Kokki

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan koulutus sopii sinulle, joka haluat kehittyä ruoanvalmistus-, leivonta- sekä asiakaspalvelutaidoissa ja työllistyä monipuolisiin ravitsemisalan työpaikkoihin. Kokkina pääset käyttämään niin kädentaitoja, mielikuvitusta kuin luovuuttasi.

Ammatti ja opinnot

Kokkina toimit monipuolisissa ravintola- ja catering-alan työtehtävissä. Alan työtehtävissä toimiminen edellyttää itsenäistä, omatoimista sekä vastuuntuntoista asennetta. Kokkina hygienia on sinulle kunnia-asia, kuten myös palveluasenteesi ja yhteistyökykysi. Työtä tehdään kestävän toimintatavan, hygieniavaatimusten mukaisesti ja noudatetaan alan sopimuksia ja säädöksiä.

Koulutus antaa sinulle hyvät valmiudet toimia alan monipuolisissa tehtävissä. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään oppilaitoksessa järjestettävällä koulutuksella. Opintoihin on mahdollista sisällyttää myös kansainvälistä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Valinnaisilla tutkinnon osilla pystyt rakentamaan itsellesi yksilöllisen, laajan osaamisen ravintola- ja catering-alalla.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Ruokapalvelun osaamisalan suorittaneena osaat toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Työpaikkoja sinulle voivat olla esimerkiksi

  • kahvilat
  • erilaiset ravintolat
  • catering-alan yritykset
  • suurkeittiöt
  • juhla- ja pitopalveluyritykset.

Ala työllistää hyvin ja koulutus antaa hyvän pohjan korkeakouluopintoihin (esimerkiksi restonomi (amk)), ammattitutkintoihin sekä erikoisammattitutkintoihin. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Hakuaika

Seuraava yhteishaku 18.2.-10.3.2020. Haku osoitteessa www.opintopolku.fi.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat elokuussa 2020. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö
Asemakyläntie 5
90840 Haukipudas

Kaukovainion yksikkö, palvelut
Kotkantie 2C
90250 Oulu

Kempeleen-Limingan yksikkö
Niittyrannantie 5
90400 Kempele

Muhoksen yksikkö
Kirkkotie 1
91500 Muhos

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Kevään 2020 yhteishaussa ravintola- ja catering-alan perustutkinnon ruokapalvelun osaamisalalla aloituspaikkoja on Haukiputaan yksikössä 14, Kaukovainion palvelut yksikössä 40, Kempeleen-Limingan yksikössä 18 ja Muhoksen yksiköissä 12 paikkaa.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A.2.2.

Opiskelun toteutusmuoto

Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina. Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
  • Á la carte – ruoanvalmistus, 30 osp
  • Kahvilapalvelut, 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

 

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta. Valintakirjeen mukana saat tiedon tarvittavista hankinnoista ja niiden hinta-arvioista.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.
Kempeleessä opiskellessasi voit suorittaa lukio-opintoja Kempeleen lukiossa ja tehdä kaksoistutkinnon kolmessa vuodessa. Muhoksen yksikössä lukio-opintoja suoritetaan  Kaukovainion palvelut yksikössä tai Muhoksen lukiossa ja lisäksi lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Kaukovainion yksikkö, palvelut
Opinto-ohjaaja Lea Perhomaa
puh. 050 590 9662
lea.perhomaa@osao.fi

Kempeleen-Limingan yksikkö
Opinto-ohjaaja Marcella Puranen
puh. 040 3580 813
marcella.puranen@osao.fi

Haukiputaan yksikkö
Opinto-ohjaaja Erja Seppälä
puh. 050 317 4678
erja.seppala@osao.fi

Muhoksen yksikkö
Opinto-ohjaaja Timo Mikkonen
puh. 050 5629 120
timo.mikkonen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
puh. 040 8266 060
ovi@osao.fi

 

Hae koulutukseen

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.

