Valmentava koulutus

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus

Tarvitsetko lisää valmiuksia ammatillisten opintojen aloittamiseen? Onko oma alavalintasi vielä epäselvä? Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus on sinulle oikea vaihtoehto. 1.8.2022 lähtien ammatilliseen koulutukseen valmentavan VALMA-koulutuksen korvaa uusi tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA.

Valmentava koulutus on tarkoitettu sinulle, jos suunnittelet hakemista ammatilliseen koulutukseen. Valmentava koulutus antaa sinulle valmiuksia hakeutua ammatilliseen tutkintokoulutukseen ja vahvistaa edellytyksiäsi suorittaa ammatillinen tutkinto.

 

Valmentava koulutus VALMA

VALMA-koulutuksen laajuus on 60 osaamispistettä ja se kestää enintään yhden vuoden. 30 osaamispistettä suoritettuasi saat 6 lisäpistettä yhteishakuun. Huomaathan kuitenkin, että et voi saada samanaikaisesti lisäpisteitä VALMA-koulutuksen suorittamisesta sekä peruskoulun suorittamisesta samana tai edellisenä vuonna, kun hakeudut yhteishaussa.

VALMA-koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti vailla toisen asteen tutkintoa oleville perusopetuksen päättäneille nuorille. Koulutukseen voivat hakeutua myös aikuiset ja maahanmuuttajat, jotka tarvitsevat valmiuksia ammatilliseen koulutukseen siirtymiseksi. Mikäli valmentavan koulutuksen suorittaminen on jatko-opintovalmiuksien hankkimiseksi perusteltua, VALMAan voidaan ottaa opiskelijaksi henkilö, joka on jo suorittanut ammatillisen tutkinnon.

 

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA

TUVA-koulutus soveltuu peruskoulun päättäneille oppivelvollisille tai niille, jotka haluavat valmistautua tutkintokoulutukseen toisella asteella.

TUVA-koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja sen suorittaminen kestää enintään yhden vuoden. TUVA-koulutuksessa sinulle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Suunnitelman myötä opiskelet omien tavoitteittesi ja osaamistarpeittesi mukaisesti.  Koulutuksen aikana voit tarkentaa suunnitelmiasi jatko-opinnoista, korottaa perusopetuksen arvosanoja ja opiskella osia ammatillisesta koulutuksesta tai lukiokoulutuksesta. Suoritettuasi TUVA-koulutuksen OSAOssa voit hakea ammatilliseen koulutukseen tai lukioon.

TUVA-koulutukseen haetaan ensimmäisen kerran keväällä 2022 yhteishaussa, jossa haetaan perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen.

Big white arrow on a grey background pointing to the right

Kaikille tietoa ammatillisesta koulutuksesta

Hakeutuminen, opintojen rahoitus, ammatit – mitä haluatkin tietää, hakijapalvelu OSAO Ovi auttaa.

Katso OSAO Oven yhteystiedot