Oppisopimuksella suunnitteluassistentiksi

Kun Heli Tuomikoski näki lehdessä OSAOn ilmoituksen suunnitteluassistentin koulutuksesta, hän tiesi heti, että sinne oli haettava.

Parturi-kampaajaksi ja sisustusalan artesaaniksi kouluttautunut Heli oli miettinyt itselleen uutta alaa jo hetken, sillä sisustussuunnittelijan töitä ei ollut tarjolla ja parturi-kampaajan työssä hän oli herkistynyt kemikaaleille. Oman talon rakennusprojektin aikana hän huomasi, että suunnitteluala voisi tuntua omalta.

”Suunnitteluala on tuntunut alusta asti tosi omalta. Olen tykännyt aina piirtää, ja on mukava, kun työ on luovaa”, Heli kertoo.

Oppisopimus on joustava tapa opiskella ammatti silloin, kun haluaa opiskella ja käydä työssä: pääosa oppimisesta tapahtuu työpaikalla, ja opiskelu onnistuu sopimalla siitä oppisopimuksella työnantajan kanssa.

Vaikka oppisopimusopiskelu oli Helille hakiessa aivan vieras asia, on opiskelu työtä tekemällä sujunut mallikkaasti.

”Kun itsellä on perhe, lapset ja talolainat sun muut, on todellakin hyvä, että on koko ajan töissä. Ei tarvitse tulla toimeen opintotuella, vaan saa tienata”, hän tiivistää.

Teknisen suunnittelun osaajille on kysyntää

Teknisen suunnittelun perustutkinnosta loppuvuodesta valmistuva Heli työskentelee oppisopimuksella turvateknologia-alan yrityksessä Viriassa teknisenä piirtäjänä. Hän vaihtoi oppisopimuspaikkaa arkkitehtitoimistosta turvallisuusalalle, sillä halusi kokeilla siipiään useammassa työssä.

”Alalla voi työllistyä monenlaisiin yrityksiin: esimerkiksi talofirmoissa on tällä hetkellä paljon kysyntää suunnitteluassistenteille.”

Omaa osaamistaan pääsee suuntaamaan sellaiseen, mistä pitää. Sekä luovaa työtä että teknisempää silmää vaativia työpaikkoja on. Suunnitteluassistentilta vaaditaan hyvää hahmotuskykyä, kokonaisuuksien ymmärtämistä sekä pitkäjännitteisyyttä ja paineensietokykyä. Vaikka suunnitteluassistentti toimii projekteissa suunnittelijan oikeana kätenä, on oma-aloitteisuuttakin oltava.

”Omassa työssäni saan toteuttaa itseäni ja tuoda ilmi omia ideoita dokumentointiin”, Heli iloitsee.

Suunnitteluassistentti hyödyntää ohjelmistoja ja teknologiaa, mutta työllä on aina yhteys konkretiaan. Heli kertookin, että työmailla on välillä hyvä käydä katsomassa, miltä piirretyt asiat näyttävät käytännössä ja miten omat tuotokset toimivat.

Teknisessä suunnittelussa laaditaan suunnittelupiirustuksia, kuten rakennuspiirustuksia, ja tehtäviin voi kuulua myös 3D-mallintamista ja visualisointia. Teknologiapuolta ei tarvitse osata valmiiksi, sillä oppisopimusopiskelu tarjoaa oppilaitoksen puolesta hyvät lähtökohdat ohjelmistojen hallintaan.

”Kunhan oma asenne on kunnossa ja haluaa tosissaan opiskella alaa – se merkitsee eniten!” Heli painottaa.

Oppisopimus yhdistää työn ja opiskelun

Oppisopimusopiskelu koostuu omassa työssä tehtävistä näytöistä sekä muista opinnoista, jotka suoritetaan lähiopetuspäivinä ja omatoimisina tehtävinä. Heli pitää oppisopimusopiskelun rentoudesta ja kehuu joustavuutta.

”Jos näyttää siltä, että töissä on kovasti kiirettä ja koulu jää roikkumaan, OSAOlta opettajat muistuttelevat rästikursseista. Jos töistä ei vaikka pääse lähiopetuspäivälle, korvaavaa opetusta kyllä järjestetään.”

Heli listaa oppisopimusopiskelun hyviksi puoliksi palkallisuuden sekä sen, että opiskellessa saa heti oikeanlaisen kuvan työstä. Myös yritykselle oppisopimus on palkitseva tapa palkata uutta työvoimaa, joten työpaikkoja löytyy.

”Yritykset ottavat paljon yhteyttä OSAOn opettajiin, jos heillä on tarvetta työvoimalle. Silloin työpaikat ovat yleensä motivoituneita kouluttamaan, sillä ne saavat koulia työntekijän juuri omiin tarpeisiinsa”, Heli kertoo.

Oppisopimus ja suunnitteluassistentin opinnot sopivat Helin mielestä hyvin alanvaihtajille ja sellaisille, jotka haluavat kehittää omaa osaamistaan tai muuttaa tehtäviään omassa nykyisessä työpaikassaan. Opintojen joustavuuden takia tutkinnon voi saada suoritettua nopeastikin – paljon on kiinni omasta motivaatiosta!