Siirry opintopolku.fi sivulle

 

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Ravintola- ja catering-alan perustutkintoon on jatkuva haku ympäri vuoden.

Opintojen alkaminen ja kesto

Haukiputaan yksikössä on jatkuva haku auki kahteen koulutukseen.

  • Ensimmäiseen koulutukseen hakuaika on avoinna koko ajan. Opinnot voi aloittaa jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina ja osaamisalan (kokki/tarjoilija) voi valita opintojen aikana.
  • Toiseen koulutukseen jatkuva haku on auki 20.11. – 5.12.2019 ja siinä hakeudutaan suoraan ruokapalvelujen osaamisalaan (kokki). Opinnot alkavat 7.1.2020.

 

Kaukovainio, Palvelut-yksikössä opinnot alkavat 28.10.2019 ja 6.1.2020.

Kempeleen-Limingan yksikössä koulutus alkaa kuukausittain seuraavasti: 13.1.2020, 3.2.2020, 9.3.2020, 1.4.2020, 17.8.2020, 1.9.2020 ja 1.10.2020.

Muhoksen yksikössä opinnot alkavat erikseen sovitun aloitusajan mukaan.

 

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö
Asemakyläntie 5
90840 Haukipudas

Kaukovainion yksikkö, Palvelut
Kotkantie 2C
90250 Oulu

Kempeleen-Limingan yksikkö
Niittyrannantie 5
90400 Kempele

Muhoksen yksikkö
Kirkkotie 1
91500 Muhos

Opiskelijavalinta

Hakijat valitaan koulutukseen haastattelun perusteella. Hakijat kutsutaan haastatteluun kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä. Opiskelijavalinta tehdään haastattelujen jälkeen. Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista järjestettävään haastatteluun. Haastatteluihin kutsuminen tapahtuu hakulomakkeessa annettujen tietojen perusteella.Valinnasta tiedotetaan sähköpostilla.

Haukiputaalla 7.1. alkavaan koulutukseen hakeneet haastatellaan 11.-18.12.2019. Opiskelijavalinta tehdään 19.12.2019. Hakijoille tiedotetaan valinnoista sähköpostilla valinnan jälkeen. Opinnot alkavat 7.1.2020.

 

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A.2.2. Lisätietoja täältä.

 

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus on lähi- ja etäopiskelua, sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

 

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa. Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta ja oppisopimuskoulutukseen hakeutumisesta antavat yksiköissä toimivat oppisopimustoimijat. Heidän yhteystietonsa löydät täältä >>

 

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
  • Á la carte – ruoanvalmistus, 30 osp
  • Kahvilapalvelut, 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

 

Hinta ja kustannukset

Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta.

Ammattilukio 

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita halutessaan kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Haukiputaan yksikkö
Hannu Heikkinen
p. 050 317 5045
hannu.heikkinen@osao.fi

Kaukovainion yksikkö, palvelut
opinto-ohjaaja
Lea Perhomaa
050 5909 662
lea.perhomaa@osao.fi

Kempeleen-Limingan yksikkö
opinto-ohjaaja
Marcella Puranen
040 3580 813
marcella.puranen@osao.fi

Muhoksen yksikkö
opinto-ohjaaja
Timo Mikkonen
p. 050 562 9120
timo.mikkonen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
040 8266 060
chat www.osao.fi/ovi
ovi@osao.fi

 

Hae koulutukseen

Alla olevista painikkeista siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

 

Hae Haukiputaan koulutukseen  Jatkuva haku, osaamisalavalinta opintojen aikana (kokki tai tarjoilija). Koulutuksen aloitus joustavasti kuukausittain.

Hae Haukiputaan koulutukseen  Haku ajalla 20.11. – 5.12.2019. Osaamisalavalinta kokki. Koulutus alkaa 7.1.2020.

 

Hae Kaukovainion koulutukseen

Hae Kempeleen koulutukseen

Hae Muhoksen koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

 

Ammattitutkintostipendi

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea koulutusrahastolta 400 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta.