Työllisyysnäkymät paremmiksi alle puolessa vuodessa

 

Työttömyysturvalaki muuttui vuodenvaihteessa: nykyään työtön työnhakija voi opiskella lyhytkestoisia, alle 6 kuukauden mittaisia opintoja työttömyysetuudella. OSAO tarjoaa alueen työelämän tarpeiden mukaisia perus- ja ammattitutkintojen osia, joita kuka tahansa voi hakeutua opiskelemaan.

Jaana Karjalainen on vasta valmistunut vähittäiskaupan palvelutiskillä toimimisen koulutuksesta. Tutkinnon osa kuuluu OSAOn laatimaan koulutustarjontaan, jossa koulutusten kestot ovat alle kuusi kuukautta. Tällaisia lyhytkestoisia opintoja voivat 25 vuotta täyttäneet työttömät työnhakijat suorittaa menettämättä työttömyysetuuttaan.

Karjalaiselta löytyy taskustaan jo muun muassa leipuri-kondiittorin ja hortonomin tutkinnot, mutta hän halusi täydentää osaamistaan.

”Leipurinhommistani on jo aikaa, ja halusin päivittää olemassa olevat tietoni nykypäivään ja keskittyä kaupan puoleen. Lisäksi puutarha-ala on kausiluontoista, eikä talvella ole niin paljon töitä tarjolla. Nyt voin tehdä kesät puutarha-alan hommia ja talvisin vaikka työskennellä palvelutiskillä.”

Lyhytkestoiset koulutukset voivat helpottaa työllistymistä merkittävästi. Karjalainen kertoo, että alustavia keskusteluja palvelutiskivuoroista syksyksi on jo käyty.

Monipuolisia ammatillisia valmiuksia

OSAOn tarjoamiin koulutuksiin kuuluu jaksoja sekä oppilaitoksella että työelämässä. Tutkinnon osia voi halutessaan myöhemmin täydentää kokonaisiksi tutkinnoiksi, jolloin suoritetut opinnot voidaan lukea hyväksi.

Teoriaopinnot suoritetaan yleensä etänä, ja perusasiat opitaan oppilaitoksella. Opitut asiat todistetaan työpaikalla tapahtuvien näyttöjen avulla.

”Isossa kaupassa työt ovat monipuolisia. Tein monenlaisia vuoroja tiskillä, työskentelin liha- ja kalamestarin kanssa, olin keittiöllä valmistamassa ruokaa ja hyllytin tuotteita”, kertoo Karjalainen.

”Olen sosiaalinen ihminen, ja tykkään toimia ihmisten kanssa, joten ajattelin, että palvelutiski voisi olla hyvä paikka. Työ on myös aika vaihtelevaa, ja tykkään siitä, että on paljon erilaisia tehtäviä!”

Kurkistusikkuna uuteen alaan

OSAO tarjoaa monipuolisen tarjottimen lyhytkestoisia opintoja tutkinnon osista täydennyskoulutuksiin. Koulutuksiin voivat hakeutua kaikki.

Jaana Karjalaisen mielestä tutkinnon osat ovat erinomainen tapa täydentää omaa osaamistaan. Ne tarjoavat kurkistuksen uuteen alaan.

”Tässä näkee heti alaa. Jos tuntuu siltä, että työ sopii, voi hyvin opiskella lisää!”

Karjalainen löysi koulutuksen sattumalta, mutta se kiinnitti hänen huomionsa heti. Hänestä täydentävän koulutuksen tarjoaminen on mahtava idea.

”On tosi hieno homma, että tällaisia on tarjolla. On hyvä oivallus koululta, että tarjotaan lyhyempiä vaihtoehtoja, ei ainoastaan kokonaisia tutkintoja!”

Selaa OSAOn täydennys- ja lyhytkoulutuksia täältä »