Oulusta pohjoiseen

Lapin matkailu on nykyisin hurjissa kantimissa. Matkailun kokonaisarvo Lapissa oli vuonna 2017 jo yli miljardi euroa, josta yli puolet tulee ulkomaalaisten turistien tuomina. Kysyntä olisi vieläkin kovempaa, mutta tarjonnassa ollaan jo kipurajoilla positiivisessa mielessä; pulaa on majoituspaikoista ja työntekijöistä. Matkailualaan lasketaan Lapissa kuuluvan kaikki alat aina ravintolatoiminnasta logistiikkaan. Työntekijöitä rekrytoidaan yhä enenevimmässä määrin ulkomailta, koska koko Pohjois-Suomesta ei löydy riittävästi koulutettua väkeä sesonkikohteisiin töihin. Sesonki alkaa jo ruskasta kestäen vappuun saakka sisältäen vielä erityisen kovia piikkejä.

OSAO on mukana valtakunnallisessa 365/12 – Aina avoin ammatillinen oppilaitos –hankkeessa. Hankkeen kautta on saatu useampia kokkiopiskelijoita lähtemään täältä keskisestä Suomesta ylös Lappiin suorittamaan opintoja ja samalla tietysti tienaamaan. Palkallisen työssäoppimisen poistuttua kokoaikaisen työnteon mahdollistaa tarvittaessa hyvinkin lyhyt oppisopimuskoulutus, jonka joustavuudesta on saatu myös Lapin sesonkitöiden osalta hyviä kokemuksia. Yrityksiä on tiedoitettu tästä ja homma on saatu alun epäröinnin jälkeen sujumaan hienosti.

Opiskelijat ovat saaneet rikkaita elämänkokemuksia ja meriittejä työjaksoiltaan. Kuinka moni kokkiopiskelija pääsee esimerkiksi paloittelemaan poron ruhoja oppilaitoksessaan? Erään lounaslinjan läpi meni yhden joulukuun aikana lähes 30 000 lounasasiakasta ja meidän opiskelijamme oli yksi tämän paikan monista työntekijöistä. Oululainen ravintola-alan yrittäjä toivoi meidän opettavan opiskelijoille koulussa ”kiirettä”. Tämä opiskelija ei todennäköisesti ehtinyt tylsistymään tekemättömyyteen. Eräs tuttu helsinkiläisen hotelliravintolan entinen ravintolapäällikkö sanoikin palkkaavansa Lapin kokemuksen omaavan henkilön aina muitta mutkitta; volyymi ja työn hektisyys voivat olla aivan toista luokkaa kuin hänen sinänsä ihan vilkkaassa ravintolassaan. Tienatakin siellä voi: eräs opiskelijamme kertoi tienanneensa viiden viikon aikana 3500 euroa käteen runsaiden ylitöiden ansiosta.

Lappiin lähteminen on varmasti monelle erittäin hyvä mahdollisuus, jossa kaikki osapuolet voittavat. Usein siihen liittyy liikaa avoimia kysymyksiä, joita ei yksinkertaisesti oppilaitoksen ja yritysten kiireisessä arjessa ehditä lähteä ratkomaan. Oppilaitoksessa voidaan miettiä liikaa käytännön asioita ja epäillä, ettei ratkaisuja haasteisiin löydy. Hankkeissa voidaan onneksi keskittyä tällaisten ongelmien ratkomiseen ja eri toimijoiden kohtauttamiseen. Sen miettiminen, natsaavatko ammattitaitovaatimukset työtehtävien kanssa, on usein aivan turhaa; osaamista voidaan tarvittaessa täydentää oppilaitoksessa ja/tai muualla työelämässä.

Ja niin kuin edellä oli, reissusta voi saada osaamispisteiden ja rahan lisäksi niin paljon enemmän.