Tutkinto ja työpaikka saavat turvallisuusvalvojan hymyilemään

 

”Ammattiin valmistuminen ja mielenkiintoinen työ Pelson vankilassa on parasta juuri nyt”, kertoo OSAOsta turvallisuusvalvojaksi valmistunut Sini Hyvärinen. Työpaikasta tulee hyvä ja luottavainen mieli.

Tuore turvallisuusvalvoja Sini Hyvärinen katsoo tulevaisuuteen hyvillä mielin. Mikäs on ollessa, kun ammattiin valmistumista on juhlistettu koulussa ja perhepiirissä, työt ovat alkaneet Pelson vankilassa ja kesäkin on tulossa.

”Etenkin töiden saaminen heti opiskelujen jatkoksi on ihan mahtava juttu. Kun on töitä, niin siitä tulee hyvä ja luottavainen mieli”, Sini iloitsee.

Turvallisuusvalvojaksi kahdessa vuodessa

OSAOssa opiskeluajat vaihtelevat osaamisen mukaisesti ja jokaisen polku rakentuu omanlaisekseen. Kun opiskelija sitoutuu ja ottaa vastuuta omista opinnoistaan, voi tutkinnon saada parissa vuodessa tai nopeamminkin.

Sini haki ja pääsi yhteishaussa opiskelemaan turvallisuusalaa OSAO Kempeleen-Limingan yksikköön ja valmistui turvallisuusvalvojaksi kahdessa vuodessa.

”Olen myös sisustusrakentaja vuosimallia 2011, joten yhteiset aineet olin suorittanut jo aiemman tutkinnon yhteydessä. Työhistoriani on muutenkin aika värikäs, olen tehnyt töitä esimerkiksi kerroshoitajana ja ikkunatehtaalla”, taustoittaa myös perheen perustamaan ehtinyt Sini.

Pelson vankilassa sijaisvartijana työskentelevä Sini sanoo vankeinhoidon olleen selvä tavoite ja kiinnostuksen kohde jo opiskeluaikana. Turvallisuusvalvojan tutkinto ei pätevöitä suoraan vankilatyöhön, mutta Sini sanoo sen antavan hyvän pohjan ja suunnan alalle.

Monipuolinen ammatti kaikenlaisille opiskelijoille

Turvallisuusvalvoja voi OSAOssa erikoistua opinnoissaan esimerkiksi vartiointiin, pelastustoimintaan tai turvajärjestelmiin. Siksi kaikkien ei tarvitse mahtua samaan muottiin ja opinnot sopivat hyvin niin miehille kuin naisille. Sininkin opiskelukavereista noin puolet oli eri-ikäisiä naisia – ylioppilaista nelikymppisiin.

”Suu on vartijan paras työkalu. Ei lihaksista haittaakaan ole, mutta hyvillä vuorovaikutustaidoilla pärjää turvallisuusalalla parhaiten”, hän sanoo.

”Opiskelujen käytännönläheisyys OSAOssa yllätti positiivisesti. Päällimmäisenä jäi mieleen, että paljon harjoiteltiin asioita kädestä pitäen. Lisäksi lakien, kuten esimerkiksi rikoslain pykälien, laajasta läpikäymisestä on ollut hyötyä täällä vankilamaailmassa.”

Limingassa opettajat ovat ammattitaitoista porukkaa, jotka todella osaavat hommansa, Sini kiittää.

”Erikoistumisopinnoissa järjestettiin usein käytännön tilanneharjoituksia, joilla kehitettiin ammattimaista toimintaa työtehtävissä ja autettiin opiskelijoita havaitsemaan omia stressireaktioita.”

Tavoitteena paljon töitä ja uuden opiskelua

Nyt Sini sanoo viihtyvänsä hienosti Pelsolla kolmivuorotyössä, ja työntekoon hän haluaakin keskittyä jonkin aikaa. Horisontissa siintää hakeminen rikosseuraamusalan tutkintokoulutukseen sekä ura valvonnan ja ohjauksen tehtävissä vankilassa.

”Turvallisuusala ja vankilatyö tuntuu omalta ja luontevalta. Joskus puhutaan kutsumuksesta, niin liekö tämä minun kohdallani sitä. Tässä työssä on tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Täysi tosikko ei saa olla ja vuorovaikutustaitoja tarvitaan”, Sini kuvaa työn haasteita.