Visio ja intohimo ajavat yrittäjää

 

Mia Myllymäki vaihtoi kätilön työnsä puutarha-alan perustutkintoon, kiinnostui NY-yrittäjyydestä ja tekee nyt täysipäiväisesti luovaa työtä. 25. huhtikuuta OSAOsta valmistuneen Mian oma yritys, Kukkastudio UnelMia, pyörii jo täysillä.

”Estetiikka on kiehtonut minua hirveästi pienestä pitäen. Vielä puoli vuotta ennen kouluun hakemista olin sitä mieltä, että voisin lähteä opiskelemaan sisustussuunnittelijaksi”, Mia Myllymäki kertoo.

Vuosia kätilön töitä tehnyt Myllymäki kuitenkin tapasi yllättäen hyvin merkityksellisen ihmisen: kukka- ja puutarhakaupan osaamisalaa opiskelevan sairaanhoitajan, jonka kokemukset vakuuttivat Myllymäen siitä, että puutarha-ala on hänelle juuri se oikea.

”Näin jälkikäteen mietin, miten en heti ollut hoksannut alaa. Tässä yhdistyy niin ihanasti luovuus ja asiakaspalvelu.”

Myllymäki on kasvanut yrittäjäperheessä ja kokee asiakaspalvelun vahvuudekseen. Opintojen aikana kukkakaupassa työskentely sujui rutiinilla, kun vuorovaikutus asiakkaiden kanssa tuli luontevasti.

Kauneutta ja visuaalisuutta rakastava Myllymäki viihtyy työssään – estetiikka on läsnä koko prosessin ajan suunnittelusta kukkien pakkaamiseen. Haaveissa siintävät tulevaisuudessa vielä floristin opinnot, jotta omaa osaamistaan esimerkiksi sidontatekniikoista voisi vielä syventää.

Innovatiivisuus ja visio tehdä työtään omannäköisesti on tärkeää. Työn parhaiksi puoliksi hän nimeääkin asiakkaiden lisäksi luovuuden.

Harjoituksen kautta oikeaksi yrittäjäksi

OSAOlla Myllymäen ensimmäisen kosketus yrittäjyyteen oli vanhempien opiskelijoiden info NY-yrittäjyydestä, joka on Nuori Yrittäjyys ry:n opinto-ohjelma. NY-yrittäjä perustaa ohjelmassa oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen ja käy läpi yrityksen kaikki vaiheet perustamisesta lopettamiseen.

”NY-kokemusten ansiosta olen uskaltanut näin innokkaasti lähteä päätoimiseksi yrittäjäksi. On myös ollut tärkeää, että minua on kannustettu ja tuettu oppilaitoksella”, Myllymäki kertoo.

NY-yrittäjyyden lisäksi puutarha-alan opintoihin kuuluu yritysopintoja, jotka sisältävät muun muassa liiketoimintasuunnitelman laatimisen. Myllymäki hioi liiketoimintasuunnitelmansa OSAOn opettajien tukemana niin hyväksi, että sai omalle oikealle yritykselleen starttirahaa.

”Kyllä puutarha-alaa opiskellessa on suotavaa olla pieni siemen yrittäjyydestä. Jos yhtään kiinnostaa, niin kannattaa rohkeasti kokeilla. En koe, että olisin ollut erityisen rohkea tai ottanut suuria riskejä, vaikka olen irtisanoutunut vakinaisesta työstä ja siirtynyt päätoimiseksi yrittäjäksi”, Myllymäki kannustaa.

OSAO tukee ja kannustaa yrittäjyyteen

Myllymäki kiittää OSAOta yrittäjyyteen kannustamisesta. Puutarhamyymälä Opinkukasta välitettiin ensin asiakastöitä, ja näin Myllymäki sai myös suoritettua osan tutkintoonsa kuuluvista näytöistä. Etenkin Opinkukan ohjaaja Satu Saastamoinen saa Myllymäeltä kehuja.

”Koulu tuki minua ihanasti myös siten, että sain vuokrattua sieltä tilat ja kylmiön, eli tein oikeastaan kuusi–seitsemän kuukautta koulun tiloissa töitä. Se oli ihan mahtavaa, ja tosi iso kädenojennus koululta.”

Oman yrityksensä kanssa Myllymäki on päässyt nopeasti jaloilleen. Tavoitteena on kasvu, mutta toiveissa on kaiken kiireen jälkeen myös seesteisempiä jaksoja. Tulevaisuuden suhteen hänellä on jalat tiukasti maassa.

”Ajattelen, että päivä kerrallaan. On ihanaa, että saa kokeilla erilaisia juttuja ja elämä tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Välttämättähän tämä ei lähde samalla tavalla lentoon kuin haaveissani, mutta mitä sitten – olen ainakin kokeillut, enkä voi koskaan syyttää itseäni siitä, etten olisi yrittänyt. Tavallaan tässä voi vain voittaa.”