Vuoden oppisopimustyönantaja on Lassen Metalli Oy Oulusta

OSAOn pitkäaikainen yhteistyökumppani Lassen Metalli Oy on valittu vuoden oppisopimustyönantajaksi. Suomen Oppisopimusosaajat ry antoi tunnustuksen Lassen Metallille alle 20 henkilöä työllistävien yritysten kategoriassa.

Koneistuksiin ja teräsrakenteisiin erikoistuneen Lassen Metallin valinnan taustalla vaikuttivat yrityksen laaja oppisopimuskoulutuksen hyödyntäminen ja pitkäaikainen yhteistyö OSAO:n kanssa.

“Me on tultu OSAO:n kanssa niin tutuiksi, että oppilaitos tietää, mitä meillä pystyy tekemään. Yhdessä on suunniteltu opintoja ja katsottu, miten niitä voidaan näyttöinä meillä suorittaa”, hallintojohtaja Mervi Ylikärppä kertoo.

Oppisopimuskoulutuksella voi suorittaa kaikkia toisen asteen ammatillisia tutkintoja ja tutkinnon osia. Noin 80 prosenttia opinnoista suoritetaan työpaikalla ja noin 20 prosenttia lähiopintoina oppilaitoksessa, etänä tai verkossa.

Lassen Metalli on kouluttanut oppisopimuksella 10 vuoden aikana yli 20 henkilöä. Vuonna 2019 yrityksessä on tehty kolme metallialan perustutkintoa, taloushallinnon ammattitutkinto sekä kaksi hitsaajamestarin erikoisammattitutkintoa, joista toinen valmistuu vielä tämän vuoden puolella.

“Oppisopimusopiskelijoita on tullut kouluyhteistyön kautta, mutta myös omaa olemassa olevaa henkilökuntaa on täydennyskoulutettu. Lyhyitäkin oppisopimuksia menee tosi hyvin eli voidaan suorittaa oppisopimuksella tutkinnon osia koko tutkinnon sijasta. Se on hyvä vaihtoehto myös”, Ylikärppä sanoo.

Myös perheyrityksen omistajat ovat hakeneet työn ohessa lisäoppia oppisopimuskoulutuksella. Mervi Ylikärppä suoritti kymmenen vuotta sitten taloushallinnon ammattitutkinnon ja nyt taskussa on tuore erikoisammattitutkinto. Ideoita ja oppeja oman yrityksen arjen pyörittämiseen on tuonut myös yrittäjän ammattitutkinto ja tuotantopäällikkö Ilpo Ylikärpän yrittäjän erikoisammattitutkinto.

Oppisopimuskoulutuksen parhaana puolina Mervi Ylikärppä pitää molemminpuolista oppimista opiskelijan ja työpaikan välillä. Koulutusyhteistyön avulla yritykseen saadaan nykyaikaista ammatillista osaamista, joka huomioi myös yrityksen omat erityistarpeet.

“Me opitaan opiskelijalta ja opiskelija oppii meiltä, mitä me tarvitaan. Jos kaikki menee hyvin, ollaan täsmäkoulutettu meille uusi työntekijä. Se on kaikkein parhain juttu.”

 

Palkitseminen on osa Oppisopimusviikkoa

 

Suomen Oppisopimusosaajat ry (Opso ry) on valinnut tunnustusten saajat koulutuksenjärjestäjien lähettämistä ehdotuksista. Oppisopimuspalkintojen jakaminen on osa valtakunnallista Oppisopimusviikkoa, jonka aikana ammatillisen koulutuksen järjestäjät ympäri Suomen organisoivat koulutusmuotoon liittyviä tapahtumia. Oppisopimusta on juhlistettu tänä vuonna kahdella kalenteriviikolla 7.–20.10.2019, joista jälkimmäinen ajoittuu samanaikaisesti kansainvälisen European Vocational Skills Weekin eli Euroopan ammattitaitoviikon kanssa.

Palkitut saivat tunnustuksensa opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä ammatillisen koulutuksen seminaarissa Helsingin Paasitornissa 17.10.2019. Palkinnot jakoi opetusministeri Li Andersson.