Mittatilausompelija

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Mittatilausompelijan työ sopii muodista, kestävästä kehityksestä ja yksilöllisten vaatteiden valmistamisesta kiinnostuneille. Luovuus, kädentaidot ja pitkäjänteinen työskentely asiakkaiden ja erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa ovat tärkeä osa tämän päivän ompelijan ammattia.

Ammatti ja opinnot

Koulutus antaa sinulle perustiedot vaatteiden yksilöllisestä suunnittelusta, kaavoituksesta ja valmistamisesta sekä vaatetukseen soveltuvista materiaaleista. Opiskelun aikana työskentelet yksin tai tiimissä asiakaslähtöisissä työtehtävissä ja projekteissa. sekä opit viestimään tuotteista digitaalisesti. Opinnot sisältävät mm. ompelun, neuleen ja painokankaan eri tekniikoita yhdistettynä asiakaslähtöisen vaatteen valmistukseen. Kestävän kehityksen periaatteet kulkevat mukana koko opintojen ajan. Opit myös työskentelyn ja sen tuloksien dokumentointia sekä viestimään osaamisestasi digitaalisissa kanavissa.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Mittatilausompelijana voit toimia työntekijänä tai yrittäjänä ompelimossa, vaateliikkeessä, kangaskaupassa, ompelunohjaajana tai teatterin puvustamossa. Tyypilliset työtehtävät liittyvät vaatteen valmistukseen, korjaukseen, asiakaspalveluun tai ohjaustehtäviin, työtehtäviä löytyy myös digitaalisissa verkkoympäristöissä kaupan, viestinnän tai neuvonnan alueilla.

Mittatilausompelijan opinnot takaavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Perustutkinto antaa hyvät valmiudet jatkaa opintoja esimerkiksi Aalto-yliopiston muodin pääaineeseen, Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun koulutusohjelmaan tai Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilun tutkinto-ohjelmaan. Voit myös syventää osaamistasi perustutkinnon jälkeen tekstiili- ja muotialan ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Seuraava yhteishaku

Seuraava yhteishaku 18.2.-10.3.2020. Haku osoitteessa www.opintopolku.fi.

 

Koulutuksen ajankohta ja laajuus

Aloitus elokuussa 2020. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

 

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö
Asemakyläntie 5
90840 Haukipudas

 

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Kevään 2020 yhteishaussa tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa on yhteensä 10 aloituspaikkaa. Aloituspaikkamäärä sisältää kaikki osaamisalat. Osaamisala valitaan opintojen aikana.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.

Kielitaidon arviointi

Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1.

Opiskelun toteutusmuoto

Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Ammatilliset tutkinnon osat, 145 osp
 • Tekstiili- ja muotialan tuotteen valmistaminen, 30 osp
 • Osaamisesta ja tuotteista viestiminen, 10 osp
 • Designtekstiilien valmistaminen 45 osp.
 • Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

 

 

Hinta ja kustannukset

Opiskelu on maksutonta. Opiskelijalle voi tulla opintojen aikana kustannuksia oppikirjoista sekä työvälineistä ja -materiaaleista.

 

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.

 

Lisätietoja

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 826 6060
ovi@osao.fi

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Opinto-ohjaaja Erja Seppälä
p. 050 317 4678
erja.seppala@osao.fi

Hae koulutukseen

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.

Siirry opintopolku.fi sivulle

 

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Koulutukseen ei ole tällä hetkellä jatkuva haku käynnissä. Koulutus on alkamassa seuraavan kerran elokuussa 2020 ja haku avataan lähempänä tätä ajankohtaa.

 

Opintojen alkaminen ja kesto

Koulutuksen voi aloittaa joustavasti. Koulutus kestää noin 2,5 vuotta. Koulutuksen kestoon vaikuttaa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas

 

Opiskelijavalinta

Koulutus on suunnattu sinulle, joka olet kiinnostunut tekstiili- ja muotialasta tai toimit jo alalla. Jatkuva haku on suunnattu myös ylioppilaille. Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. 

Hakijoihin ollaan yhteydessä ja opiskelijavalinnat tehdään joustavasti viikoittain. Opiskelijavalinnasta ilmoitetaan henkilökohtaisesti sähköpostilla.

 

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Kielitaidon arviointi suoritetaan haastattelun yhteydessä. Tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa kielitaitotasosuositus on B.1.1. Lisätietoa täältä >

 

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena, joka sisältää lähiopiskelua ja työpaikalla järjestettävää koulutusta.

Voit tiedustella myös mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä.

 

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).

Ammatilliset tutkinnon osat, 145 osp
 • Tekstiili- ja muotialan tuotteen valmistaminen, 30 osp
 • Osaamisesta ja tuotteista viestiminen, 10 osp
 • Designtekstiilien valmistaminen 45 osp.
 • Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

 

 

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat.  Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.

HInta ja kustannukset

Opiskelu on maksutonta. Kustannuksia opiskelijalle tulee kuitenkin oppikirjoista ja -tarvikkeista. Opiskeluun kuuluva tarvikemaksu on 70 €. Opiskelijan on hankittava yksi oppikirja, jonka hinta on noin 60 €.

 

Lisätietoja

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

koulutuspäällikkö Hannu Heikkinen
p. 050 317 5045
hannu.heikkinen@osao.fi

opinto-ohjaaja Erja Seppälä
p. 050 317 4678
erja.seppala@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelut
p. 040 8266 060
ovi@osao.fi

Oppisopimuksen lisätiedot ja hakeutuminen

koulutuspäällikkö Päivi Kylmäluoma
p. 040 415265, paivi.kylmaluoma@osao.fi

Hakeutuminen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

 

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Voit olla kiinnostunut myös näistä: