Rakentaminen on yhteistyötä

Rakentaminen on yhteistyötä

Mäkihypyntien talot esitellään OSAOn taloillassa 26.4. klo 18–20.

OSAOlla on rakennustyömaita sekä Haukiputaan että Kaukovainion tekniikan yksiköiden alaisuudessa. Talonrakentajien yhdessä ryhmässä on noin 20 oppilasta, mutta opiskelijoiden kokonaismäärä työmailla liikkuu sadoissa.

– Työmaa on yhteinen oppimisympäristö. Haukiputaan rakennustyömailla työskentelee päivittäin noin 150 opiskelijaa. Rakenteilla on tällä hetkellä 13 kohdetta. Ensi syksylle etsitään uusia tontteja, jotta opetus voi jatkua tulevaisuudessakin, kertoo vastaava työnjohtaja Seppo Kiviniemi.

Kivikkokankaalla on työn alla aina yhdeksän taloa. Päivän aikaan paikalla on jopa 120 tulevaa ammattilaista. Yhden talon valmistuminen kestää noin kaksi vuotta sen mukaan, miten työvaiheet istuvat opiskelijaryhmien aikatauluihin. – Pitkä rakennusaika lisää turvallisuutta. Esimerkiksi betonirakenteet ehtivät kuivua kunnolla, huomauttaa opettaja Juho Parkkinen.

Käytännönläheistä oppimista

Rakennusalan perustutkinnon opiskelu kestää 2–3 vuotta. Opintojen alussa suoritetaan tarvittavat kortit, mutta heti sen jälkeen lähdetään oppimaan alaa käytännössä. Teoriahetket toteutetaan rakentamisen lomassa ja oppimista viedään muutenkin mahdollisimman paljon työmaalle. Haukiputaalla työmaaparakeista löytyy luokkakäyttöön sopiva; Kivikkokankaalla puolestaan yhden rakennuskohteen olohuoneessa on iso taulu-TV, josta voidaan katsoa videoita eri rakennusvaiheista.

Käytännönläheisyyttä lisää myös työpaikalla tapahtuva oppiminen. Jaksot sijoittuvat opintojen loppupuolelle ja tarjoavat opiskelijoille hyvän mahdollisuuden markkinoida osaamistaan tuleville työnantajille. Opintojen jälkeen useat opiskelijat työllistyvätkin niihin yrityksiin, joissa he suorittivat työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksoja.

– Oman yrittäjätaustani takia haluan tuoda oppilaitosmaailmaan myös yritysläheisyyttä. Olemme aitiopaikalla esimerkiksi työturvallisuusasenteen kasvattamisessa. Tämän päivän yritysmaailmassa työturvallisuus on erittäin merkittävässä asemassa, tietää Seppo.

Osaajia tekemässä

Rakennustyömaan eri vaiheita ovat toteuttamassa maarakentajat, sähköasentajat, LVI-alan opiskelijat, talonrakentajat, ajoneuvonosturinkuljettajat, pintakäsittelijät sekä kuljetuspuolen opiskelijat. Lisäksi autonkorjaajat huoltavat rakennuspuolen autot. Näin kaikki prosessiin osallistuvat opiskelijat saavat arvokasta kokemusta yhdessä toimimisesta. – Ammattilaisen merkki on se, että osaa huomioida muiden työn, Juho muistuttaa.

– Koulutamme osaavia työntekijöitä maailmalle. Opiskelijat oppivat tekemään laatua turvallisia työmenetelmiä käyttäen. Taloillamme on sama takuu kuin kenen tahansa rakennuttajan työllä, ja talot tehdään opettajien valvonnassa. OSAO on vakaa rakennusalan toimija, mikä tekee rakentamamme talon ostamisesta turvallista, tiivistävät Seppo ja Juho.

Kun aikataulut osuvat sopivasti, prosessiin osallistuvat myös merkonomiopiskelijat myyntityön muodossa. Esimerkkinä on opiskelijoiden huhtikuussa 2018 järjestämä OSAOn taloilta, jossa markkinoidaan Kivikkokankaan taloja.

– Opiskelijat ovat käyneet katsomassa myyntikohteita useita kertoja, tutustuneet talotekniikkaan kyetäkseen esittelemään kohteita ja miettineet tärkeimpiä myyntiargumentteja. Myös me opettelemme työtä käytännössä sen sijaan, että istuisimme luokassa, kertoo opettaja Pekka Karukka.

Teksti: Heli Perkkiö
Kuva: Jouni Ylisuutari

Tutustu rakennusalan perustutkintoon »