Kokki

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan koulutus sopii sinulle, joka haluat kehittyä ruoanvalmistus-, leivonta- sekä asiakaspalvelutaidoissa ja työllistyä monipuolisiin ravitsemisalan työpaikkoihin. Kokkina pääset käyttämään niin kädentaitoja, mielikuvitusta kuin luovuuttasi.

Ammatti ja opinnot

Kokkina toimit monipuolisissa ravintola- ja catering-alan työtehtävissä. Alan työtehtävissä toimiminen edellyttää itsenäistä, omatoimista sekä vastuuntuntoista asennetta. Kokkina hygienia on sinulle kunnia-asia, kuten myös palveluasenteesi ja yhteistyökykysi. Työtä tehdään kestävän toimintatavan, hygieniavaatimusten mukaisesti ja noudatetaan alan sopimuksia ja säädöksiä.

Koulutus antaa sinulle hyvät valmiudet toimia alan monipuolisissa tehtävissä. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään oppilaitoksessa järjestettävällä koulutuksella. Opintoihin on mahdollista sisällyttää myös kansainvälistä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Valinnaisilla tutkinnon osilla pystyt rakentamaan itsellesi yksilöllisen, laajan osaamisen ravintola- ja catering-alalla.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Ruokapalvelun osaamisalan suorittaneena osaat toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Työpaikkoja sinulle voivat olla esimerkiksi

  • kahvilat
  • erilaiset ravintolat
  • catering-alan yritykset
  • suurkeittiöt
  • juhla- ja pitopalveluyritykset.

Ala työllistää hyvin ja koulutus antaa hyvän pohjan korkeakouluopintoihin (esimerkiksi restonomi (amk)), ammattitutkintoihin sekä erikoisammattitutkintoihin. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Hakuaika

Seuraava yhteishaku on 21.2. – 21.3.2023.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat elokuussa 2023. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

  • Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas
  • Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2C, 90250 Oulu
  • Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90400 Kempele
  • Muhoksen yksikkö, Kirkkotie 1, 91500 Muhos

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Kevään 2023 yhteishaussa ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on Haukiputaan yksikössä yhteensä 18, Kaukovainion palvelut yksikössä 60, Kempeleen-Limingan yksikössä 18 ja Muhoksen yksiköissä 12 aloituspaikkaa.

Huomaathan, että Haukiputaan ja Kaukovainion palvelut yksiköiden aloituspaikkamäärä sisältää myös ruokapalveluiden osaamisalan lisäksi asiakaspalvelun osaamisalan aloituspaikat. Osaamisala valitaan opintojen aikana.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2.

Opiskelun toteutusmuoto

Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina. Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
  • Á la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
  • Kahvilapalvelut, 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta. Mikäli et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin opiskelun aikana sinulle syntyy kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta. Lisätietoa opiskelusta aiheutuvista kustannuksista löydät Tietoa uudelle opiskelijalle sivulta.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Kempeleessä opiskellessasi voit suorittaa lukio-opintoja Kempeleen lukiossa ja tehdä kaksoistutkinnon kolmessa vuodessa. Muhoksen yksikössä lukio-opintoja suoritetaan Kaukovainion palvelut -yksikössä tai Muhoksen lukiossa ja lisäksi lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Kaukovainion yksikkö, palvelut
Opinto-ohjaaja Mervi Savela, p. 040 4858604, mervi.savela@osao.fi

Kempeleen-Limingan yksikkö
Opinto-ohjaaja Marcella Puranen p. 040 358 0813, marcella.puranen@osao.fi

Haukiputaan yksikkö
Opinto-ohjaaja Erja Ukkola, p. 050 317 4827, erja.ukkola@osao.fi

Muhoksen yksikkö
Opinto-ohjaaja Mikkonen Timo, 050 562 9120, timo.mikkonen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.

