OSAOn ja yritysten uusi yhteistyö kouluttaa ajoneuvonosturinkuljettajia

OSAOn Haukiputaan yksikössä käynnistyi helmikuussa ajoneuvonosturinkuljettajien koulutus, jossa alan yritykset ovat lainanneet kalustoaan käyttöön OSAOlle koulutuksen ajaksi.

OSAOn Haukiputaan yksikössä käynnistyi helmikuussa ajoneuvonosturinkuljettajakoulutus, joka toteutetaan tiiviissä yhteistyössä alan yritysten kanssa. Mukana koulutuksessa ovat Nostokonepalvelu AT Oy, E. Helaakoski Oy, Hongisto Oy ja Nosturiliike Sulkala Oy 

Yhteistyön tekee erityiseksi se, että kaikki neljä kumppaniyritystä ovat antaneet kalustonsa veloituksetta opetuskäyttöön OSAOlle koulutuksen ajaksi. Neljätoista tulevaa ajoneuvonosturinkuljettajaa aloitti opinnot OSAOssa helmikuussa yritysten kalustolla harjoitellen. 

OSAO luopui lähes kaikista ajoneuvonostureistaan muutama vuosi sitten, ja koulutusta on toteutettu oppisopimuksella työpaikoilla. Viesti alan yrityksiltä OSAOon suuntaan oli kuitenkin se, että opiskelijoiden olisi hyvä saada hieman kokemusta ja teoriapohjaa alalle ennen työpaikalle siirtymistä.  

“Alalla on noussut huoleksi se, miten kalliin kalustovaltaisen koulutuksen tulevaisuus ja osaavien työntekijöiden saatavuus turvataan tulevaisuudessa. Luova yritysyhteistyö ja kalustolaina on yksi ratkaisu ongelmaan”, opettaja Pekka Vehkala OSAOn Haukiputaan yksiköstä sanoo. 

OSAOn kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi on tyytyväinen oppilaitoksen ja yritysten yhteen hiileen puhaltamiseen.  

“Yritykset ovat lähteneet hienosti mukaan tekemään kanssamme yhteistyötä. Ilman ajoneuvonosturiyritysten vahvaa vuorovaikutusta OSAOn suuntaan emme voisi kouluttaa uusia osaajia työpaikoille. Kun opiskelijat harjoittelevat yritysten oikealla kalustolla, siirtyminen työelämään on sujuvampaa.”

Oulunsalolainen Ilpo Karnaranta opiskelee OSAOlla ajoneuvonosturinkuljettajaksi. Videolla Ilpo kertoo, millaisissa tunnelmissa opiskelut ovat sujuneet.

Rauhallisuutta ja stereonäköä

OSAOn Haukiputaan yksikön ajoneuvonosturinkuljettajien harjoituskentällä on haastattelupäivänä aurinkoinen pakkaskeli. 

“Päivittäin tulee käveltyä sellaiset rapiat 15 000 askelta”, opettaja Pekka Vehkala naurahtaa.  

Vehkalalla on vuosien kokemus ajoneuvonosturinkuljettajien kouluttamisesta. Nyt käynnissä oleva, sata päivää kestävä koulutus on sujunut hänen mukaansa hyvin.  

“Paikalliset ajoneuvonosturiyritykset lähtivät yhteisellä tahtotilalla mukaan koulutukseen. On äärimmäisen hieno juttu, että saamme tehtyä täsmäkoulutuksia yritysten tarpeisiin. Olemme hyvin kiitollisia siitä, että yritykset tekevät kanssamme näin läheistä ja hyvää yhteistyötä”, hän sanoo.

OSAOn opettaja Pekka Vehkala kuvattuna sinisen ajoneuvonosturin edessä.
OSAOn Haukiputaan yksikössä toteutettava ajoneuvonosturinkuljettajakoulutus on uudenlainen yhteistyö alan yritysten kanssa. Opettaja Pekka Vehkalalla on alan ammattilaisten kouluttamisesta yli kolmenkymmenen vuoden kokemus.

Alan työllisyystilanne on Vehkalan mukaan erittäin hyvä. Koulutuksessa mukana olevilla opiskelijoilla on mahdollisuus työllistyä yritykseen koulutuksen suorittamisen jälkeen. Ajoneuvonosturinkuljettajan työ sopii Vehkalan mukaan rauhalliselle henkilölle, jolla on hyvä motoriikka. 

