Asentajilla hyvät työllisyysnäkymät

OSAO kouluttaa yhteistyössä ELTELin kanssa Pudasjärvellä sähkö- ja jakeluverkkoasentajia. Vuosien varrella moni pudasjärveläinen asentajakokelas on kiivennyt sähkötolppaan ELTELin ammattilaisen valvovan silmän alla.

Yksi heistä on OSAO Pudasjärveltä sähköasentajaksi valmistunut Tommi Vuorma, joka työskentelee ELTELillä jakeluverkkoasentajana. ELTEL rakentaa ja ylläpitää sähkö- ja tietoliikenneyhteyksiä ja pitää sekä kiinteät että mobiilit tietoliikenneverkot toimintakunnossa.

Vuorman oma opintopolku kulki yhteiskuntatieteelliseltä puolelta OSAOon ja edelleen ELTELin ammattilaiseksi.

”Käytännön työt ovat aina olleet mieluisia. Kuljen ympäri Pudasjärveä ja lähikuntia sekä reissuhommissa hieman kauempanakin. Joskus työskentelen pylväässä tai asennan kaapelia kaivantoon, joskus taas tarkastan sähkölinjojen kuntoa”, Vuorma kuvaa työtehtäviään.

Turvallisesti tolpan nokkaan

Tommi Vuorma valmistui uuteen ammattiin ripeästi alle kahdessa vuodessa. OSAOssa osana opintoja suoritetut kattavat korttikoulutukset sujuvoittivat työelämään siirtymistä. Turvallisuus on sähköasennusten ytimessä, eikä työturvallisuus koskaan tule valmiiksi. Tästä lähdetään, kun OSAOsta tulee opiskelija Pudasjärven ELTELille.

”Me saamme opiskelijoiden kautta tuoreinta mahdollista tietotaitoa, oppilaitos saa opiskelijan työelämän makuun jo ennen valmistumista ja opiskelija itse pääsee turvallisesti kiinni jopa vakituiseen työpaikkaan”, listaa kaikkia hyödyttävää kumppanuutta ELTELin Koillis-Suomen tiimipäällikkö Tommi Toivari.

ELTELin asentajat työskentelevät myös laajojen teollisten sähköasennusten ja raskaiden laitteistojen parissa. Uuden tekijän mukana asennuksissa on aina kokeneempi konkari. Sähkötolpan huipulle ei kiivetä, ennen kuin otteet ovat varmat ja olo turvallinen.

”Paikallisen oppilaitoksen kasvatit ovat yleensä hyvin perillä seudun maastosta ja vaaranpaikoista kuten upottavista soista ja äkkijyrkistä rinteistä. Kun nämä ovat tiedossa, on reittejäkin helpompi arvioida”, lisää Toivari, OSAOn kasvatti itsekin.

Teknistä taitoa ja asiakaspalvelua

Turvallisuusasioiden lisäksi tekninen osaaminen, asiakaspalvelu ja liiketoiminnan ymmärrys ovat tärkeitä taitoja. Tommi Toivari vinkkaakin, että esimerkiksi kaupallisen alan osaaminen yhdistettynä tekniseen tietotaitoon on loistava yhdistelmä alalle.

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittaneilla työllisyysnäkymät ovat hyvät, ja monet Pudasjärven opiskelijoista työllistyvät heti opintojen jälkeen. Myös ELTELille työllistyy vuosittain uusia asentajia työelämässä oppimisen kautta erimittaisten pestien jälkeen. Tommi Vuorma sanoo ammatinvaihdoksen aikuisiällä olleen yllättävän mutkaton.

”Olin oppimassa työelämässä taivalkoskelaisessa sähköliikkeessä. Lopulta kävi niin onnekkaasti, että ELTELillä avautui työpaikka, jota hain ja johon pääsin”, Vuorma sanoo.

Tutustu sähköasentajan opintoihin