Pikisaaren tuulia Haukiputaalla

Lukuisia kangaspuita, riveittäin ompelukoneita ja metreittäin värjättäviä kankaita – Pikisaaresta syksyllä siirtyneet tekstiili- ja muotialan opiskelijat työskentelevät omatoimisesti Haukiputaan yksikön valoisissa luokissa. Heistä valmistuu designtekstiilien valmistajia, mittatilausompelijoita sekä muotiassistentteja.

”Ensimmäisenä vuonna opitaan vaatteen tekemiseen ja kankaanpainantaan liittyviä asioita, kankaankudontaa ja mahdollisesti neuletta. Vasta sen jälkeen tehdään valinta ammatillisesta suuntautumisesta”, kertoo lehtori Suvi Pöyhtäri.

Designtekstiilien valmistajiksi opiskelevat Tiina Hyväri ja Jenna Kauppi ovat molemmat alanvaihtajia. He valitsivat designtekstiilien valmistamisen opinnot vanhojen haaveiden ja oman kiinnostuksen pohjalta.

”Täällä työskentely on aika vapaata. Opettajat tukevat hyvin sitä, että opiskelijat voivat työskennellä oman luovuuden ja mielenkiinnon kautta. Se inspiroi ja motivoi”, Jenna kertoo.

 

Uudet trendit luovat työtä

Suvi Pöyhtärin mukaan tekstiili- ja muotialalla opitaan tekemällä. Erilaisia tekniikoita ja materiaaleja kokeillaan paljon, jotta jokainen opiskelija löytää omat vahvuutensa ja suunnan ammatilliselle tulevaisuudelleen. Tuotteiden valmistaminen ja korjaaminen, asiakaspalvelu sekä ohjaustoiminta ovat alalle tyypillisiä työtehtäviä, ja koulutuksessa panostetaan myös yrittäjyysopintoihin.

Vaikka suurta tekstiiliteollisuutta ei Suomessa enää ole, nykyiset kotimaisuuteen ja ekologisuuteen liittyvät trendit saavat alan tulevaisuuden näyttämään valoisalta.

”Paikallinen pienyrittäjyys ja lähituotanto ovat suosiossa. Ihmiset oppivat arvostamaan enemmän sitä, että saavat läheltä jotain yksilöllistä ja juuri heille sopivaa. Sellaiset arvot työllistävät meidän opiskelijoitamme”, kertoo Pöyhtäri.

Tiinan tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluvat jatko-opinnot ja työt alan yrityksessä. Myös Jenna toivoo voivansa jatkaa alaa työnä tai harrastuksena.

”Haluaisin voida mahdollisimman monipuolisesti hyödyntää niitä oppeja, joita olen täältä saanut!”

 

Yhteydet ja yhteishenki kunnossa

Pikisaaresta muuttaneet tekstiili- ja muotiala sekä osa taideteollisuusaloista alkavat pikkuhiljaa asettua Haukiputaalle, vaikka sopeutumista vaaditaankin. Suvi Pöyhtärin mukaan kuluva vuosi meneekin siinä, että muuttajat asettuvat taloksi. Entiset Pikisaaren alat pyrkivät pitämään tiiviisti yhteyttä, vaikka toimivatkin nykyään kahdessa eri yksikössä.

Tiina ja Jenna pitävät Haukiputaalla siitä, että koko tekstiili- ja muotialan perustutkinto on samalla käytävällä, joten toisten opiskelijoiden kanssa voi kommunikoida helpommin. Pienemmät tilat aiheuttavat omat haasteensa, mutta opiskelijoilla on hyvä keskinäinen henki – ryhmässä on laaja ikähaarukka erilaisia persoonia, ja luovalla alalla erilaisilta ihmisiltä voi oppia omaankin tekemiseen uusia juttuja.

”Se tuo omanlaistaan rikkautta, kun kaikilla on oma tyyli tehdä asioita”, Tiina tiivistää.

Hakeminen tekstiili- ja muotialle

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa on kolme osaamisalaa: designtekstiilien valmistaja, muotiassistentti ja mittatilausompelija. Tutkinto on mukana kevään 2020 yhteishaussa. Lisäksi tutkintoon valitaan opiskelijoita myös jatkuvan haun kautta. Opiskelijat valitsevat osaamisalan opintojen aikana.

Tutustu designtekstiilien valmistajan opintoihin

Tutustu muotiassistentin opintoihin

Tutustu mittatilausompelijan opintoihin