
Leipomoalan ammattitutkinto, kondiittorikisälli
Elementti näyttää Voice Intuitiven kuuntelunapin ja translate-valikon
Haluatko tehdä työksesi herkkuja, jotka ilahduttavat arjessa ja juhlassa? Leipomoalan ammattitutkinto tarjoaa sinulle mahdollisuuden syventää osaamistasi konditorian maailmassa ja kehittyä ammattitaitoiseksi kondiittorikisälliksi.
Ammatti ja opinnot
Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut hallitsee leipomon raaka-aineet ja niiden käytön.
Kondiittorikisällin koulutuksessa opit valmistamaan konditoriatuotteita alusta loppuun – massan valmistuksesta koristeluun ja viimeistelyyn asti. Hallitset elintarviketurvallisuuden, tuotelaadun ja työskentelet tehokkaasti ja joustavasti.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut voi toimia
- kondiittorina leipomoissa, ravintoloissa ja konditorioissa
- leipurina, paistajana, pakkaajana tai lähettämötyöntekijänä
- itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä
Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Jatkuva haku – kaikille
Kohderyhmä
Koulutus on sopiva sinulle, jolla on leipomoalan perustutkinto ja/tai kokemusta konditoriatuotteiden valmistuksesta. Haluat kehittää taitojasi ja edetä urallasi sekä olet kiinnostunut täytekakuista, leivoksista, jälkiruoista ja erityisruokavalioista.
Tutkinnon suorittaminen edellyttää alan työpaikkaa.
Hakuaika
Haku ajalla 3.11.2025 – 12.1.2026.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opinnot alkavat 9.3.2026. Koulutuksen arvioitu päättymispäivä on 17.12.2027. Opiskelijaksi valitulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaaminen ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen opiskelija tarvitsee. Tämä määrittää opiskeluajan.
Koulutuspaikka
OSAO, Kaukovainion toimipiste, Kotkantie 2, 90250 Oulu.
Huom. 1.1.2026 alkaen OSAOn yksiköistä tulee toimipisteitä. 31.12.2025 saakka elintarvikealan koulutusta tarjoaa Kaukovainion yksikkö, palvelut.
Opiskelijavalinta
Pohjakoulutusvaatimuksena on alan perustutkinto tai työelämässä hankitut vastaavat tiedot ja taidot. Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen 0-5p
- tarve koulutukselle 0-5p
Hakijat kutsutaan sähköpostilla haastatteluun hakuajan päättymisen jälkeen. Haastattelut järjestetään viikolla 4. Hakijalle lähettämisestä tekstiviestillä tieto kutsun lähettämisestä.
Valintatieto lähetetään sähköpostilla ja sähköpostin lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti. Valinnasta tiedotetaan viikolla 5.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella, tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Arviointi tehdään OSAOssa paikan päällä. Kielitaidon arviointiin ei ole mahdollista osallistua verkon välityksellä.
Leipomoalan ammattitutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1.Lisätietoa täältä >
Opiskelun toteutusmuoto
Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, joka sisältää lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla järjestettävää koulutusta. Lähiopetusta toteutetaan 1-2 kertaa kuukaudessa.
Oppisopimuskoulutus
Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimusopiskeluna. Oppisopimus edellyttää alan työpaikkaa tai yrittäjänä toimimista koulutuksen aikana. Työpaikalla teet koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä käytännössä ja opiskelua täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Lisätietoja oppisopimuksesta antaa Kirsi Pirinen, kirsi.pirinen@osao.fi, puh. 040 541 3643.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.
Pakolliset tutkinnon osat
- Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp
- Täytekakkujen, leivoksien ja konditoriakoristeiden valmistaminen, 30 osp
- Pikkuleipien ja kahvikakkujen valmistaminen, 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan kaksi tutkinnon osaa)
- Jälkiruokien ja patisserie-tuotteiden valmistaminen, 30 osp
- Voileipäkakkujen ja cocktailpalojen valmistaminen, 30 osp
- Leipomoalan kansallinen kilpailutoiminta, 30 osp
- Leipomoalan taitotyö, 30 osp
- Työpaikkaohjaajana toimiminen, 30 osp
Hinta ja kustannukset
Opiskelijamaksu on 250 € (alv 0 %).
Lisätietoja
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä
Lehtori Ari Huhta p. 050 362 6151, ari.huhta@osao.fi
Lisätietoa hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Hae koulutukseen
Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa. Käytä hakemuksen täyttämisessä mieluiten joko pöytätietokonetta tai kannettavaa tietokonetta. Liitä hakemukselle liitteeksi todistukset aiemmista opinnoistasi (PDF).
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen sen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.

