Kokki

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan koulutus sopii sinulle, joka haluat kehittyä ruoanvalmistus-, leivonta- sekä asiakaspalvelutaidoissa ja työllistyä monipuolisiin ravitsemisalan työpaikkoihin. Kokkina pääset käyttämään niin kädentaitoja, mielikuvitusta kuin luovuuttasi.

Ammatti ja opinnot

Kokkina toimit monipuolisissa ravintola- ja catering-alan työtehtävissä. Alan työtehtävissä toimiminen edellyttää itsenäistä, omatoimista sekä vastuuntuntoista asennetta. Kokkina hygienia on sinulle kunnia-asia, kuten myös palveluasenteesi ja yhteistyökykysi. Työtä tehdään kestävän toimintatavan, hygieniavaatimusten mukaisesti ja noudatetaan alan sopimuksia ja säädöksiä.

Koulutus antaa sinulle hyvät valmiudet toimia alan monipuolisissa tehtävissä. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään oppilaitoksessa järjestettävällä koulutuksella. Opintoihin on mahdollista sisällyttää myös kansainvälistä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Valinnaisilla tutkinnon osilla pystyt rakentamaan itsellesi yksilöllisen, laajan osaamisen ravintola- ja catering-alalla.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Ruokapalvelun osaamisalan suorittaneena osaat toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Työpaikkoja sinulle voivat olla esimerkiksi

  • kahvilat
  • erilaiset ravintolat
  • catering-alan yritykset
  • suurkeittiöt
  • juhla- ja pitopalveluyritykset.

Ala työllistää hyvin ja koulutus antaa hyvän pohjan korkeakouluopintoihin (esimerkiksi restonomi (amk)), ammattitutkintoihin sekä erikoisammattitutkintoihin. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Hakuaika

Seuraava yhteishaku 22.2.–22.3.2022. Haku osoitteessa www.opintopolku.fi.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat elokuussa 2022. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

  • Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas
  • Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2C, 90250 Oulu
  • Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90400 Kempele
  • Muhoksen yksikkö, Kirkkotie 1, 91500 Muhos

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Kevään 2022 yhteishaussa ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on Haukiputaan yksikössä yhteensä 30, Kaukovainion palvelut yksikössä 60, Kempeleen-Limingan yksikössä 20 ja Muhoksen yksiköissä 12 aloituspaikkaa.

Huomaathan, että Haukiputaan ja Kaukovainio palvelut yksiköiden aloituspaikkamäärä sisältää myös ruokapalveluiden osaamisalan lisäksi asiakaspalvelun osaamisalan aloituspaikat. Osaamisala valitaan opintojen aikana.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A.2.2.

Opiskelun toteutusmuoto

Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina. Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
  • Á la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
  • Kahvilapalvelut, 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta. Lisätietoa opiskelusta aiheutuvista kustannuksista löydät Tietoa uudelle opiskelijalle sivulta.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Kempeleessä opiskellessasi voit suorittaa lukio-opintoja Kempeleen lukiossa ja tehdä kaksoistutkinnon kolmessa vuodessa. Muhoksen yksikössä lukio-opintoja suoritetaan Kaukovainion palvelut -yksikössä tai Muhoksen lukiossa ja lisäksi lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Kaukovainion yksikkö, palvelut
Opinto-ohjaaja Lea Perhomaa, p 050 5909 662, lea.perhomaa@osao.fi

Kempeleen-Limingan yksikkö
Opinto-ohjaaja Raila Idström, p. 050 564 8685, raila.idstrom@osao.fi

Haukiputaan yksikkö
Opinto-ohjaaja Erja Seppälä, p. 050 317 4678, erja.seppala@osao.fi

Muhoksen yksikkö
Opinto-ohjaaja Timo Mikkonen, p. 050 5629 120, timo.mikkonen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.

