Elina vaihtoi numerot turvallisuustyöhön ihmisten parissa

Kesäkuussa OSAOssa turvallisuusalan ammattitutkinnon suorittanut Elina Szintai työllistyi jo ennen valmistumistaan turvallisuusalan töihin. Opiskeluaikainen työpaikalla oppiminen jatkui suoraan työpaikkana saman yrityksen leivissä. Nyt tuoreen turvallisuusalan ammattilaisen voi löytää ”harmaat päällä”, Securitaksen työasussa, asiakaskohteista eri puolilta Oulun seutua. Elina työskentelee paikallisvartijana eli hän tekee aina koko työvuoron yhdessä ja samassa kohteessa.

”Paikallisvartioinnissa korostuu asiakaspalvelu. Täällä pärjää parhaiten avoin ja keskustelutaitoinen henkilö, joka tulee erilaisten ihmisten kanssa toimeen”, Elina sanoo.

Juuri turvallisuusalan ihmisläheisyys oli ratkaiseva tekijä, joka veti Elinan alan opintoihin. Aiemmalla urallaan 18 vuotta sihteerinä ja assistenttina työskenneltyään hän halusi muutosta ja päätti siirtyä numeroiden parista ihmisten sekaan. ”Keskusteleminen, ihmisten toiminnan seuraaminen ja psykologiakin on aina kiinnostanut minua. Turvallisuusalalla saan tehdä lähellä asiakkaita työtä, jossa hyvät kommunikointitaidot ovat valttia.”

Turvallisuusalan koulutus OSAOn Kempeleen-Limingan yksikön Limingan toimipisteessä tarjoaa tien monipuolisiin ja vaihteleviin työtehtäviin. Alan ammattilainen voi työskennellä paitsi vartijana myös arvokuljettajana, turvatarkastajana, järjestyksenvalvojana, turvasuojaajana tai aulapalvelutehtävissä.

”Turvallisuusala on laaja kokonaisuus, ja työnkuva vaihtelee paljon sen mukaan meneekö piirivartijaksi, turvasuojaajaksi sähköisten valvontalaitteiden pariin tai vaikka paikallisvartijaksi kuten minä. Siksi turvallisuusala sopii erilaisille tekijöille. Esimerkiksi turvallisuusjärjestelmien puolella korostuu tekninen osaaminen.”

Elina Szintai on taustaltaan Suomessa syntynyt puolalais-unkarilainen, joka on suorittanut perus- ja keskiasteen opinnot Unkarissa. 20 vuotta sitten Suomeen paluumuuttaneen Elinan vahvuus on poikkeuksellisen laaja kielitaito. ”Pystyn palvelemaan kuudella kielellä. Toimin aikoinaan Unkarissa muun muassa YK:n rauhanturvaajien hankintayksikön tulkkina. Se kokemus herätti kiinnostusta yhteisöllisyyteen, jota turvallisuusalallakin on.”

Ripeästi yhdeksässä kuukaudessa turvallisuusalan ammattitutkinnon opiskellut Elina antaa ehdottoman suosituksen opiskelulle aikuisena OSAOssa. Käytännön harjoituksia tehtiin paljon ja opiskeluympäristö oli lyhyesti sanottuna huippuluokkaa. Limingan sitoutunut opettajaporukka teki vaikutuksen osaamisellaan ja he aidosti kuuntelivat opiskelijaryhmän toiveita. ”Opettajien tarinat ja heidän kokemuksensa käytännön töistä auttoivat omaksumaan paremmin lakitekstiä ja -pykäliä. Mieleen jäi myös, että rennolla mutta jämäkällä otteella ohjattiin niin nuoria kuin meitä aikuisiakin opiskelijoita”, kiittelee Elina.

Turvallisuusalalta Elina Szintai sanoo löytäneensä oman juttunsa. Työpäivien vaihtelevuus ja ihmisten parissa työskentely saavat viihtymään ja jäämään pysyvästi alalle – pian jo kahdessa sukupolvessa.
”Hauska sattumus on, että päivää ennen kuin valmistuin, tyttäreni sai tiedon pääsystä OSAOon turvallisuusalan koulutukseen. Ehkä joskus tulevaisuudessa olemme jopa samassa työpaikassa”, Elina päättää.