa.

Hae Kaukovainion koulutukseen

Hae Kempeleen koulutukseen

Hae Muhoksen koulutukseen

 

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

 

Ammattitutkintostipendi 

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea Työllisyysrahastolta 400 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Työvoimakoulutus on tarkoitettu sinulle, jos olet työtön työnhakija, tai vaarassa jäädä työttömäksi. Koulutuksessa voit opiskella uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.

Kohderyhmä

Koulutuksen kohderyhmänä ovat kokin työtehtävistä kiinnostuneet TE-toimiston asiakkaat, jotka soveltuvat koulutukseen ja koulutuksen tavoiteammattiin ja joilla on aikaisempaa alan koulutusta tai työkokemusta.

Hakuaika

Haku Kaukovainion palvelut yksikössä järjestettävään työvoimakoulutukseen päättyy 7.8.2020.

Koulutuksen Infotilaisuus 4.8.2020 klo 14.15, Opetusravintola Hilikku, Kasarmintie 8H, 90130 Oulu, 2. kerros

Opintojen alkaminen ja kesto

Kaukovainio palvelut yksikössä opinnot alkavat 7.9.2020.

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 427 opiskelupäivää. Opintojen alussa jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa sovitaan tutkinnon suorittamisesta.

Koulutuspaikka

Kaukovainion yksikkö, Palvelut, Opetusravintola Hilikku, Kasarmintie 8 H, 90130 Oulu

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena, joista 271 päivää järjestetään koulutuksen järjestäjän oppimisympäristössä sekä 156 päivää on työelämässä tapahtuvaa oppimista.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
  • Á la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
  • Kahvilapalvelut, 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta.

Lisätiedot

Kaukovainion yksikkö, palvelut

Koulutuspäällikkö Esa Koppelo, esa.koppelo@osao.fi
Opinto-ohjaaja Marianne Tapper, marianne.tapper@osao.fi

Hae koulutukseen

Haku työvoimakoulutukseen tapahtuu TE-palvelujen kautta. Lisätietoja koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista etuuksista saat valtakunnallisesta TE-puhelinpalvelun Koulutusneuvonnasta, p. 0295 020 702 tai sähköpostilla osoitteesta koulutusneuvonta@te-toimisto.fi

Siirry TE-palveluiden sivulle ja hae Kaukovainion koulutukseen

 

Peruutusehto

Koulutushakemus on sitova eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Päteviä syitä ovat esimerkiksi työllistyminen tai muun koulutuspaikan saaminen. Työnhakusi tulee olla voimassa hakiessasi koulutukseen.

 

Ammattitutkintostipendi 

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea Työllisyysrahastolta 400 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä ammateista ja opinnoista