OSAOlla ja Attendolla on yhteinen unelma – “Haluamme työelämään osaavia ammattilaisia”

OSAO ja Attendo solmivat kumppanuussopimuksen vuoden 2024 alussa. Menneen talven aikana Attendon työntekijät ovat hankkineet OSAOlta muun muassa kinestetiikan osaamista.

OSAOn yhteistyö Attendon kanssa ulottuu Pohjois-Pohjanmaan eteläosista Etelä-Lappiin saakka. Kumppanuutta on lähdetty rakentamaan tiiviin vuoropuhelun ja säännöllisten tapaamisten kautta, sanoo yksikönjohtaja Esa Lahtela OSAOsta.  

“Tapaamme säännöllisesti ja keskustelemme siitä, millaista osaamista Attendossa tarvitaan. Meidän tavoitteenamme on luoda yrityksen kanssa lyhyemmän ja pidemmän tähtäimen tavoitteita. Voimme räätälöidä nopeastikin koulutuksen akuuttiin tarpeeseen, mutta katsomme yhdessä myös kauemmas tulevaisuuteen ja mietimme, millaisia kehittämistarpeita yrityksessä tulee olemaan useamman vuoden päästä”, Esa Lahtela kertoo.

Kasvokuva Esa Lahtelasta. Esalla päällään harmaa puvuntakki, vaalea kauluspaita ja tummasankaiset silmälasit.
OSAOssa kuunnellaan tarkalla korvalla yritysten tarpeita. Koulutusten räätälöinti onnistuu nopeallakin aikataululla, yksikönjohtaja Esa Lahtela sanoo.

 

Oulun Toppilansaaressa sijaitseva Attendo Fregatti tekee tiivistä yhteistyötä OSAOn kanssa. Fregatti on Attendon yksi suurimmista yksiköistä: Siellä on 86 kokonaisasukaspaikkaa, ja työntekijöitä noin 100. Fregatin asukkaat ovat ikääntyneitä muistisairaita.  

Fregatin johtaja Meeri Kelahaara on tyytyväinen OSAOn kanssa tehtävään yhteistyöhön. 

“Fregatti tekee runsasta ja toimivaa yhteistyötä OSAOn kanssa. Meillä on OSAOlta lähes koko ajan reippaita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita sekä koulutussopimuksella että oppisopimuksella”, hän kertoo.

Hedelmällistä ja luotettavaa yhteistyötä

Fregatti hyödyntää OSAOn tarjoamia palveluita laajasti. Meeri Kelahaara sanoo, että uusien osaajien rekrytointi on sujunut loistavasti OSAOn tarjoamien puitteiden ansiosta. 

“OSAO on kutsunut meitä erilaisiin työelämä- ja rekrytointitapahtumiinsa. Olin itse viimeksi tammikuussa mukana OSAOn GO, DO! – työelämämessuilla. Se oli aivan ihana kokemus, ja saimme messuilta onnistuneita rekrytointeja keikka- ja kesätöihin”, Meeri Kelahaara kiittelee. 

Meeri Kelahaara kertoo, että Fregatti kutsuu joka vuosi OSAOn opiskelijoita opettajineen kylään tutustumaan talon toimintaan. Vierailu laskee opiskelijoiden kynnystä lähteä työelämässä oppimisen jaksoille ja näyttää, millaista työskentely ikääntyneiden asukkaiden kanssa oikeasti on, hän sanoo.

Meeri Kelahaara kuvattuna sinisessä Attendon collegepaidassa Fregatin pihalla. Meerillä on tummasankaiset, pyöreät silmälasit.
OSAOn työelämätapahtumat saavat Attendo Fregatin Meeri Kelahaaralta kiitosta.

 

“Vierailun aikana opiskelijat ohjaavat aktiviteettejä asukkaillemme. Esittelen opiskelijoille myös Fregatin toimintaa ja lähihoitajan työtä. Nämä ovat olleet hirveän tykättyjä vierailuja ja olemme saaneet niistä hyvää palautetta. Opiskelijat näkevät, että olemme mukavia ihmisiä ja meillä on hyvä työilmapiiri. Palautteessa on sanottu, että kynnys lähteä työelämässä oppimisen jaksolle on madaltunut. Jännitys poistuu, kun opiskelijat näkevät, millaista työn arki on”, Meeri Kelahaara kertoo.

Lisää osaamista kinestetiikasta

Fregatin koko henkilökunta kouluttautuu parhaillaan kinestetiikan saloihin OSAOn opissa.  

“Kinestetiikan koulutus on alkanut pyörimään meillä nyt isolla volyymilla. Nyt kouluttautumassa on meiltä toinen ryhmä. Palaute työntekijöiltämme on ollut pelkkää positiivista. Tämä koulutus on meidän näkökulmastamme todella onnistunut”, Meeri Kelahaara sanoo. 

Kinestetiikan hyödyntäminen asiakastyössä hyödyttää Kelahaaran mukaan sekä työntekijöitä että talon asiakkaita. Asukkaat ovat entistä hoidettavampia ja se vaatii henkilökunnalta uudenlaista osaamista.

“Kinestetiikka antaa erilaisia tekniikoita asukkaan avustamiseen ja vaikkapa sängystä nousemiseen. Hoitohenkilökunnalle tässä on kyse erityisesti ergonomiasta ja asukkaille puolestaan miellyttävyydestä. Jos asukkaamme esimerkiksi kaatuu lattialle, voimme hyödyntää nostamisessa erilaisia tekniikoita omaa kroppaa hyödyntäen.” 

Meeri Kelahaara sanoo suosittelevansa yhteistyötä OSAOn kanssa lämpimästi. 

“Yhteistyö OSAOn kanssa on hedelmällistä ja luotettavaa. Meillähän on yhteinen unelma ja tavoite: saada työelämään osaavia ammattilaisia.”