Kuljetusalan ammattitutkinto, tavarakuljetusten osaamisala

Oletko kiinnostunut rekkakuskin työstä? Onko sinulla C-ajokortti ja auto- tai kuljetusalan peruskoulutus tai työkokemusta kuljetusalalta? Meillä voit suorittaa kuljetusalan ammattitutkinnon, jolloin saat ammatilliset valmiudet toimia yhdistelmäajoneuvonkuljettajana.

Ammatti ja opinnot

Kuljetusalan ammattitutkinnon, tavarakuljetusten osaamisalan suorittaneena hallitset yhdistelmäajoneuvonkuljettajan teknisen osaamisen ja tieliikennettä koskevan lainsäädännön sekä tavanomaiset ajokaluston huoltotoimenpiteet. Osaat toimia turvallisesti, taloudellisesti ja säännösten mukaisesti erilaisissa liikenneympäristöissä. Suoritat koulutuksen aikana tavaraliikenteen kuljettajan ammattipätevyyden ja tarvittavat lupakortit yhdistelmäajoneuvokuljettajan työssä toimimiseksi.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Yhdistelmäajoneuvonkuljettajana voit työskennellä kuljetusliikkeissä sekä eri työnantajien kuten teollisuuden, kaupan tai julkisen sektorin palveluksessa.

Kuljetusalan ammattitutkinto-opinnot antavat sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Valmistuttuasi voit suorittaa esimerkiksi liikenneopettajan erikoisammattitutkinnon tai tekniikan ja liikenteen alan ammattikorkeakoulututkinnon (insinööri).

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Koulutukseen on jatkuva haku.

Opintojen alkaminen ja kesto

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi sekä todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu tavarakuljetuksen työstä kiinnostuneille ja alalle soveltuville henkilöille. Pääsyvaatimuksena koulutukseen on C-ajokortti, ammattipätevyys voimassa vähintään vuoden, auto- ja kuljetusalan peruskoulutus ja/tai alakohtainen työkokemus sekä vähintään 18 vuoden ikä. Koulutuksen aikana suoritetaan CE-kortti.

Tavarakuljetuksiinn suuntautuneena kuljetusalan ammattitutkinnon suorittaneena hallitset teknisen osaamisen ja tieliikennettä koskevan lainsäädännön sekä opetuksessa käytettävän ajokaluston huoltotoimenpiteet. Osaat toimia turvallisesti ja säännösten mukaisesti erilaisissa liikenneympäristöissä.

Hakijalla tulee olla kuljetuspalvelujen osaamisalalle vaadittava terveys ja toimintakyky. Ohje terveys- ja turvallisuusvaatimuksista.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinnat tehdään haastattelun perusteella.

Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 3 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
  • motivaatio, enintään 4 pistettä

Hakijoihin ollaan yhteydessä viikottain.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Kielitaitotasosuositus kuljetusalan ammattitutkinnossa on B1.1. Lisätietoa täältä >

Opiskelun toteutus

Opiskelu sisältää ammattipätevyysjatkokoulutuspäivät sekä ajo-opetusta.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Kuljetusalan ammattitutkinnon laajuus on vähintään 150 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu pakollisesta tutkinnon osasta (50 osp) sekä valinnaisista tutkinnon osista.

Pakollinen tutkinnon osa, 50 osp
  • Kuljettajana toimiminen, 40 osp
  • Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
Valinnaiset tutkinnon osat, 60 – 120 osp
  • Kaupan ja teollisuuden tavarakuljetukset, 60 osp
  • Maa-aineskuljetukset, 60 osp
  • Ympäristöhuollon kuljetukset, 60 osp
Muut valinnaiset tutkinnon osat, 0 – 40 osp
  • Huolto ja kunnossapito, 40 osp

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu on 400 € (alv 0 %). Lisäksi opiskelusta aiheutuvat kortti- ja viranomaismaksut.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Antti Luokkanen, p. 050 590 2669, antti.luokkanen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi-hakijapalvelut, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Ammattitutkintostipendi 

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Oppisopimus sopii sinulle, joka haluat opiskella ammatin työn yhteydessä, päivittää osaamistasi tai vaihtaa alaa. Koulutus edellyttää alan työpaikkaa tai yrittäjänä toimimista koulutuksen aikana. Oppisopimuksen voi aloittaa milloin vain.

