Jyri valmistui sähköasentajaksi Pudasjärvellä ja työllistyi heti

Sähköasentajan ammatissa yhdistyvät Jyri Kaarteen kiinnostuksen kohteet: tekniikka ja käsillä tekeminen. Heti valmistuttuaan oululaiseen sähköliikkeeseen työllistynyt Jyri pitää työstään, jossa saa käyttää päätään ja näkee nopeasti oman työnsä jäljen. ”Se palkitsee, kun korjauskeikalla ratkaisu löytyy asiakkaan ongelmaan ja homman saa tehtyä kuntoon. Asentajan käytännöllinen työ sopii minulle.”

Jyri Kaarteen elokuussa 2018 alkaneet sähköasentajan opinnot ovat päättyneet valmistumiseen ja työpaikkaaan oululaisessa sähköliike Korpisähkössä.

”Kylläpä aika menikin äkkiä, kun päästiin opiskelussa vauhtiin”, sanoo tuore sähkö- ja automaatioalan ammattilainen.

OSAO Pudasjärven yksikkö oli paikkakunnalla asuneelle Jyrille luonnollinen valinta opiskelupaikaksi, etenkin kun tarjolla oli juuri se itseä eniten kiinnostanut ala ja ammatti. Mukava ryhmä ja opettajat sopivan kokoisessa viihtyisässä yksikkössä, summaa Jyri.

”Oli meitä peruskoulusta tulleita sekä aikuisopiskelijoita ja alanvaihtajia. Alussa en tiennyt sähköstä yhtään mitään, mutta sitten asiat alkoivat tuntua loogisilta. Sanoisin kiinnostuneille, että ei ole hakemisen este, vaikka ei tiedä mitään valmiiksi. Pudasjärvellä on rennot ja osaavat opettajat, ja kaiken oppii kyllä”.

OSAO Pudasjärven yksikkö on pieni, paikallinen, muuntautumiskykyinen sekä positiivinen yhteistyökumppani, kuvaa yksikönjohtaja Keijo Kaukko.

”Kehitämme koulutuksia työelämälähtöisesti alueen yrittäjien koulutustarpeiden mukaisesti ja opiskelijoiden työelämässä oppimisen kautta. Monilla koulutusaloilla on suurempi kysyntä työvoimasta, kuin meiltä ehtii valmistua. Suuri joukko opiskelijoita kiinnitetään yritysmaailmaan jo työssäoppimisjaksojen aikana”, Kaukko sanoo.

Tekniikkaa ja käsillä tekemistä

Työssään sähköasentaja asentaa, huoltaa ja pitää kunnossa sähköjärjestelmiä ja -koneita. Työpaikkoja on korjausrakentamisessa ja uudiskohteissa, teollisuus- ja energialaitoksissa sekä asennus- ja huoltoliikkeissä.

Jyri Kaarteen mielestä sähköasentajan ammatissa parasta on, että siinä yhdistyvät hänen kiinnostuksensa kohteet: tekniikka ja käsillä tekeminen. Työssä pitää käyttää päätä ja näkee heti oman työnsä jäljen.

”Korjauskeikoilla joutuu usein tosissaan miettimään, missä vika on. Se palkitsee, kun ratkaisu löytyy ja homman saa tehtyä kuntoon. Tässä pitää osata olla ihmisten kanssa tekemisissä ja muistaa asiakaspalvelu”, Jyri tuumii.

Jyri pitää työkohteiden ja -päivien vaihtelevuudesta. Työhön Korpisähköllä kuuluu vikakeikkoja, eli kierretään asunnoissa tai muissa kiinteistöissä korjaamassa esimerkiksi ovipuhelimia, huippuimureita ja IV-koneita.

”Lisäksi tehdään kytkimien ja valaisimien vaihtoa ja myös urakkaa remonttikohteissa. Töissä ei ole kahta samanlaista päivää, ja se sopii minun luonteelleni, että maisemat ja työkohteet vaihtuvat.”

Maailma ympärillämme sähköistyy kovaa vauhtia. Esimerkiksi kiristyvät päästörajoitukset vauhdittavat liikenteen, asumisen ja muun yhteiskunnan sähköistymistä. Tämän on huomannut työssään myös Jyri.

”Oulussa asennetaan paljon latauspaikkoja sähköautoille, ja taloyhtiöissä lämmityskoteloita muutetaan lataus-lämmitys-koteloiksi. Rakennuksissa on monenlaisia älykkäitä valaistusratkaisuja, joissa asunnon valaistusta voidaan ohjata älypuhelimella.”

Monipuolista oppia työelämästä

Jyri tiivistää taakse jääneen opiskeluajan niin, että ensimmäisenä vuonna opiskeltiin koulussa perusasiat sähköstä, toisena vuonna oltiin pari jaksoa oppimassa työpaikoilla ja kolmas vuosi sujui lähes kokonaan työelämässä.

”Työssä ja tekemällä nämä hommat oppiikin parhaiten”, sanoo Jyri, jonka kolmannen vuoden työelämässä oppiminen Korpisähköllä jatkui valmistumisen jälkeen työpaikkana.

Ennen Korpisähköä Jyri oli oppimassa työelämässä hirsitalovalmistaja Kontiolla ja sähkö- ja tietoliikenneverkkojen osaajalla Eltelillä. Tavoitteena oli nähdä ja tehdä alan töitä monipuolisesti teollisuudessa, verkkojen parissa ja sisäasennuksessa.

”Kontion kunnossapidossa suoritin näytön teollisuusautomaatiosta, Eltelillä tein näyttöjä verkostoasennuksesta.”

Paikkansa työelämässä löytänyt Jyri aikoo siellä myös pysyä ainakin muutaman vuoden. Työnteko kiinnostaa ja nyt on aika tienata omaa rahaa. Insinööriopinnot voivat olla mahdollisia, mutta vasta hamassa tulevaisuudessa.

”Insinöörin työssä on paljon toimistossa istumista. Juuri nyt asentajan käytännöllinen työ sopii minulle parhaiten”, Jyri sanoo.

 

Tutustu sähköasentajan opintoihin

Tutustu Pudasjärven yksikköön