Uusi yksikönjohtaja tahtoo kehittää työelämäyhteistyötä

Kun Jussi Kangasmaa oli nuori, hän innostui töiden tekemisestä koulua enemmän. 13-vuotiaasta asti puusepänverstailla työskennellyt Jussi suoritti sähköasentajan tutkinnon, mutta senkin jälkeen tienaaminen kiinnosti enemmän kuin jatko-opiskelut.

”Halusin nauttia oman toimeentulon ihanuudesta. Ammattikoulun jälkeenkään en oikeastaan jäänyt sähköhommiin, vaan tein töitä verstailla ja lähdin ajamaan kuorma-autoa sivutyökseni”, hän kertoo.

Kuljetusalalla työskentely innosti hänet kuitenkin myöhemmin hakemaan liikenneopettajakouluun ja myöhemmin insinööriopintoihin. Ammatillisen koulutuksen logistiikka-alalla vuodesta 2001 toiminut Jussi aloittaa syyskuussa OSAOn Haukiputaan yksikön uutena yksikönjohtajana.

Kokemusta Jussilla on muun muassa Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy:n toimitusjohtajan, CAP-Group Oy:n liiketoimintajohtajan ja viimeisimpänä OSAOn Kempeleen-Limingan yksikön koulutuspäällikön tehtävistä. Myös yrittäjyys on vuosien aikana tullut tutuksi. Monipuolinen työhistoria on kartuttanut taitoja, joita tuleva yksikönjohtaja tahtoo hyödyntää myös Haukiputaalla.

”Olen saanut monipuolista kokemusta aiemmista tehtävistäni. Elinkeinoelämän tuntemus ja työelämäverkostoni ovat vahvoja, ja aikuiskoulutuksen puolella OAKK:ssa hankitun kokemuksen katson myös vahvuudeksi”, Jussi miettii.

”Ei erikseen oppilaitosta ja työelämää”

Jussi Kangasmaa lähtee uuteen pestiinsä tarmokkaasti ja innolla. Hänen mukaansa Haukiputaan koulutusaloilta valmistuu tekijöitä, joita tarvitaan vastaisuudessakin.

”Tulevaisuutemme näyttää hyvältä. Yksi pohdittava asia kuitenkin on se, että kun osaamisperusteisuuden myötä opiskelijat aloittavat ja lopettavat koulutuksen omaan tahtiin, meidän on saatava opiskelijat riittämään ympäri vuoden. Houkuttelevuuteen liittyvä asia on myös kulkeminen – Haukiputaalle pitäisi olla helppo ja mukava tulla”, hän listaa.

Yksikönjohtaja vastaa yksikkönsä toiminnan pedagogisesta johtamisesta ja kehittämisestä sekä henkilöstöjohtamisesta. Uudella johtajalla on mielessään selkeä tavoite, jota kohti hän haluaa pyrkiä.

”Haluaisin edistää työelämäyhteistyötä entisestään. Koko ammatillisen koulutuksen kentällä on vieläkin parantamisen varaa, vaikka hyvää työtä on jo tehty. Pitkään työelämä on päässyt mukaan esimerkiksi koulutuksen suunnitteluun, mutta kaipaisin vielä enemmän yhteistoteutusta: ei pitäisi olla erikseen oppilaitosta ja työelämää!”

Intohimokseen Jussi mainitsee myös asioiden eteenpäin viemisen – tekemättömät työt kun rasittavat eniten. Myös hänen työssään vaalimansa periaate kannustaa toimimaan:

”Tee asiat niin hyvin kuin mahdollista, sillä tulevaisuudessa tulet törmäämään niihin uudestaan.”

Johtajan ovi on aina auki

Enduromoottoripyöräilystä, kalastamisesta ja matkustamisesta nauttiva, Etelä-Pohjanmaalta ponnistanut Jussi puhuu leveää murretta, vaikka on asunut perheineen Oulun seudulla jo yli 10 vuotta.

”Murre ei ole vieläkään taipunut Pohjois-Pohjanmaalle sopivaksi, mutta hyvin on tultu toimeen kuitenkin!” hän nauraa.

Töiden alkaessa Jussi aikoo käyttää paljon aikaa Haukiputaan yksikön arkeen perehtymiseen. Myös ihmisiin tutustuminen on hänen mukaansa tärkeää.

”Henkilöstö on voimavara, ja heihin täytyy tutustua hyvin. Tekijäporukka on tärkeää tuntea, ja tulevaisuudesta on tärkeä olla yhteinen sävel.”

Millainen johtaja hän sitten tahtoisi olla?

”Toivoisin, että olisin helposti lähestyttävä: sellainen, joka tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa, ja voi käsitellä heidän kanssaan kaikenlaisia asioita, niitä vaikeitakin. Huoneeni ovi on aina auki, sillä työtä tehdään kuitenkin yhdessä. Myös tasapuolisuuden vaaliminen on tärkeää, ja tykkään siitä, että asiat ovat läpinäkyviä ja selkeästi sovittuja. Opittavaa on varmasti paljon, ja toivon, etten koskaan näekään valmista johtajaa.”