Leipuri-kondiittori

Elintarvikealan perustutkinto

Harrastatko leipomista ja haluat laajentaa harrastuksen ammatiksi? Oletko kiinnostunut luomaan käsilläsi jotain kaunista ja maukasta? Ovatko tekniset laitteet sinulle pelkkä ”pala kakkua”? Onko sinulla visuaalista silmää? Valitse silloin leipuri-kondiittorin ura. Leipomoala sopii sinulle, joka olet kiinnostunut työskentelemään erilaisissa leipomoissa ja konditorioissa valmistamassa erityyppisiä leipomo- ja konditoriatuotteita.

Ammatti ja opinnot

Leipuri-kondiittorina tulet työskentelemään erityyppisissä leipomoalan tehtävissä. Opinnnoissa sinut perehdytetään leipomoalan kädentaitoihin, teolliseen leipomo- ja konditoriatuotantoon, koneiden ja laitteiden käyttöön ja laatu- ja hygieniavaatimuksiin.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Leipuri-kondiittori työskentelee leipomoissa ja konditorioissa tai teollisuusleipomoissa, paistopisteissä, kahvila-konditorioissa, suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä tai pitopalveluyrityksissä valmistus-, pakkaus- ja myyntitehtävissä.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Hakuaika

Seuraava yhteishaku 18.2.-10.3.2020. Haku osoitteessa www.opintopolku.fi.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat elokuussa 2020. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kaukovainion yksikkö, palvelut
Kotkantie 2C
90250 Oulu

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Kevään 2020 yhteishaussa elintarvikealan perustutkinnon leipomoalan osaamisalalle on 16 aloituspaikkaa.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Elintarvikealan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2.

Opiskelun toteutusmuoto

Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina. Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Elintarvikealan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat, 105 osp
  • Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
  • Elintarvikkeiden valmistus, 45 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat, 40 osp, esimerkiksi
  • Elintarvikkeiden myymälätoiminnot, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus prosessituotannossa, 15 osp
  • Pakkaustoiminnot, 15 osp
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
  • Yrittäjyys elintarvikealalla, 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta.

 

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Kaukovainion palvelut yksikössä lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.

Lisätiedot

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Opinto-ohjaaja Lea Perhomaa
puh. 050 5909 662
lea.perhomaa@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060
ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.

Siirry opintopolku.fi sivulle

 

 

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Elintarvikealan perustutkintoon on jatkuva haku ympäri vuoden.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat 28.10.2019 ja 6.1.2020.
Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kaukovainion yksikkö, palvelut
Kotkantie 2C
90250 Oulu

Opiskelijavalinta

Hakijat valitaan koulutukseen haastattelun perusteella. Hakijat kutsutaan haastatteluun kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Elintarvikealan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2. Katso lisätietoa täältä https://www.osao.fi/tietoa-hakemisesta/koulutustarjonta/koulutukset-maahanmuuttajille/

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus on lähi- ja etäopiskelua, sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Pakolliset tutkinnon osat, 105 osp
  • Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
  • Elintarvikkeiden valmistus, 45 osp
Valinnaisia tutkinnon osia, 40 osp, esimerkiksi
  • Elintarvikkeiden myymälätoiminnot, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus prosessituotannossa, 15 osp
  • Pakkaustoiminnot, 15 osp
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
  • Yrittäjyys elintarvikealalla, 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat.  Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Kaukovainion palvelut yksikössä lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.

Lisätietoja

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Koulutuspäällikkö Esa Koppelo
p. 050 3410 625
esa.koppelo@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
040 8266 060
ovi@osao.fi

Oppisopimuksen lisätiedot ja hakeutuminen

koulutuspäällikkö Paula Tuohimaa
p 050 3174 818, paula.tuohimaa@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen