Nuori, tavoittele unelmiasi

Olen Dinatra Mando, 16- vuotias ensimmäisen vuoden parturi-kampaaja-opiskelija OSAOsta. Elämässäni tärkeää ovat ystävät, perhe, taideharrastus ja vaikuttaminen.

Minua on kiinnostanut 7. luokalta asti hiustenlaitto ja kauneudenhoito. Tiesin jo silloin, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä ammatikseni. Keskustelin opinto-ohjaajan kanssa eri vaihtoehdoista, ja harkitsin myös vaate- ja muotisuunnittelija opintoja.  Lopulta päädyin parturi-kampaaja-alalle ja kävin valintakokeessa. Valintakoe stressasi minua, mutta kun sain sen tehtyä, tuli helpottunut olo. Parin viikon päästä sain sähköpostiviestin: ”Onnea, olet päässyt opiskelemaan OSAO Kontinkankaan yksikköön parturi-kampaajaksi.” Silloin tuli olo, että olen saavuttanut unelman, josta olin haaveilut jo pari vuotta. 

Opiskelujen aloitus jännitti minua. Mietin, mihin pitää mennä ja missä luokat sijaitsevat. Aluksi meille kerrottiin tietoa koulusta, opiskelualasta ja näytettiin opiskelutiloja. Saimme melko nopeasti työvälineet ja pääsimme aloittamaan ensimmäiset hiustenleikkaukset ja hiushoidot. Tutustuin myös luokkani muihin opiskelijoihin. Mielestäni OSAOssa on todella hyvä yhteishenki ja positiivinen ilmapiiri. Opiskelijat tukevat ja kannustavat toisiaan.

Uudessa koulussa voi aloittaa puhtaalta paperilta. Kannattaa suhtautua uuteen elämänvaiheeseen positiivisesti ja jättää menneet taakseen. Ole oma itsesi. Kohtele muita, kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Muista, että olet arvokas ja tärkeä. Oma mottoni on: Elä täysillä, virheistä oppii!  

Olin jo aikaisemmin mukana Oulun kaupungin Nuorisovaltuusto ONEssa, ja OSAOlla halusin ehdottomasti mukaan opiskelijakunta- ja tutortoimintaan. Tutortoiminnan tarkoitus on tuoda positiivista mieltä koulun arkeen erilaisilla tapahtumilla ja auttaa opiskelijoita. Haluan olla muille opiskelijoille tukena ja apuna. Haluan vaikuttaa siihen, että nuoret ja lapset saavat apua asioihin, joiden kanssa kamppailevat. Haluan, että jokaisella on hyvä olla – kaikki ovat tasa-arvoisia ja ketään ei saa syrjitä tai kiusata. Toivon, että jokainen saa olla oma itsensä ja tuoda oman persoonansa esiin. 

Syyslukukaudelta mieleen jäi erityisesti paneelikeskustelu kiusaamisesta. Puhuimme kiusaamiskokemuksista ja siitä, millainen vaikutus sillä on ihmiseen. Keskustelimme siitä, mitä kiusaaminen tarkoittaa, millaista se voi olla ja miten apua voi hakea.

Sinulle, joilla on peruskoulu loppumassa tai yhteishaku menossa, haluan sanoa: Älä stressaa liikaa! Älä mene massan mukana. Mieti itse, mitä haluat ammatiksesi tehdä. Vaikka et pääsisi haluamaasi kouluun, muista aina yrittää. Luovuttamisella ei pääse eteenpäin. Tavoittele niitä asioita, joita haluat saavuttaa nyt ja tulevaisuudessa. Muista myös, että asioiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin ja apua saa aina. Tavoittele unelmiasi ja ole rohkea. Tee juuri se päätös, mikä sinusta tuntuu parhaalta.

Dinatra Mando on OSAOn ensimmäisen vuoden parturi-kampaaja-opiskelija.

Tutustu yhteishaun koulutustarjontaan