Haluan lisää valmiuksia ammatilliseen koulutukseen

VALMA

Tarvitsetko lisää valmiuksia ammatillisten opintojen aloittamiseen? Onko oma alavalintasi vielä epäselvä? Ammatilliseen koulutukseen valmentava VALMA-koulutus on sinulle oikea vaihtoehto.

Koulutuksen laajuus on 60 osaamispistettä ja se kestää enintään yhden vuoden. Kun olet suorittanut VALMA-koulutuksesta 30 osaamispistettä saat 6 lisäpistettä yhteishakuun. Huomaathan kuitenkin, että et voi saada samanaikaisesti lisäpisteitä VALMA-koulutuksen suorittamisesta sekä peruskoulun suorittamisesta samana tai edellisenä vuonna, kun hakeudut yhteishaussa.

Järjestämme valmentavaa koulutusta (VALMA) yksiköidemme yhteistoimintana Kontinkankaan ja Pudasjärven yksiköissä sekä elokuusta 2021 alkaen myös Muhoksen yksikössä.

Kenelle Valma on tarkoitettu?

VALMA-koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti vailla toisen asteen tutkintoa oleville perusopetuksen päättäneille nuorille. Koulutukseen voivat hakeutua myös aikuiset ja maahanmuuttajat, jotka tarvitsevat valmiuksia ammatilliseen koulutukseen siirtymiseksi. Mikäli valmentavan koulutuksen suorittaminen on jatko-opintovalmiuksien hankkimiseksi perusteltua, VALMAan voidaan ottaa opiskelijaksi henkilö, joka on jo suorittanut ammatillisen tutkinnon.

Mitä VALMAssa tehdään?

Valmentavan koulutuksen alkaessa sinulle laaditaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa suunnittelet koulutuksen sisältöjä henkilökohtaisen tarpeesi mukaan. VALMAn aikana saat ammatinvalinta- ja uraohjausta, mahdollisuuden tutustua eri aloille, perustietojen ja -taitojen kertausta ja apua arjen- ja elämänhallintaan. Koulutuksessa perehdymme mm. työelämässä tarvittaviin taitoihin ja tutustutaan työelämään oikeilla työpaikoilla.

Opiskeluvalmiuksien vahvistaminen -kokonaisuus sisältää tarpeen mukaan esimerkiksi suomen kielen opintoja (tavoitteena B1-kielitaitotaso).

Tarvittaessa voit korottaa valmentavan koulutuksen aikana perusopetuksen arvosanoja.

Opiskelijana sinun on mahdollista siirtyä tutkintoon johtaviin opintoihin myös kesken VALMA-vuoden. VALMA -koulutuksessa on mahdollista rakentaa hyvin yksilöllisiä ja joustavia opintopolkuja.

Miten VALMAAn haetaan?

Hakuaika ja koulutuksen ajankohta

Elokuussa 2021 alkavaan VALMA-koutukseen haetaan samassa haussa kuin kymppiluokille ja LUVA-koulutuksille eli perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen haussa. Vuonna 2021 hakuaika on 23.2.-23.3.2021. Lukuvuosi alkaa elokuussa tai erikseen sovittavana aikana. Opinnot kestävät enintään yhden vuoden. Opintoihin hakeudutaan sähköisesti Opintopolku.fi -palvelussa. Lisätietoa Opintopolusta >

Koulutukseen hakeutuminen on mahdollista myös kesken lukuvuoden, mikäli VALMA-koulutuksessa on vapaita opiskelupaikkoja. Kesken lukuvuoden koulutukseen hakeudutaan OSAOn koulutuskalenterin kautta.

Lisätietoja

Kontinkankaan yksikön VALMA
Ari Jääskelä
p. 050 359 9157
ari.jaaskela@osao.fi

Pudasjärven yksikön VALMA
Anna Kuosmanen
p. 050 598 8068
anna.kuosmanen@osao.fi

Muhoksen yksikön VALMA
Timo Mikkonen
p. 050 562 9120
timo.mikkonen@osao.fi

OSAO Ovi
p. 040 826 6060
ovi@osao.fi

Big white arrow on a grey background pointing to the right

Kaikille tietoa ammatillisesta koulutuksesta

Hakeutuminen, opintojen rahoitus, ammatit – mitä haluatkin tietää, hakijapalvelu OSAO Ovi auttaa.

Katso OSAO Oven yhteystiedot