Elintarvikkeiden valmistaja
Elintarvikealan perustutkinto
- Etusivu
- Tietoa hakemisesta
- Koulutustarjonta
- Elintarvikkeiden valmistaja
Onko haaveenasi toimia ruoan valmistustehtävissä teollisuudessa? Haluatko työskennellä kaupassa asiakkaiden parissa? Haluaistko oppia valmistamaan makeisia ja juomia? Elintarviketeknologia sopii sinulle, joka olet kiinnostunut työskentelemään erilaisissa elintarvikealan tuotantolaitoksissa tai kaupoissa elintarvikkeiden kanssa.
Ammatti ja opinnot
Elintarvikkeiden valmistajana tulet työskentelemään valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä teollisuudessa tai myymälöissä. Opintojen aikana sinut perehdytetään kasvisten, kalan, marjojen ja hedelmien käsittelyyn ja jalostukseen.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Elintarvikkeiden valmistaja työskentelee valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä elintarviketuotantolaitoksissa tai elintarviketeollisuudessa tai elintarvikeliikkeiden myynti- ja esittelytehtävissä
- elintarvikemyyjänä
- elintarviketyöntekijänä
- makeisten valmistajana
- juomien valmistajana.
Osaamistasi voit täydentää ammattitutkinnoilla ja erikoisammattitutkinnoilla. Koulutus antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun.
Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.
Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku
Hakuaika
Yhteishaun ajankohta on 23.2.-7.4.2021. Haku osoitteessa www.opintopolku.fi.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opinnot alkavat elokuussa 2021. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Koulutuspaikka
Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2, 90250 Oulu
Aloituspaikkoja yhteishaussa
Kevään 2021 yhteishaussa elintarvikealan perustutkinnon elintarviketeknologian osaamisalalle on 12 aloituspaikkaa.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Elintarvikealan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2.
Opiskelun toteutusmuoto
Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina. Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Elintarvikealan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat, 105 osp
- Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
- Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
- Elintarvikkeiden valmistus, 45 osp
Valinnaisia tutkinnon osia, 40 osp, esimerkiksi
- Elintarvikkeiden myymälätoiminnot, 15 osp
- Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa, 15 osp
- Erikoistuotteiden valmistus prosessituotannossa, 15 osp
- Pakkaustoiminnot, 15 osp
- Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
- Yrittäjyys elintarvikealalla, 15 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Hinta ja kustannukset
Opetus on opiskelijoille maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta.
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Kaukovainion palvelut -yksikössä lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.
Lisätiedot
Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut
Opinto-ohjaaja Marianne Tapper, p. 050 366 0199, marianne.tapper@osao.fi
Lisätietoja hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Hae koulutukseen
Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Hakuaika
Elintarvikealan perustutkintoon on jatkuva haku ympäri vuoden.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opinnot alkavat 9.8.2021. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Koulutuspaikka
Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2C, 90250 Oulu
Opiskelijavalinta
Hakijat valitaan koulutukseen haastattelun perusteella. Hakijat kutsutaan haastatteluun kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä.
Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 3 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
- motivaatio, enintään 4 pistettä
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Elintarvikealan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2. Katso lisätietoa täältä.
Opiskelun toteutusmuoto
Koulutus on lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.
Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Pakolliset tutkinnon osat, 105 osp
- Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
- Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
- Elintarvikkeiden valmistus, 45 osp
Valinnaisia tutkinnon osia, 40 osp, esimerkiksi
- Elintarvikkeiden myymälätoiminnot, 15 osp
- Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa, 15 osp
- Erikoistuotteiden valmistus prosessituotannossa, 15 osp
- Pakkaustoiminnot, 15 osp
- Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
- Yrittäjyys elintarvikealalla, 15 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Hinta ja kustannukset
Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta.
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.
Lisätietoja
Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut
Opinto-ohjaaja Niina Miettinen, p. 040 141 5317, niina.miettinen@osao.fi
Lisätietoja hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Oppisopimuksen lisätiedot ja hakeutuminen
Koulutussuunnittelija Paula Tuohimaa, p. 050 3174 818, paula.tuohimaa@osao.fi
Hae koulutukseen
Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.
Hae koulutukseen
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.
Ammattitutkintostipendi
Koko tutkinnon suorittanut voi hakea Työllisyysrahastolta 400 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >