Keittiön taitava jokapaikanhöylä

Huugo Leinonen viihtyy erityisesti fine diningin parissa. Vaikka ravintola- ja catering-ala ei alun perin ollut hänelle aivan ykkösvaihtoehto, enää ei ole epäilystäkään, etteikö nuori mies kuuluisi keittiöön. Voi olla, että jonain päivänä ura vie hänet koti-Suomen ulkopuolelle, ehkäpä jopa Michelin-tähtien alle.

”Hain pariin lukioon, mutta jo ensimmäisten opiskeluviikkojen aikana OSAOssa huomasin, että kyllä tämä minun alani on”, kertoo Huugo Leinonen.

Hän on valmistunut tänä keväänä OSAOsta kokiksi. Kolmen vuoden opintojensa aikana Huugo nautti erityisesti monipuolisesta käytännön tekemisestä. Hyvät ja innostavat opettajat saivat motivoitua opiskelemaan tarmokkaasti.

”Pääsimme koko ajan tekemään paljon itse, eikä pelkkää teoriaa ollut kovin paljon. Eihän näitä töitä pelkistä kirjoista opitakaan.”

Ensimmäisen vuoden aluksi ruokaa laitettiin omalle luokalle sekä myyntiin OSAOn Oppipuotiin. Vuoden loppupuolella luokka siirtyi isompaan keittiöön tutustumaan lounas- ja suurkeittiön arkeen. Myöhemmin opiskelijat pääsivät perehtymään annos- ja á la carte -ruokien maailmaan, ja koulutuksen loppupuolella oli tilaus- ja juhlaruokien valmistamisen vuoro.

Erikoinen tyyli kiinnostaa

Työelämässä oppimassa Huugo tutustui erilaisiin oululaisiin ravintoloihin, joissa kaikissa oli omat kiinnostavat puolensa. Ensimmäisellä jaksolla hän sukelsi suurkeittiön lounasarjen keskelle Osuuspankin henkilöstöravintolassa ja seuraavalla sekä lounas- että annosruokien maailmaan Hotelli Lasaretin Ravintola Virrassa.

”Virrassa yksi kokeista heitti vitsillä, että otetaanpa Huugo meille oppisopimuksella hommiin. Heitolle naureskeltiin muutama viikko, mutta sitten siitä tulikin totta. Ehdin työskennellä siellä oppisopimuksella hetken, mutta sitten korona iski päälle ja jouduin lopettamaan.”

Kolmannen jakson työelämässä oppimista Huugo suoritti Ravintola Oulassa, ja tällä hetkellä hän häärii Ostroferian keittiössä.

”Eniten olen tykännyt tästä viimeisestä paikasta, sillä fine dining kiinnostaa minua. Isojen määrien sijaan minusta on mielenkiintoista tehdä vähän hienompia ja hienommin esille laitettuja annoksia. On myös tosi mahtavaa, että täällä keskitytään todella paljon siihen, mistä ja miten ruoka päätyy lautaselle.”

Työpäivät voivat joskus venähtää, mutta välillä on rauhallisempaa. Kun ravintola ei ole suuren suuri eikä päivän aikana käy satoja syöjiä, pieniinkin yksityiskohtiin ehtii keskittyä paremmin. Ostroferiassa töitä paiskitaan tiistaista lauantaihin. Alkuviikosta tehdään esivalmisteluja viikonloppua varten sekä katsotaan viikon menu läpi ja tarkistetaan, tarvitseeko siihen tehdä esimerkiksi raaka-aineiden hankalan saatavuuden takia muutoksia. Torstaista lauantaihin ravintola on avoinna asiakkaille.

”Kun saa tehdä vähän kaikkea, oppii myös jatkuvasti paljon uutta. Olen jokapaikanhöylä: välillä hoidan tiskejä, välillä kokoan annoksia ja välillä taas pilkon lisää tarvittavia raaka-aineita. Meillä keittiö tarjoilee itse annokset asiakkaille, ja välillä olen itsekin paistossa ja luukulla.”

Nyt kun Huugon opinnot ovat paketissa, hän toivoo voivansa jatkaa työskentelemistä Ostroferiassa tai jossain muussa vastaavanlaisessa ravintolassa.

”Haluan oppia mahdollisimman paljon kaikenlaisia uusia asioita tällä alalla. Jossain vaiheessa olisi hienoa päästä töihin johonkin parin Michelin-tähden ravintolaan ja nähdä, miten siellä toimitaan.”

Oulusta kotoisin olevan Huugon äiti on ruotsalainen, joten toinen kotimainenkin taittuu nuorelta mieheltä sulavasti. Ehkä tulevaisuudessa tie vie Ruotsiin töihin tai kenties kauemmaskin ulkomaille.

Sekä Suomessa että maailmalla on useita kokkeja, jotka ovat nousseet kaiken kansan tietoisuuteen – osa jopa ihan supertähdiksi asti. Ketä alan taituria Huugo pitää omana esikuvanaan tai arvostaa erityisesti?

”En sanoisi ehkä ihan esikuvaksi, mutta Grant Achatz on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Hän on amerikkalainen kokki ja ravintoloitsija.”

Achatziin Huugo tutustui ensimmäisen kerran koulussa, kun opettaja näytti hänestä kertovan videon luokalle. Muun muassa molekyyligastronomiaan erikoistunut Achatz on Huugon mielestä kiinnostava myös henkilönä. Tunnettu kokki sairasti kielisyövän ja menetti haju- ja makuaistinsa. Onneksi hän kuitenkin selvisi sairaudesta ja sai nämä alalla niin elintärkeät aistinsa takaisin.

”Achatzin erikoinen ja kekseliäs tyyli kiinnostaa minua kovasti, se on täysin erilainen kuin pitkään alalla olleilla, esimerkiksi Gordon Ramsaylla.”

Hyvällä fiiliksellä epävarmuudesta huolimatta

Ollessaan työelämässä oppimassa Huugo yllättyi siitä, miten vähän alalla on nuorempia työntekijöitä. Monet työkaverit olivat tehneet alan töitä kymmenen vuotta tai paljon pidempäänkin.

”Aiemmin kuulin usein, että näissä töissä vaihdetaan helposti alaa ja siksi henkilökunta on usein nuorta. Ainakin niissä ravintoloissa, joissa olen ollut työelämässä oppimassa, on kuitenkin ollut pitkän linjan ammattilaisia. Ehkä ne ovat olleet sitten juuri sellaisia paikkoja, joissa työntekijät viihtyvät.”

Korona-aika on vaikuttanut paljon myös kokkiopiskelijoiden arkeen. Ravintoloiden toiminta on ollut rajoitettua, ja välillä ne ovat olleet suljettuina kokonaan. Niinpä opiskelijoiden arkeen on tullut muutoksia ja yllätyksiä.

Opintojen alkuvaiheessa Huugo muistaa kuulleensa lukuisia kertoja, että alalle tarvitaan paljon uusia työntekijöitä ja töitä riittää aivan varmasti. Nyt valmistumisen kynnyksellä tilanne on koronan takia väliaikaisesti haastavampi, mutta onneksi vain väliaikaisesti.

Huugo on hyvällä fiiliksellä valmistumisestaan ja suhtautuu töiden saamiseen tulevaisuudessa luottavaisesti.

”Uskon, että tilanne lähtee tästä paranemaan. En ole ruvennut miettimään mitään varasuunnitelmia esimerkiksi kouluttautumisesta jollekin toiselle alalle. Kyllä tästä selvitään.”

Katso videolta kokiksi valmistuneen Huugon mietteitä

 

Ravintola- ja cateringalan perustutkinnossa voit opiskella joko ruokapalvelun osaamisalalla (kokki) tai asiakaspalvelun osaamisalalla (tarjoilija). Kokiksi OSAOssa voi opiskella Kempeleessä, Muhoksella ja Oulussa Haukiputaalla sekä Kaukovainiolla, tarjoilijaksi Haukiputaan ja Kaukovainion palveluiden yksiköissä.

Tutustu kokin opintoihin

Tutustu tarjoilijan opintoihin