Työelämä opettajuuden ytimessä

Työelämä opettajuuden ytimessä

Hyvät suhteet yrityselämään ovat koko ajan tärkeämpi osa ammatillisen opettajan osaamista.

”Työelämä tarvitse osaamista ja henkilöstönsä kehittämistä joka päivä. Nyt voimme palvella aidosti ympärivuotisesti ja hyödyntää vahvaa opettajaresurssiamme myös kesäaikana”, kiteyttää yksikönjohtaja Vesa Pirilä

Ammatillinen koulutus ja opettajuus uudistuvat – ja nyt kyse ei olekaan vähemmästä kuin kaukaa historiasta periytyvän järjestelmän muutoksesta. Ammatillisessa koulutuksessa siirrytään vanhasta opetustuntien määrään sidotusta työajasta vuosityöaikaan. Uudistus on valtakunnallinen.

OSAOn opettajat ja opinto-ohjaajat siirtyvät vuosityöaikaan 1.8.2019 alkaen.

”Asiakaslähtöisyys ja osaamisperusteisuus korostuvat koulutuksessa. Nyt opettajien paras osaaminen saadaan käyttöön ja voimme vastata opiskelijan tarpeisiin paremmin”, sanoo Osekkin henkilöstöjohtaja Jyrki Ojala.

Ei vain oppitunteja ryhmille

Opettajuuden muutos haastaa OSAOn ja sen opettajat. Työelämäverkosto ja hyvät suhteet työelämään ovat koko ajan tärkeämpi osa osaamista.

”Kun rakennetaan yksilöllisiä polkuja ja vastataan työelämän tarpeisiin, opetus on kaikkea muuta kuin vain oppituntien pitämistä ryhmälle. Opettajan on hallittava erilaisia pedagogisia menetelmiä ja pystyttävä hyödyntämään monenlaisia oppimisympäristöjä. Kaikki tämä tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa”, yksikönjohtaja Vesa Pirilä kuvaa kehitystä.

Muutos motivoi osaajia

Suomessa on kansainvälisessä vertailussa erittäin ammattitaitoiset ja korkeasti koulutetut ammatillisen koulutuksen opettajat. Kehitys tekee opettajan työstä monipuolisempaa ja mielenkiintoisempaa, uskoo itsekin opettajataustainen Pirilä.

”OSAO on mukana monipuolisissa kehittämishankkeissa rakentamassa oppimisympäristöjä korkeakoulujen ja työelämän kanssa, esimerkiksi automaatiossa ja robotiikassa. Tätä teemme yhä enemmän tulevaisuudessa – ja tällaiset hankkeet varmasti motivoivat”

Jatkuva haku OSAOon ja ympärivuotinen palvelu siirtävät opettajien perinteisen kesäloman historiaan.

”Vuosityöajassa kaikki opettajan työ on yhtä arvostettua palkallisestikin. Ei muutos vielä valmis ole, mutta nyt olemme siirtymässä uuteen aikaan ja pystymme vastaamaan haasteeseen”, Ojala sanoo.

Teksti: Marko Sirviö
Kuva: Jouni Ylisuutari