OSAOn opo Maria Andersen pokkasi #Uusiamis-palkinnon

OSAOn opo Maria Andersen pokkasi #Uusiamis-palkinnon

Kone- ja tuotantotekniikan opinto-ohjaaja Maria Andersen palkittiin uudistamistyöstään #Uusiamis-palkinnolla

Opetus- ja kulttuuriministeriö palkitsi OSAOn Kaukovainion tekniikan yksikön kone- ja tuotantotekniikan opinto-ohjaajan Maria Andersenin #Uusiamis-palkinnolla. Andersen vastaanotti palkintonsa opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselta Educa-messuilla Helsingissä tänään.

– Aivan mielettömän mahtava fiilis. Olen todella otettu, kuvailee Andersen tunnelmiaan palkinnostaan.

#Uusiamis-palkinto palkitsee uudistamisesta

Ammatillisen koulutuksen uudistuessa opetus- ja kulttuuriministeriö halusi nostaa esiin opetus- ja opinto-ohjaushenkilöstöä, jotka ovat omalla työllään edistäneet uudistuksen toteutusta. Kuka tahansa sai ehdottaa opettajia tai opinto-ohjaajia palkinnon saajaksi ja ehdotuksia tulikin kaiken kaikkiaan 40. Näistä 5 palkittiin – Andersen yhtenä heistä.

– Tämä tuli minulle totaalisena yllätyksenä. Sain kylmät väreet, kun kuulin valituksi tulemisestani, kertoo Andersen.

Palkitsemisen kriteereinä oli muun muassa aktiivinen yhteistyö työelämän kanssa ja uudenlaiset työtavat opiskelijoiden yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti. Andersenin työssä näkyy kumpikin.

– Olen lisännyt yritysyhteistyötä kovasti muun muassa yrityspolkumallien kehittämisen parissa. Opiskelijoiden kanssa työskennellessäni kiinnitän huomiota siihen, että olen yhä aktiivisemmin mukana myös niiden opiskelijoiden arjessa, joilla kaikki rullaa hyvin.

Yhteistyöllä syvemmät työelämäsuhteet

Andersen osallistui Taloudellisen tiedotustoimiston järjestämään Critical Friends -ohjelmaan, jossa oli mukana opinto-ohjaajia ja HR-henkilöstöä rakentamassa yhteistyöverkostoa. Andersenin parina oli Telatekin konepajapäällikkö Ulla Mäkitalo.

– Lähdimme Ullan kanssa avaamaan yrityspolkua Telatekiin. Syntyi OSAOn, Telatekin ja TE-toimiston välinen yhteistyö, jossa opinnoista suuri osa pystytään suorittamaan työpaikalla, kertoo Andersen.

OSAOn Kaukovainion tekniikan yksikössä on ollut elokuusta 2017 lähtien käynnissä Euroopan sosiaalirahaston rahoittama Tehokkaasti Työhön -hanke, jossa yhtenä keskeisenä tavoitteena on rakentaa yrityspolkuja.

Andersen tekee yhteistyötä yritysten lisäksi monien muiden toimijoiden, kuten muiden oppilaitosten, TE-toimiston ja Teknologiateollisuuden kanssa. Työn suolana on kuitenkin opiskelijat.

– Parasta työssäni on opiskelijan onnistumisen kohtaaminen. Kun opiskelija pääsee opiskeluissaan tai uralla eteenpäin – ja ilo loistaa silmissä.

Kuka? Maria Andersen, kone- ja tuotantotekniikan opinto-ohjaaja
Koulutus Kasvatustieteiden maisteri, opinto-ohjaaja ja ammatillinen erityisopettaja
Ura OSAOssa Työskentelee OSAOssa kahdeksatta lukuvuotta parhaillaan.
Aiempi työpaikka Oulun ammattikorkeakoulu
Perhe Mies ja kaksi teini-ikäistä lasta
Harrastukset Jalkapallo, luonnossa liikkuminen sekä keramiikka

Lue lisää palkinnosta ja palkintojen saajista Ministeriön sivulta »

Teksti: Iida Latvala
Kuva: Jouni Ylisuutari