OSAOn ja Nuorten Ystävien yhteistyö tuotti tulosta

Nuorten Ystävien vammaispalveluyksiköt Kotiranta, Lohi, Rantakoti ja yksitoista OSAOn ensimmäisen vuoden lähihoitajaopiskelijaa aloittivat yhteistyöprojektin huhtikuussa 2021.

Opiskelijoiden suunnittelemissa ja keväällä toteuttamissa toimintatuokioissa vammaispalveluyksiköiden asukkaat ovat päässeet nauttimaan musiikista, yhteislaulusta ja nokipannukahveista vaahtokarkkien kera. Kaikki osapuolet ovat olleet yhteistyöhön tyytyväisiä.

”Kynnyksetön yhteydenpito oppilaitoksiin on meille todella tärkeää”, Nuorten Ystävien koulutusasiantuntija Krista Merikanto kertoo.

Hyviä kokemuksia yhteistyöstä

OSAO ja Nuorten Ystävät ovat tehneet yhteistyötä jo vuosia. Muhoksen yhteistyö lähti liikkeelle alueen työvoimatarpeesta ja OSAOn työelämäkoordinaattorin ja Nuorten Ystävien työntekijöiden kohtaamisesta. Lähihoitajaopintojen käynnistyminen juuri OSAOn Muhoksen yksikössä on opiskelijoiden näkökulmasta tärkeää. Yhteistyö vauhdittaa työpaikkojen syntymistä Muhokselle.

”Meillä on rekrytointitarvetta Muhoksella. Oppilaitosyhteistyö on yksi keino kasvattaa tulevaisuuden työntekijöitä. Minusta on mahtavaa, että voimme työnantajana tehdä yhteistyötä opiskelijoiden ja OSAOn kanssa opintojen alusta lähtien. Suunnitteilla on erilaisia projekteja koko opiskeluajalle”, Merikanto iloitsee.

Toimintatuokioista iloa ja vaihtelua arkeen

Aidot asiakaskohtaamiset ovat tärkeitä sekä vammaispalveluyksiköiden asukkaille että opiskelijoille. Toimintatuokio on loistava keino opetella vuorovaikutustaitoja ja asiakkaiden ammatillista kohtaamista.

Rantakodin palveluvastaava Katri Hyvärisen mielestä opiskelijat toivat asukkaiden arkeen virkistävää vaihtelua ja uusia kokemuksia.

”Pienet yhteistyötuokiot otetaan Rantakodissa ilolla vastaan myös jatkossa”, Hyvärinen sanoo.

Lähihoitajaopiskelijat Klarika Tamm ja Anne Keinänen kertovat, että toimintatuokioissa parasta oli aitous ja välitön tunnelma.

”Oppilaitosyhteistyö antaa hyvän kuvan työnantajasta. Olen itse tehnyt tämän projektin jälkeen myös viiden viikon harjoittelun Nuorten Ystävien lastensuojeluyksikössä. Yksi ryhmämme opiskelijoista pääsi Nuorten Ystäville kesätöihin,” Anne Keinänen kehuu.

Yhteistyötä myös tulevaisuudessa

Sekä OSAO että Nuorten Ystävät ovat tyytyväisiä kevään yhteistyöhön. OSAOn opettaja Liisa Kursula pitää tärkeänä, että opettajat ovat aktiivisesti mukana työelämäjaksoissa.

”Meidän opettajien on tärkeää tehdä yhteistyötä työpaikkojen kanssa. Tällaiset opiskelijaprojektit pitävät hyvin konkretiaa yllä. Välillä me opettajat voimme itsekin osallistua työelämäjaksoille”, Kursula sanoo.

Nuorten Ystävien Krista Merikanto näkee tulevaisuudessa lisää yhteistyömahdollisuuksia.

”Meidän on tarkoitus lähteä virittelemään lisää oppisopimusyhteistyötä OSAOn kanssa. On vain hyvä, jos opinnot ja käytäntö yhdistetään,” hän toteaa.