Jussi vaihtoi alaa rakennustyömaalta levyseppähitsaajaksi

Kun koronapandemia heitti kapuloita Jussi Hemmilän työnhaun rattaisiin, päätti hän hakeutua opiskelemaan OSAOon levyseppähitsaajaksi. Omatoimisesta opiskelusta pitänyt Jussi suuntaa työelämään taskussaan levyseppähitsaajan paperit ja vakituinen työpaikka.

Kesäkuussa OSAOsta levyseppähitsaajaksi valmistuvalla Jussi Hemmilällä menee hyvin. Hitsarin paperit ovat viittä vaille takataskussa, ja alan ensimmäinen vakituinen työpaikka löytyi muutama kuukausi sitten.

29-vuotiaalla Jussilla oli takataskussaan jo aikoinaan OSAOssa opiskellut putkiasentajan paperit. Jussi teki jonkin verran putkiasentajan töitä valmistumisensa jälkeen ja päätyi monien mutkien kautta töihin rakennustyömaalle. Putkiasentajan työt jäivät pikkuhiljaa taka-alalle ja Jussi teki rakennustyömaalla timpurin töitä.

Jussi viihtyi töissä rakennustyömailla muutaman vuoden ajan ja asui myös jonkin aikaa Helsingissä. Kun muutto Ouluun tuli ajankohtaiseksi pari vuotta sitten, iski koronapandemia.

“Kun pandemia alkoi, töitä ei oikein ollut. Kukaan ei uskaltanut palkata ihmisiä epävarman tilanteen takia”, Jussi kertaa kahden vuoden takaista tilannettaan.

Jussi näki sattumalta ilmoituksen OSAOn järjestämästä levyseppähitsaajakoulutuksesta TE-toimiston sivuilla. Ala oli kiinnostanut häntä jo aikaisemmin.

“Olin miettinyt jo monesti, että haluaisin joskus vielä tehdä hitsarin hommia. Levyseppähitsaajan töissä minua kiinnosti erityisesti työn vaativuus ja tarkkuus. Ajattelin, että nyt pitää lähteä, kun koulutus kerran osui kohdalle. Satuin pääsemään opiskelemaan ja mukavaa on ollut”, Jussi kertoo.

Hakuaikaa koulutukseen oli enää yksi päivä, joten Jussi teki päätöksen koulutukseen hakemisesta nopeasti.

“Päätin, että minä menen nyt tuonne”, Jussi naurahtaa.

Omatoiminen opiskelu sopi Jussille

Jussi sanoo, että kynnys lähteä opiskelemaan toista tutkintoa useamman vuoden jälkeen oli korkea.

“Jännitin, että osaankohan enää opiskella, kun olin ollut jo sen verran aikaa työelämässä.  Tiesin myös, että opiskeluaikana ei tule samalla tavalla rahaa kuin työelämässä, ja sekin mietitytti.”

Jussin opinnot lähtivät kuitenkin rullaamaan eteenpäin mallikkaasti. Hän sanoo, että parasta levyseppähitsaajan opinnoissa on ollut opiskelun omatoimisuus.

“Olen tykännyt siitä, että opintoja on voinut tehdä omaan tahtiin ja itsenäisesti. Ei ole tarvinnut odotella muita, jos on osannut jo tehdä jotain”, hän toteaa.

Jussi sanoo, että opinnot eivät tuntuneet missään vaiheessa erityisen haastavilta. Myös koronapandemiasta johtuva etäopiskelu sopi Jussille hyvin. Hän pohtii, että kaikille etäopiskelu ei välttämättä ollut yhtä helppoa.

“Etäopiskelu sopi minulle hyvin teorian opiskelun kannalta, mutta ei se välttämättä kaikille sovi. Teoriaa tuli käytyä paljon läpi, mutta käytännön hommia ei etäopiskeluna oikein voinut oppia. Etäopiskelimme Teamsin kautta ja katsoimme, kun opettajat opettivat videoin ja kuvin. Teimme kotitehtäviä ja palautimme niitä opettajille katsottavaksi”, Jussi kertoo korona-ajan opinnoistaan.

Opinnoissaan Jussi on tyytyväinen siihen, että opiskelu ja vapaa-aika pysyivät hyvässä tasapainossa.

“Kun koululla ei tarvinnut olla joka päivä kahdeksaa tuntia, jäi myös aikaa vapaa-ajalle. Myös opettajat olivat mukavia ja osasivat opettaa todella hyvin. Kun kysyi, opettajat näyttivät ja kertoivat”, Jussi kehuu.

Työelämäjakso syvensi osaamista

Työelämäjaksoista Jussilla on hyviä kokemuksia, joista ensimmäisen hän suoritti oululaisessa KL-Company Oy:ssä. Onnistunut työelämäjakso vahvisti Jussin ajatuksia siitä, että uusi alanvalinta oli osunut oikeaan.

Jussi sanoo oppineensa työelämäjaksolla paljon hitsaajan työn käytännön perusteista. Apuna olivat kokeneemmat työkaverit, jotka opastivat ja neuvoivat.

“Työelämäjakso KL-Companyssä oli todella hauska, ja siellä oli mukavat ja hyvät työntekijät. Minulla ei ollut ensimmäisellä työelämäjaksolla vielä hirveästi työkokemusta, mutta kuukauden aikana opin paljon uutta”, Jussi sanoo.

Takataskussa tutkinto ja työpaikka

Jussi sai keväällä 2022 valmistumisen korvilla vakituisen työpaikan Oulun Laatuasennus Oy:ltä, jossa hän on työskennellyt nyt pari kuukautta hitsaajana. Hyvä sana Jussin asenteesta ja taidoista oli kiirinyt työelämäjaksopaikan kautta toiseen yritykseen.

“Nykyinen työnantajani soitti minulle ja kysyi, olenko tällä hetkellä töissä. Vastattuani kieltävästi hän kysyi, tulisinko heille töihin. Tuli hyvä fiilis, kun ymmärsin, että tässä ei tarvitse alkaa etsimään töitä”, Jussi iloitsee.

Uudet työt ovat lähteneet sujumaan hyvin. Tyypillisenä työpäivänä Jussi tulee töihin seitsemäksi, laittaa maskin päähän ja aloittaa työt.

“Töitä on saanut tehdä joka päivä ja paljon. Ei ole tarvinnut kädet taskussa seisoskella”, sanoo Jussi tyytyväisenä.

Tulevaisuudessa Jussi haluaa kehittyä levyseppähitsaajan perustyössä.

“Haluan osata perusteellisesti kaikki hommat ja tietää käytännön tasolla, miten hommat tehdään. Olen myös miettinyt, että voisin vielä joskus opiskella monimuotototeutuksena jatkoa tälle koulutukselle.”