Lihatuotteiden valmistaja

Elintarvikealan perustutkinto

Tiedätkö kuinka makkaraa valmistetaan? Haluatko oppia paloittelemaan oikeaoppisesti naudan? Miten valmistetaan herkullinen joulukinkku? Jos sinua kiinnostaa löytää myös näihin kysymyksiin vastaus, valitse silloin liha-alan opinnot. Liha-ala sopii sinulle, jos olet kiinnostunut työskentelemään lihanleikkaamoissa, lihavalmistetuotannossa tai teurastamoissa sekä myyntitehtävissä.

Ammatti ja opinnot

Lihatuotteiden valmistajana valmistat erilaisia lihavalmisteita, toimit lihanleikkaamoissa, pakkaamoissa tai myyntitehtävissä. Opinnoissa sinut perehdytetään monipuolisesti lihatuotteiden valmistukseen ja myyntitehtäviin.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Lihatuotteiden valmistaja työskentelee esimerkiksi:

  • palvelutiskin myyjänä
  • lihavalmisteiden tekijänä
  • pakkaajana
  • lihateollisuustyöntekijöinä

Osaamistasi voit täydentää ammattitutkinnoilla ja erikoisammattitutkinnoilla. Koulutus antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Hakuaika

Yhteishaun ajankohta on 22.2.-22.3.2022.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat elokuussa 2022. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2C, 90250 Oulu

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Kevään 2022 yhteishaussa elintarvikealan perustutkintoon on OSAOssa (Kaukovainion yksikkö, palvelut) yhteensä 40 aloituspaikkaa.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Elintarvikealan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2.

Opiskelun toteutusmuoto

Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina. Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Elintarvikealan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat, 55 osp
  • Elintarviketuotannossa toimiminen, 35 osp
  • Lihateolllisuuden prosessien ohjaus ja käynnissäpito, 20 osp
Valinnaisia tutkinnon osia, 40 – 60 osp, esimerkiksi
  • Liharaaka-aineen käsittely prosessissa, 40 osp
  • Lihatuotteiden valmistus, 20 osp
  • Raakalihatuotteiden valmistus, 20 osp
  • Liha-alan erikoistuotteiden valmistus, 15 osp
  • Lihatuotteiden pakkaustoiminnot, 15 osp
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu 1.8.2022 voimaan tuleviin tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta. Oppivelvolliselle koulutus, opetuksen edellyttämät oppimateriaalit sekä työvälineet, -asut ja -aineet ovat maksuttomia.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Kaukovainion palvelut yksikössä lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.

Lisätiedot

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Opinto-ohjaaja Niina Miettinen, p. 040 141 5317, niina.miettinen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.

Siirry opintopolku.fi sivulle

 

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Hakeutuminen koulutukseen on päättynyt 24.05.2022.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kaukovainion yksikkö, palvelut
Kotkantie 2C
90250 Oulu

Opiskelijavalinta

Hakijat valitaan koulutukseen haastattelun perusteella. Hakijat kutsutaan haastatteluun kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä.

Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
  • motivaatio, enintään 5 pistettä

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Elintarvikealan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2. Katso lisätietoa täältä.

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus on lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Pakolliset tutkinnon osat, 105 osp
  • Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
  • Elintarvikkeiden valmistus, 45 osp
Valinnaisia tutkinnon osia, 40 osp, esimerkiksi
  • Elintarvikkeiden myymälätoiminnot, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus prosessituotannossa, 15 osp
  • Pakkaustoiminnot, 15 osp
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
  • Yrittäjyys elintarvikealalla, 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat.  Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Kaukovainion palvelut yksikössä lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.

Lisätietoja

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Opinto-ohjaaja Niina Miettinen
p. 040 141 5317
niina.miettinen@osao.fi

OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060
ovi@osao.fi

Oppisopimuksen lisätiedot ja hakeutuminen

Koulutussuunnittelija Ida Ohtamaa p. 040 1626 366, ida.ohtamaa@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Ammattitutkintostipendi

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä ammateista: