Energia-alan erikoisammattitutkinto, sähköverkkomestari

Opiskele energia-alan erikoisammattitutkinto ja täydennä osaamistasi työnjohto- ja esimiestehtäviin sähköverkkomestariksi.

Ammatti ja opinnot

Energia-alan erikoisammattitutkinto on työnjohdollinen koulutus, joka on tarkoitettu sinulle, jolla on hyvä työkokemus asentajan, suunnittelijan tai työnjohtajan tehtävästä. Koulutuksen tavoitteena on täydentää ammatillista osaamistasi työnjohto- ja esimiestehtäviin soveltuvaksi. Erityisesti tämä soveltuu kärkimiesten ja suunnittelijoiden koulutukseen.

Sähköverkkomestarina osaat aloittaa, toteuttaa ja luovuttaa työmaan suunnitelmien mukaisesti. Osaat johtaa ja organisoida työt sekä tehdä havaintoja ja johtopäätöksiä kehittämistarpeista. Osaat sähköverkkoalan tarjouslaskennan, yleisten sopimusehtojen mukaisen työmaanhoidon sekä verkostotyömaan käytännön työnjohdon. Lisäksi valinnoistasi riippuen osaat sähköverkon suunnittelun ja käytön ja osaat toimia työnjohtajana verkon häiriötilanteissa. Työmaata johtaessasi otat huomioon ympäristön ja työturvallisuus- ja sähköturvallisuusmääräykset

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Sähköverkkomestari voi toimia työnjohto-, projektinhoito- tai suunnittelutehtävissä esimerkiksi sähköverkostoja ylläpitävissä yhtiöissä.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Koulutukseen on jatkuva haku.

Opintojen alkaminen ja kesto

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas.

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

 • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
 • tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
 • motivaatio, enintään 5 pistettä

Valintapäätös ilmoitetaan sähköpostitse.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Energia-alan erikoisammattitutkinnon kielitaitosuositus on B2.1. Lisätietoa täältä

Opiskelun toteutusmuoto

Tutkinnon suorittaminen edellyttää alan työpaikkaa. Tutkinnossa on mahdollista suorittaa näytöt, emme tarjoa tähän tutkintoon lähi- tai etäopintoja.

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa.

Oppisopimusasioita Haukiputaan yksikössä hoitaa koulutuspäällikkö Päivi Kylmäluoma p. 040 1415265, paivi.kylmaluoma@osao.fi

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettaä (osp)

Pakolliset tutkinnon osat (120 osp)
 • Projektinhallinta energia-alalla,40 osp
 • Työnjohto energia-alalla,40 osp
 • Tarjouslaskenta energia-alalla,20 osp
 • Sähköverkkoalan työmaan hoito,20 osp
Valinnaiset tutkinnon osat (80 osp)
 • Jakeluverkon maastopainotteinen suunnittelu,30 osp
 • Jakeluverkon mitoituspainotteinen suunnittelu,30 osp
 • Sähköradan muutossuunnittelu,30 osp
 • Jakeluverkon kunnossapitotoiminta ja käyttötyöt,30 osp
 • Sähkörataverkon kunnossapitotoiminta ja käyttötyöt,30 osp
 • Markkinointi ja asiakashallinta energia-alalla,30 osp
 • Tutkinnon osan tai osia energia-alan erikoisammattitutkinnon toiselta osaamisalalta, väh. 30 osp
 • Tutkinnon osan tai osia sähköyliasentajan erikoisammattitutkinnosta, väh. 30 osp

Lisätietoa tutkinnon perusteissa (ePerusteet-palveluun) »

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu on 200 € (alv 0 %), jos suoritat koulutuksen oppisopimuskoulutuksena.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Matti Raappana
p. 050 317 4834
matti.raappana@osao.fi

OSAO Ovi -hakijapalveluista saat hakemiseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Ovi on avoinna kenelle tahansa, joka on kiinnostunut ammatillisesta koulutuksesta ja tarvitsee lisää tietoa hakeutumisesta.

OSAO Ovi -hakijapalvelu
ovi@osao.fi
p. 040 8266 060

Hae koulutukseen

Alla olevista painikkeista siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.

Ammattitutkintostipendi

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoa Työllisyysrahaston sivuilta