Tulevan merkonomin tavoitteena toimistotyöt

Ura tilitoimistossa tai muu mielekäs toimistotyö on ollut Eveliina Iinattiniemen pitkäaikainen haave. Tavoitettaan kohti hän etenee opiskelemalla merkonomiksi OSAO Pudasjärvellä.

Pudasjärveläinen Eveliina Iinattiniemi on saanut merkonomiopinnot OSAOssa hyvään vauhtiin. Ensimmäisen opiskeluvuoden päätteeksi hän meni oppimaan työelämään Pudasjärven K-Supermarkettiin, ja nyt jakso jatkuu kesätöinä samassa paikassa.

”Asiakaspalvelu on todella kivaa. Kun asiakas lähtee kaupasta tyytyväisenä, niin itsellekin tulee voittajaolo. Tykkään selvittää asioita asiakkaiden puolesta, ja kun kyselen kokeneemmilta tekijöiltä, niin samalla opin itsekin”, Eveliina sanoo.

Eveliinaa kannustivat liiketoiminnan perustutkinto-opiskelijaksi omien toiveiden ja pohdintojen lisäksi myös merkonomiksi valmistuneen ystävän positiiviset kokemukset opiskelemisesta OSAO Pudasjärvellä.

”Paremmin en olisi voinut valita, tässä meni kaikki nappiin. Viihdyn töissä, kun on hyvä porukka. Koulussa on mukavaa ja hyödyllistä keskustella sellaisten opiskelijoiden kanssa, joilla on jo paljon työelämäkokemusta. Heiltä ja opettajilta olen aina saanut vastauksen jokaiseen asiaan.”

Yhteistyötä Pudasjärven parhaaksi

OSAO Pudasjärven yksikönjohtaja Keijo Kaukko kertoo, että yksikössä kuunnellaan herkällä korvalla ympäristöä ja Koillismaan työelämän toiveita. Siten pystytään muuntautumaan nopeasti alueelta tuleviin vaatimuksiin ja vastaamaan koulutustarpeisiin pikaisestikin.

”Näin lisäämme yhteistyötä ja parannamme Pudasjärven pito- ja vetovoimaa ammattilaisille ja opiskelijoille. Koulutamme huomisen osaajia – emme eilisen toimijoita”, Kaukko sanoo.

OSAO Pudasjärvellä voi opiskella ammatillisia perustutkintoja, joista valmistuu lähihoitajaksi, merkonomiksi, sahaprosessinhoitajaksi ja sähköasentajaksi.

”OSAOsta on saatavissa laaja koulutusvalikoima. Meidän oman koulutustarjontamme lisäksi yhteistyössä toisten yksiköiden kanssa on helppo järjestää myös muiden alojen koulutuksia. Kannattaa tuoda yksikköön uusia koulutusideoita”, kannustaa Kaukko.

Tavoitteena kiinnostava toimistotyö

OSAOsta valmistuvalla merkonomilla on osaamista asiakaslähtöisestä liiketoiminnasta, viestinnästä ja vuorovaikutuksesta sekä kielitaitoa ja talouden hallinnan taitoja. Ammatillinen verkostoituminen ja toimiminen digitaalisissa ympäristöissä kuuluu osaamisen kokonaisuuteen.

OSAOssa opiskelijan aiempi osaaminen huomioidaan, mikä usein nopeuttaa valmistumista. Eveliinan aikaisemmista lukio-opinnoista on ollut hyötyä: nyt opiskeluun kuuluu vain ammatillisia kursseja, sillä yhteiset aineet luetaan hyväksi lukiossa suoritetun perusteella.

”Positiivisia yllätyksiä ovat olleet esimerkiksi asiakaspalvelun ja työyhteisötoimimisen kurssit. Etukäteen ajattelin, että nämähän ovat itsestään selvää, mutta eivät olleetkaan. Sain näkökulmia asiakkaiden kanssa toimimiseen eri tilanteissa, paljon sellaista uutta mitä ei ole osannut ajatellakaan.”

Eveliina on ehtinyt miettiä valmistumisen jälkeistä aikaa ja tavoitteita työelämässä. Pitkäaikainen haave on mielekäs toimistotyö esimerkiksi palkanlaskennan ja kirjanpidon tehtävissä.

”Siksi suoritan palkanlaskennan ja kirjanpidon kurssit OSAOlla Oulussa. Haluan työskennellä tilitoimistossa ja muunkinlainen toimistotyö kiinnostaa. Ammattikorkeakoulukin on käynyt mielessä, mutta näin kahden pienen lapsen äitinä asia ei ole juuri nyt ajankohtainen.”

Tutustu merkonomin opintoihin