Siirry opintopolku.fi sivulle

 

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Ravintola- ja catering-alan perustutkintoon voi hakeutua ympäri vuoden. Haukiputaan yksikköön voit hakeutua koulutukseen ajalla 23.9. – 30.10.2021.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Haukiputaan yksikössä opinnot alkavat 10.1.2022. Haku on yhteinen kokiksi ja tarjoilijaksi suuntaaville.
Kaukovainion yksikkö, palvelut opinnot alkavat seuraavan kerran elokuussa 2022. Valintahaastatteluja järjestetään seuraavan kerran kevätlukukaudella 2022 kuukausittain.
Kempeleen-Limingan yksikössä opinnot alkavat joustavasti: 10.1.2022, 1.2.2022, 1.3.2022, 4.4.2022 ja 3.10.2022.
Muhoksen yksikössä opinnot alkavat erikseen sovitun aloitusajan mukaan.

Maahanmuuttajille suunnattu koulutus

Kaukovainion palvelut -yksikössä alkaa maahanmuuttajille suunnattu koulutus 7.2.2022. Tähän koulutukseen on hakuaika 20.9.-22.11.2021. Koulutuksesta voi valmistua kokiksi tai tarjoilijaksi. Koulutukseen valitaan 14 opiskelijaa. Lisätietoja koulutuksen sisällöstä antaa opinto-ohjaaja Päivi Käsmä, p. 050 501 9153, paivi.kasma@osao.fi

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas
Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2C, 90250 Oulu sekä Opetusravintola Hilikku, Kasarmintie 8 H, 90130 Oulu
Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele
Muhoksen yksikkö, Kirkkotie 1, 91500 Muhos

Opiskelijavalinta

Hakijat valitaan haastattelun perusteella. Hakijat kutsutaan haastatteluun kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä. Opiskelijavalinta tehdään haastattelujen jälkeen. Valinnasta tiedotetaan sähköpostilla.

Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu Haukiputaan yksikössä seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
  • motivaatio, enintään 5 pistettä

Haukiputaalla tammikuussa 2022 alkavan koulutuksen valintahaastattelut ovat 8. – 12.11.2021. Hakijat kutsutaan haastatteluun hakuajan päättymisen jälkeen. Hakijoihin ollaan yhteydessä sähköpostitse sekä puhelimitse. Valintapäätös tehdään 30.9.2021 ja siitä ilmoitetaan sähköpostilla ja tekstiviestillä.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa joko erilliseen kielitaidon arviointiin 2.11.2021 tai haastattelun yhteydessä. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A.2.2. Lisätietoja täältä.

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus on lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa. Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta ja oppisopimuskoulutukseen hakeutumisesta antavat yksiköissä toimivat oppisopimustoimijat.

Katso oppisopimustoimijoiden yhteystiedot

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
  • Á la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
  • Kahvilapalvelut, 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta (ei koske oppivelvollisia).

Ammattilukio 

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita halutessaan kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Jaana Ahola (Haukiputaan yksikkö)
p. 040 631 7812, jaana.ahola@osao.fi

Opinto-ohjaaja Lea Perhomaa  (Kaukovainion yksikkö, palvelut)
p. 050 5909 662, lea.perhomaa@osao.fi

Opinto-ohjaaja Raila Idström (Kempeleen-Limingan yksikkö)
p. 050 564 8685, raila.idstrom@osao.fi

Opinto-ohjaaja Timo Mikkonen (Muhoksen yksikkö)
p. 050 562 9120, timo.mikkonen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevista painikkeista siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae Haukiputaan koulutukseen kokiksi tai tarjoilijaksi

Hae Kaukovainion koulutukseen

Hae Kempeleen koulutukseen

Hae Muhoksen koulutukseen

Hae maahanmuuttajaryhmään Kaukovainiolle kokiksi tai tarjoilijaksi

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Ammattitutkintostipendi 

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea Työllisyysrahastolta 400 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä ammateista ja opinnoista