Opiskelijan tukeminen on kaikkien yhteinen asia 

OSAOssa opiskelijan ohjaaminen ja hyvinvointi on kaikkien yhteinen asia. Oona Kinanen sai apua opintoihinsa erityisopettajalta, ja nyt opinnot rullaavat eteenpäin mallikkaasti.

OSAOssa opiskelijoita tuetaan läpi opintojen. Omaopettaja, opinto-ohjaaja ja tutkinnon osien opettajat näkyvät tiivisti opiskelijan arjessa. Tämän lisäksi opiskelijalle saattaa tulla tutuksi vaikkapa ohjaaja, erityisopettaja ja amishelpperi. Tarvittaessa opiskelija saa apua myös kuraattorilta, psykologilta ja opiskeluterveydenhuollosta.

 

“Omaopettajaan on helppo ottaa yhteyttä, koska häneen tutustuu yleensä parhaiten. Toisaalta tutkinnon osan opettajien kanssa ollaan myös paljon tekemisissä”, OSAOn toisen vuoden lähihoitajaopiskelija opiskelija Oona Kinanen sanoo. 

 

Opiskelijan ei tarvitse huolehtia siitä, tuoko hän mielen päällä olevan asian esille juuri oikealle ihmiselle. 

 

OSAOssa periaatteena on, että kaikki ohjaavat. Työntekijä, joka huomaa ensin opiskelijan avun tarpeen, vie asian eteenpäin. Tärkeintä on, että opiskelija uskaltaa kertoa asiastaan jollekin”, OSAOn opinto-ohjaaja Maria Nykänen kertoo.  

 

Oona sai apua erityisopettajalta 

 

Oona Kinanen on viihtynyt loistavasti OSAOlla. Lähihoitaja-opiskelijan opinnot lähtivät sujumaan mallikkaasti, kun hän sai apua lukihäiriön kanssa opiskeluun.  

 

“Minulla oli aluksi tosi haastavaa, koska en puhunut ongelmistani. Tilanne muuttui, kun erityisopettaja kävi tunnillamme vierailemassa ja ehdotti, että tekisimme minulle erityisen tuen suunnitelman. Hän myös ohjasi minut lukitestiin”, Oona kertoo. 

 

Oona on erityisen tyytyväinen siihen, että hänen asiansa eteni heti. 

 

“Erityisopettaja huomasi jo opiskelutyylistäni, että voisin tarvita apua. Hän oli yhteydessä omaopettajaani, ja pyörät lähtivät pyörimään. OSAOssa on niin monta eri tapaa kysyä neuvoa. Ei tarvitse miettiä, että uskallanko sanoa tätä ääneen.” 

Opiskelija Oona ja opinto-ohjaaja Maria katsovat yhdessä opiskelujuttuja tietokoneelta.
Tärkeintä on, että opiskelija uskaltaa kertoa haasteistaan jollekin, Maria Nykänen ja Oona Kinanen sanovat.

Ohjaus siivitti valmistumista 

 

OSAOssa opiskelijaa ohjataan läpi opintojen. Omaopettaja pitää opiskelijan kanssa säännöllisesti HOKS-keskusteluja, jossa käydään läpi opiskelijan tilanne ja opintosuunnitelma. Opinto-ohjaaja Maria Nykänen sanoo, että usein opiskelijan tukeminen on konkreettista rinnalla kulkemista ja sopivien opiskelutapojen löytämistä. 

 

“Viime vuonna eräs opiskelija oli valmistumassa, mutta hänellä puuttui jonkin verran opintoja. Tulin mukaan omaopettajan avuksi, ja olin säännöllisesti yhteydessä opiskelijaan. Kävimme yhdessä läpi, mitä suorituksia häneltä puuttui ja mitä tehtäviä piti palauttaa”, Nykänen kertoo. 

 

Opinto-ohjaajan tuen lisäksi opiskelija ohjattiin oppipajaan, jossa hän teki itsenäisesti opintoihin liittyviä tehtäviä ohjatussa ympäristössä. Saamansa tuen avulla opiskelija pääsi opinnoissa vauhtiin ja valmistui. 

 

“Opiskelijoiden polku ja valmistumistahti ovat yksilöllisiä. Tähtäämme aina siihen, opiskelijalla on hyvät valmiudet siirtyä työelämään tai jatko-opintoihin meiltä valmistuessaan.”