Harjoittelusta suoraan töihin

Minulla on ollut ilo ja kunnia olla harjoittelijana Ammattikaista-hankkeessa kevään ajan ja haluan kertoa teille vähän omia kokemuksiani.

 

Tulin Ammattikaista-hankkeeseen projektityöharjoittelijaksi ja pääsin mukaan hankkeen keskeiseen työhön. Olen osallistunut niin hankkeen asiakkaiden yksilöohjauksiin kuin pienryhmävalmennuksiinkin, kiertänyt mukana työpajoilla ja messuilla esittelemässä hankkeen toimintaa sekä laatinut aineistoa ja tehtäviä asiakkaiden työnhakutaitojen kehittämiseksi. Samalla omatkin työnhakutaitoni ovat vahvistuneet.

Asiakkaita on ollut paljon ja jokainen kohtaaminen on ollut antoisa ja mielenkiintoinen. Olen oppinut valtavasti sekä hankkeen käytännön työtehtävistä että sen taustaprosesseista. Erityisesti olen pitänyt asiakkaiden yksilö- ja ryhmäohjauksista. Asiakasrajapinnassa työskentely on selkeästi minun juttuni ja ohjauksiin osammistuminen on vahvistanut haluani toimia vastaavissa tehtävissä jatkossakin. Pidän siitä, että pystyn auttamaan ihmisiä.

Olen kiitollinen, kun sain olla niin tiiviisti mukana hankkeessa ja tehdä monipulisesti erilaisia työtehtäviä. Harjoittelustani oli minulle aivan konkreettistakin hyötyä, sillä täällä olen laatinut asiakkaita varten selkeää ohjeistusta piilotyöpaikkojen löytämisestä sekä hyvän ansioluettelon tekemisestä. Piilotyöpaikat ja vakuuttavan ansioluettelon laatiminen ovat kuitenkin työnhaussa se ykkösjuttu ja niiden ansiosta minäkin sain aivan yllättäen työtarjouksen! Harmillista sinänsä, että joudun lopettamaan harjoitteluni täällä sen vuoksi kuukautta etuajassa, mutta kyllähän työllistyminen tuntuu hyvältä. Ilman harjoitteluani ja kattavaa perehtymistä työnhakuun, en välttämättä olisi saanut tai edes hakenut kyseistä työtä.

 

Avaan työllistymistäni tähän vielä lyhyesti ihan sillä, koska se oli suorastaan oppikirjaesimerkki piilotyöpaikasta. Piilotyöpaikathan ovat työpaikkoja, joista yritys ei ole vielä ilmoittanut missään ja jollaisen voi saada, kun onnistuu olemaan tarjolla töihin juuri oikeaan aikaan. Piilotyöpaikan voi löytää esimerkiksi laittamalla yritykseen avoimen hakemuksen, puhumalla työnhaustaan avoimesti tai vaikka työharjoittelun tai työkokeilun kautta.

Itse onnistuin hakemalla työtä, joka ei aivan vastannut ydinosaamistani eikä toiveammattiani, mutta johon osaamiseni oli kuitenkin riittävää. Pääsin haastatteluun ja haastattelussa kävi ilmi, ettei minua itseasiassa kutstutt lainkaan paikalle hakemani työtehtävän vuoksi vaan koska heillä oli vapautumassa paikka ydinosamiseni alalta. Ehdottomasti siis kannattaa hakea myös niitä töitä, jotka eivät ole sen oman työnhaun keskiössä! Yrityksessä saattaa olla piilossa työ, joka sopii osaamiseesi paremmin tai työtehtävästä voi olla etenemismahdollisuudet mieluisampiin tehtäviin.

 

Päätän harjoitteluni haikein mielin ja toivon, että joska me vielä yhteistyötä tehtäisiin jossain määrin jatkossakin. Tsemppiä sinne kaikille muillekin työnhakijoille, talous vilkastuu ja yhä useampi löytää työpaikan.