Hakuaika

Oppisopimuskoulutukseen on jatkuva haku.

Opintojen alkaminen ja kesto

Oppisopimuksen voit aloittaa joustavasti, kun sinulla on opintojen alkaessa alalle soveltuva työpaikka tai toimit opiskeluaikana yrittäjänä tutkinnon tavoitteiden mukaisissa työtehtävissä.

Opintojen laajuus on 150 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika noin 1 – 2 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

 

Opiskelujen toteutusmuoto

Oppisopimuskoulutus toteutetaan käytännön työtehtävissä työpaikalla, ja koulutusta täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti.

Oppisopimuskoulutuksessa opiskellaan tavallisesti näyttötutkintoperusteisesti, jolloin opiskelija näyttää osaamisensa aidoissa työelämätilanteissa tutkintotodistuksen saadakseen. Opiskeluun kuuluu itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä ja tarvittaessa työhön liittyvää työkiertoa toisessa työpisteessä.

 

Tietopuolisen opetuksen koulutuspaikka

Kempeleen-Limingan yksikkö
Niittyrannantie 5
90440 Kempele

 

Opiskelijavalinta

Koulutus on suunnattu henkilölle, jolla on jo jonkin verran työkokemusta alalta, mutta jolta puuttuu vielä alan ammattitutkinto. Oppisopimuskoulutus sopii myös alaa vaihtaville.

Koulutukseen osallistuvien tulee olla vähintään 21-vuotiaita. Opiskelijalla tulee olla C-luokan ajo-oikeus (myös D-ajokortilla voi hakeutua koulutukseen).

Valitulla tulee olla kuljetuspalvelujen osaamisalalle vaadittava terveys ja toimintakyky. Katso alan terveys- ja turvallisuusvaatimukset.

 

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Kuljetusalan ammattitutkinnon laajuus on vähintään 150 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu pakollisesta tutkinnon osasta (50 osp) sekä valinnaisista tutkinnon osista. Kaikki opiskelijat suorittavat pakollisen tutkinnon osan (50 osp). Valinnaisista tutkinnon osista sovitaan opiskelija- ja työpaikkakohtaisesti.

 

Pakollinen tutkinnon osa, 50 osp
  • Kuljettajana toimiminen, 40 osp
  • Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
Valinnaiset tutkinnon osat, 60 – 120 osp
  • Kaupan ja teollisuuden tavarakuljetukset, 60 osp
  • Maa-aineskuljetukset, 60 osp
  • Säiliökuljetukset, 60 osp
  • Ympäristöhuollon kuljetukset, 60 osp
  • Erikoiskuljetukset, 60 osp
  • Eläinkuljetukset, 60 osp

 

Muut valinnaiset tutkinnon osat, 0 – 40 osp
  • Henkilöliikenteen rahdinkuljetus, 40 osp
  • Kuljetusalan perustason ammattipätevyyden laajennus, 15 osp
  • Työhön perehdyttäminen ja opastaminen, 40 osp
  • Huolto ja kunnossapito, 40 osp
  • Tutkinnon osa toisesta osaamisalasta tai toisesta perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta, 40 osp

 

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu on 400 € (alv 0 %).

Lisäksi opiskelusta aiheutuvat kortti- ja viranomaismaksut.

Oppisopimuskoulutuksessa työnantaja maksaa opiskelijalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppilaitoksen opetuspäivät voivat olla palkattomia. Tällöin opiskelija voi hakea opintososiaalisia etuuksia oppilaitokselta.

 

 

Lisätiedot ja hakeutuminen

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Antti Luokkanen,  p. 050 590 2669, antti.luokkanen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumiseen

OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 826 6060
ovi@osao.fi

Oppisopimuksen lisätiedot ja hakeutuminen

Anu Ahola
p. 050 433 2871
anu.ahola@osao.fi

Ammattitutkintostipendi 

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >