Sähkötöihin kaivataan enemmän naisia

 

 Sähköasentajaksi valmistunut Katri Koivu suosittelee sähköopintoja kaikille alasta kiinnostuneille, sukupuolesta välittämättä.

Katri Koivu on juuri saanut vakituisen työpaikan talotekniikkayritys Aresta. Keväällä OSAOn Kaukovainion yksiköstä sähköasentajaksi valmistunut Katri on tehnyt töitä koulun loppumisesta saakka ja on hyvin tyytyväinen työpaikkaansa.
Katri tekee sähkötöitä huoltopuolella, jota hän kehuu työn parhaaksi puoleksi.
– Huoltohommissa päivät eivät ole keskenään samanlaisia. Pidän siitä, että työtehtävät ovat erilaisia ja eri kohteissa, Katri kertoo.

Vaikka opiskelu oli Katrista mielenkiintoista, on työelämä osoittautunut myös todelliseksi oppimisen paikaksi.
– Onhan töiden tekeminen vastuullisempaa. Kyllä töissä oppii sen kunnon tekemisen. Huoltotöissä täytyy ymmärtää myös asiakaspalvelua.

Katri on yksi harvoista alalle hakeutuvista naisista. Vuosittain sähköalalle hakeutuu vain muutama tyttö. Poikia sen sijaan on lähes 60. Työnantajat kuitenkin kaipaavat alalle myös naisia.
– Onko sitten kyse ominaisuuksista, joita naisiin liitetään vai mistä, mutta sellaista palautetta olemme työnantajilta saaneet, koulutuspäällikkö Kaisa Varis kertoo.

Katri oli jo peruskoulussa hyvä fysiikassa ja matematiikassa. Äiti ehdotti hänelle jatko-opinnoiksi lukioita, mutta nuori nainen tunsi itsensä liian hyvin hakeutuakseen sinne.
– En ole lukijatyyppiä. Sen sijaan sähköala tuntui heti omalta. Pidän siitä, että saan tehdä töitä käsilläni. Samalla myös opin ymmärtämään, miten asiat toimivat ja millainen vastuu sähköön liittyy.

Sähköasentajan opintoihin kuului kaksi jaksoa työpaikoilla. Ensimmäinen jakso uudisrakentamiskohteessa oli aika rankkaa ja sai Katrin jopa hetkeksi pohtimaan, josko hän on oikealla alalla.
– Kun sitten pääsin seuraavassa yrityksessä huoltohommiin, tiesin heti, että se on oma juttuni.

Katri ei pidä miesvaltaista alaa sen kummallisempana kuin mitään muutakaan alaa. Hän on kohdannut kaikkialla positiivisen vastaanoton ja suositteleekin alaa kaikille siitä kiinnostuneille, sukupuoleen katsomatta.

– Koulussa opetus oli tasapuolista kaikille. Eihän tällä alalla usein naisiin törmää, kerran näin tukussa toisen sähköasentajanaisen, Katri nauraa.

OSAOssa voi opiskella sähköasentajaksi Haukiputaan, Kaukovainion tekniikan ja Pudasjärven yksiköissä.

 

Tutustu sähköasentajan tutkintoon