Siirry opintopolku.fi sivulle

 

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Haukiputaan yksikössä huhtikuussa alkavaan koulutukseen hakuaika on 13.1.-20.3.2023. Haku on yhteinen kokiksi ja tarjoilijaksi suuntaaville.
Muhoksen ja Kempeleen-Limingan yksiköissä on jatkuva haku.
Kaukovainion palvelut yksikössä haku on avoinna 22.03.2023 alkaen toistaiseksi. Haku on yhteinen kokiksi ja tarjoilijaksi suuntaaville.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Haukiputaan yksikössä opinnot alkavat 11.4.2023.
Kaukovainion yksikkö, palvelut opinnot alkavat 2.8.2023.
Kempeleen-Limingan yksikössä opinnot alkavat seuraavasti: 6.2.2023, 13.3.2023 ja 3.4.2023.
Muhoksen yksikössä opinnot alkavat erikseen sovitun aloitusajan mukaan.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas
Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2C, 90250 Oulu sekä Opetusravintola Hilikku, Kasarmintie 8 H, 90130 Oulu
Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele
Muhoksen yksikkö, Kirkkotie 1, 91500 Muhos

Opiskelijavalinta

Hakijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
  • motivaatio, enintään 5 pistettä

Haukiputaan yksikössä hakijat kutsutaan haastatteluun hakuajan päätyttyä tai kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä. Opiskelijavalinta tehdään haastattelujen jälkeen. Valinnasta tiedotetaan sähköpostilla.

Kaukovainion palvelut yksikön koulutuksessa hakijat kutsutaan haastatteluun kerran kuussa huhti – kesäkuun aikana. Kutsu lähetetään sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti. Opiskelijavalinnat tehdään noin viikon sisällä haastattelun jälkeen.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2. Lisätietoja täältä.

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus on lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa. Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta ja oppisopimuskoulutukseen hakeutumisesta antavat yksiköissä toimivat oppisopimustoimijat.

Katso oppisopimustoimijoiden yhteystiedot

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
  • Á la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
  • Kahvilapalvelut, 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta (ei koske oppivelvollisia).

Ammattilukio 

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita halutessaan kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Opinto-ohjaaja Erja Ukkola (Haukiputaan yksikkö)
p. 050 317 4827, erja.ukkola@osao.fi

Opinto-ohjaaja Mervi Savela (Kaukovainion yksikkö, palvelut)
p. 040 4858604, mervi.savela@osao.fi

Opinto-ohjaaja Marcella Puranen (Kempeleen-Limingan yksikkö)
p. 040 358 0813, marcella.puranen@osao.fi

Opinto-ohjaaja Timo Mikkonen (Muhoksen yksikkö)
p. 050 562 9120, timo.mikkonen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevista painikkeista siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae Haukiputaan koulutukseen kokiksi tai tarjoilijaksi

Hae Kaukovainion koulutukseen kokiksi tai tarjoilijaksi

Hae Kempeleen koulutukseen

Hae Muhoksen koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Ammattitutkintostipendi 

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Työvoimakoulutus on tarkoitettu sinulle, jos olet työtön työnhakija, tai vaarassa jäädä työttömäksi. Koulutuksessa voit opiskella uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.

Työvoimakoulutus

Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta.

Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.

Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.

Lisätietoja työvoimakoulutuksesta

Andreas tutustui alaan Kaukovainion palvelut yksikössä

Somevaikuttaja Andreas Tolonen vieraili Kaukovainion palvelut yksikössä ja tutustui mm. kokin tehtäviin. Katso video YouTubessa.

Andreas tutustui alaan Muhoksen yksikössä

Somevaikuttaja Andreas Tolonen vieraili Muhoksen yksikössä ja tustui mm. ravintola- ja catering-alaan. Katso video YouTubessa.

OSAOsta valmistuneen Huugon mietteitä

Kokisti valmistunut Huugo kertoo videolla opinnoistaan sekä tulevaisuuden suunnitelmistaan. Katso video YouTubessa painamalla kuvan päällä olevaa kuvaketta..

Keittiön taitava jokapaikanhöylä

Kokiksi valmistunut Huugo viihtyy erityisesti fine diningin parissa.

Lue artikkeli Huugon kokemuksista

Laatu, maku ja palvelu ovat kokin supervoimia

"Makumaailmojen luominen on ihanaa", iloitsee kokiksi valmistunut Tiina.

Lue Tiinan matkasta kokiksi

Mitka viihtyy päivätyössä koulun keittiöllä

Alan monipuoliset työtehtävät sopivat eri elämäntilanteisiin

Lue Mitkan tarina

Voisit olla kiinnostunut myös näistä ammateista ja opinnoista