Lihatuotteiden valmistaja
Elintarvikealan perustutkinto
- Etusivu
- Tietoa hakemisesta
- Koulutustarjonta
- Lihatuotteiden valmistaja
Tiedätkö kuinka makkaraa valmistetaan? Haluatko oppia paloittelemaan oikeaoppisesti naudan? Miten valmistetaan herkullinen joulukinkku? Jos sinua kiinnostaa löytää myös näihin kysymyksiin vastaus, valitse silloin liha-alan opinnot. Liha-ala sopii sinulle, jos olet kiinnostunut työskentelemään lihanleikkaamoissa, lihavalmistetuotannossa tai teurastamoissa sekä myyntitehtävissä.
Ammatti ja opinnot
Lihatuotteiden valmistajana valmistat erilaisia lihavalmisteita, toimit lihanleikkaamoissa, pakkaamoissa tai myyntitehtävissä. Opinnoissa sinut perehdytetään monipuolisesti lihatuotteiden valmistukseen ja myyntitehtäviin.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Lihatuotteiden valmistaja työskentelee esimerkiksi:
- palvelutiskin myyjänä
- lihavalmisteiden tekijänä
- pakkaajana
- lihateollisuustyöntekijöinä
Osaamistasi voit täydentää ammattitutkinnoilla ja erikoisammattitutkinnoilla. Koulutus antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun.
Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.
Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku
Hakuaika
Yhteishaun ajankohta on 21.2. – 21.3.2023.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opinnot alkavat elokuussa 2023. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Koulutuspaikka
Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2C, 90250 Oulu
Aloituspaikkoja yhteishaussa
Kevään 2023 yhteishaussa elintarvikealan perustutkintoon on OSAOssa (Kaukovainion yksikkö, palvelut) yhteensä 40 aloituspaikkaa.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Elintarvikealan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2.
Opiskelun toteutusmuoto
Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina. Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Elintarvikealan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat, 55 osp
- Elintarviketuotannossa toimiminen, 35 osp
- Lihateolllisuuden prosessien ohjaus ja käynnissäpito, 20 osp
Valinnaisia tutkinnon osia, 40 – 60 osp, esimerkiksi
- Liharaaka-aineen käsittely prosessissa, 40 osp
- Lihatuotteiden valmistus, 20 osp
- Raakalihatuotteiden valmistus, 20 osp
- Liha-alan erikoistuotteiden valmistus, 15 osp
- Lihatuotteiden pakkaustoiminnot, 15 osp
- Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Hinta ja kustannukset
Opetus on opiskelijoille maksutonta. Muille kuin oppivelvollisille opiskelun aikana sinulle syntyy kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, monisteista sekä työasusta. Lisätietoja mahdollisista kustannuksista saat Tietoa uudelle opiskelijalle -sivulta
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Kaukovainion palvelut yksikössä lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.
Lisätiedot
Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut
Opinto-ohjaaja Niina Miettinen, p. 040 141 5317, niina.miettinen@osao.fi
Lisätietoja hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Hae koulutukseen
Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Hakuaika
Haku avautuu 22.03.2023 alkaen toistaiseksi. Haku on yhteinen yhteinen leipuri-kondiittoriksi, elintarvikkeiden valmistajaksi ja lihatuotteiden valmistajaksi suuntaaville. Osaamisala/tutkintonimike valitaan myöhemmin opintojen aikana
Opintojen alkaminen ja kesto
Seuraava ryhmä aloittaa opinnot 2.8.2023. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Koulutuspaikka
Kaukovainion yksikkö, palvelut
Kotkantie 2C
90250 Oulu
Opiskelijavalinta
Hakijat valitaan koulutukseen haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
- motivaatio, enintään 5 pistettä
Hakijat kutsutaan haastatteluun kerran kuussa huhti – kesäkuun aikana. Kutsu lähetetään sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti. Opiskelijavalinnat tehdään noin viikon sisällä haastattelun jälkeen.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Elintarvikealan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2. Katso lisätietoa täältä.
Opiskelun toteutusmuoto
Koulutus on lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.
Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Pakolliset tutkinnon osat, 105 osp
- Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
- Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
- Elintarvikkeiden valmistus, 45 osp
Valinnaisia tutkinnon osia, 40 osp, esimerkiksi
- Elintarvikkeiden myymälätoiminnot, 15 osp
- Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa, 15 osp
- Erikoistuotteiden valmistus prosessituotannossa, 15 osp
- Pakkaustoiminnot, 15 osp
- Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
- Yrittäjyys elintarvikealalla, 15 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Hinta ja kustannukset
Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta.
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Kaukovainion palvelut yksikössä lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.
Lisätietoja
Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut
Opinto-ohjaaja Niina Miettinen
p. 040 141 5317
niina.miettinen@osao.fi
OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060
ovi@osao.fi
Oppisopimuksen lisätiedot ja hakeutuminen
Koulutussuunnittelija Anne Pudas, p. 050 595 1976, anne.pudas@osao.fi
Hae koulutukseen
Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.
Hae koulutukseen
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.
Ammattitutkintostipendi
Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >