OSAOon yhteishaussa liki 2000 opiskelupaikkaa  

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku on 20.2.-19.3.2024.

Koulutuskuntayhtymä OSAOssa on yhteishaussa tarjolla 1 966 opiskelupaikkaa 27:ssa ammatillisessa perustutkinnossa ja tutkintokoulutukseen valmentavassa TUVA-koulutuksessa. OSAO mahdollistaa myös lukio-opinnot yhteistyössä alueen lukioverkoston kanssa.

Uutta OSAOn tarjonnassa

Kevään yhteishaku tuo mukanaan uusia vaihtoehtoja OSAOn koulutustarjontaan:

  • Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnossa on uutena tarjolla pelituotannon toteuttajan tutkinto.
  • Tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa opintojen tarjonta on laajentunut sisustustekstiilien valmistajan tutkinnolla.
  • Myös metsäalan perustutkinnossa opiskelumahdollisuudet ovat kasvaneet: Taivalkoskella on valittavana metsäkoneenkuljettajan lisäksi puutavara-autonkuljettajan opinnot.

Muutoksia yhteishaun koulutustarjontaan tulee myös koulutusten siirtojen myötä:

  • Talonrakentajan koulutus keskittyy jatkossa OSAOn Kaukovainion tekniikan yksikköön. Koulutus tapahtuu lähes kokonaan OSAOn talonrakennustyömailla, jotka sijaitsevat Hiukkavaarassa, Haukiputaalla ja Kempeleessä.
  • Kokkeja valmistava ravintola- ja cateringalan perustutkinto on tarjolla Kaukovainion palvelut -yksikössä ja Kempeleessä.
  • Turvallisuusalan koulutus puolestaan siirtyy Limingasta Haukiputaan yksikköön 1.8.2026. Tänä keväänä yhteishaussa turvallisuusalan koulutukseen valitut opiskelijat aloittavat opiskelunsa Limingassa ja siirtyvät tarvittaessa jatkamaan opintojaan myöhemmin Haukiputaalle.

 

Vinkkejä yhteishaussa hakevalle

OSAOn opinto-ohjaaja Heli Laitila vinkkaa yhteishaussa hakevia tekemään aidosti oman päätöksen:

”Muista, että sinä teet valintaa itseäsi varten. Mieti rauhassa ja tutustu eri vaihtoehtoihin. Älä anna liikaa ulkopuolelta tulevien mielipiteiden vaikuttaa siihen, mitä sinä päätät.”

Hakutoiveiden järjestys kannattaa miettiä tarkasti ja laittaa hakemuksessa ensimmäiseksi kohdaksi se, mihin aidosti eniten toivoo pääsevänsä. Yhteishakulomakkeella voi ilmoittaa korkeintaan seitsemän hakutoivetta. Hakukohteiden järjestystä ei voi muuttaa jälkikäteen. Jos hakija tulee valituksi ylimpään hakutoiveeseen, kaikki muut hakukohteet peruuntuvat. Mikäli hakija saa paikan joltain alemmalta hakutoiveelta, hän jää kuitenkin varasijalta jonottamaan ylempien hakutoiveiden paikkoja.

Ellei hakija tule valituksi yhteenkään hakukohteista, hänelle osoitetaan opiskelupaikka. Tällöin opiskelupaikka on todennäköisesti oman kotikunnan tutkintoon valmentava koulutus TUVA.

“Vaikka opiskelupaikka on joka tapauksessa taattu, kannattaa käyttää hakulomakkeessa kaikki seitsemän hakutoivetta. Tällöin olet itse saanut vaikuttaa kaikista eniten siihen, mikä tuleva opiskelupaikkasi on”, muistuttaa Laitila.

”Tämä on vain yksi päätös, joka ei sinetöi sinun koko loppuelämääsi. Lähdet nyt suorittamaan yhtä koulutusta ja se on tämänhetkinen valintasi. Jatkopolkuja voi olla valinnastasi riippumatta ihan mihin tahansa muualle vielä tämän jälkeenkin.”

 

Yhteishaku nuorille, jatkuva haku kaikille

Yhteishaku on 9.-luokkalaisten hakuväylä toisen asteen opintoihin. Muut hakijat voivat hakeutua opiskelemaan OSAOon kaikille avoimen jatkuvan haun kautta ympäri vuoden.

Hakijapalvelu OSAO Ovi neuvoo ja ohjaa hakijoita ja heidän huoltajiaan kaikissa hakeutumiseen liittyvissä asioissa. OSAO Ovi palvelee Oulun Kaukovainiolla, verkossa ja puhelimitse.

OSAO on Suomen johtava ammattiosaajien koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. OSAOssa on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. OSAOn koulutusyksiköt sijaitsevat Oulussa, Haukiputaalla, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.

 

Lisätietoja

osao.fi/yhteishaku

kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi, 050 5383 929, jarmo.paloniemi@osao.fi