“Kuljettajalta vaaditaan stereonäköä ja rauhallisuutta. Lehmän tai taistelulentäjän hermoilla pärjää hyvin”, Vehkala sanoo. 

Haussa joustavia moniosaajia

OSAO on Nostokonepalvelu AT Oy:lle entuudestaan tuttu yhteistyökumppani, sillä yrityksessä on opiskellut ajoneuvonosturinkuljettajia oppisopimuksella. Nostokonepalvelu AT Oy:n työpäällikkö Sampo Saarijärvi sanoo, että yrityksessä on aina tarvetta päteville osaajille. 

“Meidän pitäisi saada suunnilleen yksi uusi työntekijä vuodessa töihin. Tällä alalla ei valmistuta kortistoon, vaan kaikki tekijät ovat töissä”, Saarijärvi kertoo. 

Nostokonepalvelu AT Oy haluaa palkkalistoilleen työntekijöitä, joilta löytyy monipuolista osaamista ja joustavaa asennetta.  

“Etsimme joukkoomme moniosaajia. Koulutuksessa oppii alan perusteet, mutta myös aikaisempi muun kaluston käsittelyn osaaminen on plussaa. Emme ajattele, että työntekijän pitäisi osata valmiiksi kaikki, mutta pitää olla halua kehittyä ja ottaa haasteita vastaan. Työkeikat tulevat usein nopealla aikataululla, joten ennakkoluulottomuus ja joustavuus on tärkeää”, Saarijärvi sanoo. 

Yritykset ja OSAO suunnittelivat koulutuksen sisällön yhdessä. 

“Palaveerasimme koko porukalla Haukiputaalla koulutuksen suunnitteluvaiheessa. Kaikki yritykset pääsivät vaikuttamaan koulutuksen sisältöön ja markkinointiin”, Saarijärvi kertoo.

Nostokonepalvelu AT Oy:n Joni Mäkelä ja Sampo Saarijärvi kuvattuna yrityksen keltaisen ajoneuvonosturin edessä.
Nostokonepalvelu AT Oy:n työpäällikkö Sampo Saarijärvi ja ajojärjestelijä Joni Mäkelä sanovat, että alalla tarvitaan jatkuvasti päteviä osaajia, joilta löytyy joustavaa asennetta ja halua kehittyä.

Muutama käynnissä olevan koulutuksen opiskelija on käynyt jo tutustumassa Nostokonepalvelu AT Oy:hyn työpaikkana. Opiskelijoista voisi hyvinkin löytyä yritykselle uusi työntekijä, Saarijärvi pohtii.  

“Juttelimme OSAOn opettaja Pekka Vehkalan kanssa, että voisivatko opiskelijat suorittaa ajoneuvonosturinkuljettajakoulutuksen lisäksi vielä kuormausnosturin pätevyyden. Tämä tukisi vielä paremmin yrityksemme toimintaa”, hän sanoo.  

Yhteistyö kannattaa jatkossakin

Nostokonepalvelu AT Oy:n Sampo Saarijärvi sanoo, että koulutukseen mukaan lähteminen on kannattanut. Koulutuksen ajankohta on alan yrityksille hyvä, sillä kaluston lainaaminen talviaikaan on yrityksille helpompaa. Keväällä liiketoiminta vilkastuu ja kalustoa on harvemmin vapaana. 

“Kunhan meillä on kalustoa lainattavaksi ja koulutuksen ajankohta on meille sopiva, olemme jatkossakin mukana”, Saarijärvi sanoo. 

OSAOlle yritysten kanssa tehtävä tiivis yhteistyö on äärimmäisen arvokasta. 

“Oppilaitoksen näkökulmasta voimme vaan kiittää yrityksiä. Teemme tätä yhdessä”, opettaja Pekka Vehkala sanoo. 

OSAOn kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi pitää todennäköisenä, että vastaavanlainen koulutusyhteistyö tulee lisääntymään myös muilla aloilla tulevina vuosina.  

“Ammatillisen koulutuksen rahoitus kiristyy ja työnantajat tarvitsevat joka tapauksessa osaavia työntekijöitä. Kaluston lainaaminen ja vuokraaminen tulee varmasti lisääntymään.”