Leipuri-kondiittori

Elintarvikealan perustutkinto

Harrastatko leipomista ja haluat laajentaa harrastuksen ammatiksi? Oletko kiinnostunut luomaan käsilläsi jotain kaunista ja maukasta? Ovatko tekniset laitteet sinulle pelkkä ”pala kakkua”? Onko sinulla visuaalista silmää? Valitse silloin leipuri-kondiittorin ura. Leipomoala sopii sinulle, joka olet kiinnostunut työskentelemään erilaisissa leipomoissa ja konditorioissa valmistamassa erityyppisiä leipomo- ja konditoriatuotteita.

Ammatti ja opinnot

Leipuri-kondiittorina tulet työskentelemään erityyppisissä leipomoalan tehtävissä. Opinnnoissa sinut perehdytetään leipomoalan kädentaitoihin, teolliseen leipomo- ja konditoriatuotantoon, koneiden ja laitteiden käyttöön ja laatu- ja hygieniavaatimuksiin.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Leipuri-kondiittori työskentelee leipomoissa ja konditorioissa tai teollisuusleipomoissa, paistopisteissä, kahvila-konditorioissa, suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä tai pitopalveluyrityksissä valmistus-, pakkaus- ja myyntitehtävissä.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Hakuaika

Valtakunnallinen hakuaika on vuosittain helmi-maaliskuussa. Seuraava yhteishaku on keväällä 2020.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat elokuussa 2020.

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kaukovainion Yksikkö, palvelut

Kotkantie 2C
90250 Oulu

 

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Elintarvikealan perustutkinnon aloituspaikkoja on peruskoulun päättäneille Kaukovainio, Palvelut -yksikössä 40 paikkaa.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta.

Kielitaidon arviointi

Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin.
Elintarvikealan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A.2.2.

Opiskelun toteutusmuoto

Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Elintarvikealan perustutkinnon laajuus on  180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

 

Pakolliset tutkinnon osat, 105 osp

  • Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
  • Elintarvikkeiden valmistus, 45 osp

 

Valinnaisia tutkinnon osia, 40 osp, esimerkiksi

  • Elintarvikkeiden myymälätoiminnot, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus prosessituotannossa, 15 osp
  • Pakkaustoiminnot, 15 osp
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
  • Yrittäjyys elintarvikealalla, 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp

 

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta.

 

Ammattilukio

Kaukovainion Palvelut -yksikössä lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.

Lisätiedot

Kaukovainio, Palvelut- yksikkö

Opinto-ohjaaja
Lea Perhomaa
puh. 050 5909 662
lea.perhomaa@osao.fi

OSAO Ovi -hakijapalveluista saat hakemiseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Ovi on avoinna kenelle tahansa, joka on kiinnostunut ammatillisesta koulutuksesta ja tarvitsee lisää tietoa hakeutumisesta.

Hallituskatu 12
90100 Oulu
040 8266 060
chat www.osao.fi/ovi
ovi@osao.fi

 

Hae koulutukseen

Hakupainike ilmestyy sivulle, kun haku koulutukseen aukeaa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Elintarvikealan perustutkintoon on jatkuva haku ympäri vuoden.

Opintojen alkaminen ja kesto

Kaukovainio, Palvelut -yksikössä opinnot alkavat: 28.10.2019 ja 6.1.2020

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kaukovainion yksikkö, Palvelut
Kotkantie 2C
90250 Oulu

Opiskelijavalinta

Hakijat valitaan koulutukseen haastattelun perusteella. Hakijat kutsutaan haastatteluun kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Elintarvikealan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A.2.2.

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus on lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Oppisopimusasioita hoitaa koulutuspäällikkö Paula Tuohimaa, p 050 3174 818, paula.tuohimaa@osao.fi 

Tutkinnon sisältö ja laajuus

 

Pakolliset tutkinnon osat, 105 osp
  • Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
  • Elintarvikkeiden valmistus, 45 osp

 

Valinnaisia tutkinnon osia, 40 osp, esimerkiksi
  • Elintarvikkeiden myymälätoiminnot, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus prosessituotannossa, 15 osp
  • Pakkaustoiminnot, 15 osp
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
  • Yrittäjyys elintarvikealalla, 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

 

Hinta ja kustannukset

Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat.  Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.

Kaukovainion Palvelut -yksikössä lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä:

Kaukovainio, Palvelut-yksikkö

Opinto-ohjaaja
Lea Perhomaa
050 5909 662
lea.perhomaa@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta:

OSAO Ovi
p 040 8266 060
ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Painamalla ”Hae koulutukseen” siirryt suoraan hakujärjestelmän hakulomakkeeseen.

Hae koulutukseen