Rakennusalan koulutuksella avaimet suomalaiseen työelämään

Michael Nzekwe ja Zakaria Lamzaouek ovat tyytyväisiä OSAOn Haukiputaan yksikön maahanmuuttaneille suunnatun rakennusalan koulutuksen antiin. Opinnoista he ottavat mukaansa uutta rakennusalan osaamista, hyvät verkostot työelämään ja huimasti kehittyneen suomen kielen taidon.

Michael Nzekwe ja Zakaria Lamzaouek ovat juuri päättäneet rakennustyömaalla toimiminen – tutkinnon osan opinnot OSAOssa. Maahanmuuttaneille räätälöity koulutus alkoi viime syksynä. Molemmat ovat tyytyväisiä opintojensa antiin.

“Tutkinnon osan suorittaminen on yksi parhaista päätöksistä, jonka olen tehnyt. Suomen kielen taitoni on parantunut valtavasti koulutuksen aikana. Arkailin ennen suomeksi puhumista, mutta nyt pystyn kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluihin”, Michael Nzekwe sanoo.

Zakaria Lamzaouek on samoilla linjoilla.

“Pääsin koulutuksen aikana työskentelemään rakennustyömaalle. Alussa minulla oli haasteita ammattisanaston kanssa, mutta kielitaitoni on kehittynyt valtavasti”, hän kertoo.

Nzekwe kuuli koulutuksesta ystävältään ja Lamzaouek suomen kielen opettajaltaan.  Nzekwe ja Lamzaouek kertovat, että opettajat ja työkaverit ovat kannustaneet heitä käyttämään suomen kieltä töissä. Uusiin ammatti- ja murresanoihin he törmäävät työmaalla päivittäin, ja kielitaito karttuu töiden lomassa.

Kaksi miestä seisoo ulkona ja katsoo nauraen toisiaan.
Michael Nzekwe ja Zakaria Lamzaouek saivat koulutuksesta uutta rakennusalan osaamista, hyvät verkostot työelämään ja huimasti kehittyneen suomen kielen taidon.

 

OSAO maahanmuuttaneiden kouluttajana

OSAOssa maahanmuuttaneet opiskelijat voivat kouluttautua alkuvaiheen kotoutumiskoulutuksesta aina ammatillisen perustutkintoon saakka. Opiskelijoiden koulutuspolut ovat yksilöllisiä aiemmasta koulutuksesta ja taustasta riippuen.

OSAOon maahanmuuttaneet opiskelijat hakeutuvat pääsääntöisesti kuntakokeilun tai TE-toimiston kautta.

Opettaja Lauri Kiuttu on tyytyväinen rakennusalan opiskelijoidensa menestykseen.

“Koulutus sujui älyttömän hyvin. Kaikki opiskelijat ovat saaneet työmailta todella hyvää palautetta, ja useampi rakennusmestari halusi opiskelijoille suosittelijaksi tulevaa työnhakua varten”, Kiuttu iloitsee.

Koulutuksessa on opiskeltu rakennustyömaalla toimimisen perusteiden lisäksi suomen kieltä opettaja Suvi Ylisaaren johdolla. Suomen kieltä on opiskeltu painottaen rakennusalan sanastoa ja puhuttua kieltä.

“Opiskelijoilla on tutkinnon osan suorittamisen jälkeen hyvät edellytykset työllistyä rakennusalalle Suomessa. Osa jatkaa työelämään ja toiset jatkavat opintoja”, Kiuttu kertoo.

Kohti työelämää

Michael Nzekwe ja Zakaria Lamzaouek korostavat, että koulutuksella on heille ammattitaidon kartuttamisen lisäksi myös suuri sosiaalinen merkitys.

“Olen itsevarmempi koulutuksen jälkeen. En enää ujostele virheiden tekemistä suomea puhuessani. Olen niin tyytyväinen, että osallistuin koulutukseen”, Nzekwe sanoo.

“Nyt kielitaitoni riittää asioimaan yksin esimeriksi lääkärissä. Koulutus on kehittänyt kielitaitoani ja auttanut pääsemään kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään”, Lamzaouek kertoo.

Molempien miesten tulevaisuus rakennusalalla näyttää hyvältä. Koulutus on antanut molemmille hyviä kontakteja ja suosittelijoita. Molemmat haluavat rohkaista myös muita maahanmuuttaneita tutustumaan OSAOn koulutustarjontaan ja mahdollisuuksiin.

“Suomessa ihmisille annetaan paljon mahdollisuuksia. Jos ihminen haluaa oppia ja kehittyä, häntä kannustetaan eteenpäin”, Lamzaouek sanoo.