OSAO kaataa liikkuvuuden raja-aitoja osaajahankkeella

OSAO on päätoteuttaja Arbeta tillsammans –hankkeessa, joka pyrkii rakentamaan yhteistyötä pohjoisen työmarkkina-alueella.

Interreg Pohjoisen, Region Norrbottenin ja Lapin Liiton rahoittama Arbeta tillsammans -hanke edistää yhteisten työmarkkinoiden kehittymistä Pohjois-Suomen ja Pohjois-Ruotsin välille. Yksi hankkeen tärkeimmistä tavoitteista on tuoda yrityksille ja yrittäjille tietoa siitä, mistä rajat ylittävän yhteistyön kehittäminen kannattaa aloittaa.

Alueen tarpeesta lähtevä koulutus on keskeinen keino tekijäpulan helpottamisessa. Osaavaa työvoimaa saadaan kouluttamalla ammattilaisia alueen erityisiin tarpeisiin.

–Pyrimme syventämään Suomen ja Ruotsin rajat ylittävää yhteistyötä sekä lisäämään suomalaisten yrittäjien tietoisuutta Ruotsin työmarkkina-alueen mahdollisuuksista. Tavoite on, että yhteistyö maiden välillä lisääntyisi ja työvoiman liikkuvuuden esteet vähentyisivät, Arbeta tillsammans -hankkeen projektipäällikkö Leena Törmälehto Koulutuskuntayhtymä OSAOsta kertoo.

Yrittäjä Sakari Yrjö-Koskinen osallistui Arbeta tillsammans –hankkeen infotilaisuuteen, koska hänen yrityksensä Hongisto Oy suunnittelee liiketoimintansa laajentamisesta Ruotsiin. Hongisto Oy on nostopalveluihin ja ajoneuvonosturien vuokraukseen erikoistunut oululainen yritys.

–Halusin osallistua, koska tällaiset tapahtumat ovat hyviä verkostoitumismahdollisuuksia, Yrjö-Koskinen sanoo.

Pohjois-Ruotsin investoinneissa suuri potentiaali

Pohjois-Ruotsin suurinvestoinnit ja kasvavat markkinat tarjoavat suomalaisille yrityksille mahdollisuuksia liiketoiminnan kasvattamiseen. Alueen investointipäätösten arvo on noin 107 miljardia euroa. Osaavaa työvoimaa tarvitaan erityisesti palvelu- ja myyntialalle, sosiaali- ja terveysalalle sekä teollisuuden ja rakentamisen tehtäviin.

Business Oulun vientiasiantuntija Johanna Kamunen kertoo, että yritysten kiinnostus vientiin on selvästi nousussa.

–Erityisesti tiedon saanti pohjoiseen sijoittuvista suurinvestoinneista on lisännyt aktiivisuutta rajat ylittävään toimintaan. Pohjois-Suomen ja Pohjois-Ruotsin vientiä tukevat organisaatiot rakentavat yhdessä uusia toimintamalleja viennin kynnyksen madaltamiseksi ja uusien rajat ylittävien liiketoimintamahdollisuuksien löytämiseksi, Kamunen sanoo.

Oululaisyritys tähtää Ruotsiin

Oululainen Hongisto Oy tähtää Ruotsin markkinoille, ja konkreettisia askelia laajenemisen suuntaan on jo otettu. Sakari Yrjö-Koskinen kävi yhdessä yrityskumppaninsa kanssa tutustumassa Skellefteån kaupunkiin vuonna 2020.

–Saimme kaupungilta mieletöntä palvelua. Elinkeinojohtaja kertoi meille kaupungin investointimahdollisuuksista ja näytti meille myös tontin, jonka voisimme ostaa omaa yritystoimintaamme varten, Yrjö-Koskinen kertoo.

Pohjois-Ruotsissa Hongisto Oy:tä kiinnostavat erityisesti vihreän energian investointien mahdollisuudet. Ruotsiin laajenemista yritys katsoo pitkäjänteisesti jo parinkymmenen vuoden päähän.

–Työt Ruotsin puolella eivät tule loppumaan, Yrjö-Koskinen summaa.

Sakari Yrjö-Koskinen Hongiston nostokoneen edessä.
Sakari Yrjö-Koskinen sai Arbeta tillsammans -hankkeen tilaisuudesta uutta tietoa.

Rohkeasti Ruotsiin

Sakari Yrjö-Koskinen rohkaisee yrittäjiä harkitsemaan rohkeasti Ruotsin markkinoille lähtöä.

–Suomalaisten ei missään nimessä pidä vähätellä itseään tai pelätä liikaa, hän sanoo.

Myös Leena Törmälehto sanoo, että yritysten kannattaa olla avoinna Ruotsin mahdollisuuksille. Hanke järjestää keväällä myös ruotsalaisille yrityksille infotilaisuuden Suomen markkinoille laajentumisesta.

–Suomalaiselle yritykselle rajat ylittävä yhteistyö voi tarkoittaa esimerkiksi uutta liiketoimintaa ja uusia yhteistyökumppaneita, Törmälehto summaa.

Törmälehto sanoo, että erot Suomen ja Ruotsin työ- ja yrittämiskulttuurissa ovat lopulta pieniä.

–Kaikki haasteet ovat selvitettävissä. Esimeriksi Pohjoiskalotin Rajaneuvonta tarjoaa neuvontaa yhden
luukun periaatteella, Törmälehto vinkkaa.

Kiinnostuitko? Lue lisää

Koulutuskuntayhtymä OSAO on Arbeta tillsammans -hankkeen päätoteuttaja. Osatoteuttajia ovat Oulun ammattikorkeakoulu, Ammattiopisto Lappia, Luulajan teknillinen yliopisto, Koulutus Nord ja Pohjoiskalotin Neuvosto. Hankkeen rahoittajia ovat Interreg Pohjoinen, Region Norrbotten ja Lapin liitto.

Lue lisää Arbeta tillsammans –hankkeesta.