Maarakennusalan ammattitutkinto, ajoneuvonosturinkuljetuksen osaamisala

Ajoneuvonosturinkuljetuksen osaamisalalta tutkinnon suorittanut osaa käyttää valitsemaansa ajoneuvonosturia ja nostoapuvälineitä turvallisesti kokeneen kuljettajan tavoin nostotehtävissä sekä suorittaa päivittäiset huoltotyöt. Hän osaa toimia itsenäisesti, taloudellisesti, joutuisasti ja laadukkaasti rakennustyömaalla ja hallitsee työhönsä liittyvät turvallisuussäädökset, tieliikennelainsäädökset sekä nostotapahtuman.

Ammatti ja opinnot

Koulutus on suunnattu konealan työkokemusta omaaville (esim. ajoneuvonosturi-, kurottaja-, kuormausnosturi-, maarakennus- tai kuljetusala) tai sellaisiin työtehtäviin haluaville henkilöille.

Pohjakoulutusvaatimuksena on maarakennuksen, logistiikan tai ajoneuvotekniikan perustutkinto tai vastaavat tiedot ja taidot, jotka ovat kertyneet esimerkiksi alan työkokemuksen kautta.

Koulutukseen hakevalta vaaditaan vähintään C-luokan ajokorttia.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Ajoneuvonosturinkuljetuksen osaamisalalla tutkinnon suorittaneen osaamista vastaavia työtehtäviä ovat ajoneuvonosturin, kurottajan sekä ajoneuvoalustaisen henkilönostimen kuljettajan tehtävät.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Koulutukseen ei ole tällä hetkellä hakua avoinna.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas

Kohderyhmä

Hakijalla tulee olla alalle vaadittava terveys ja toimintakyky. Ohje terveys- ja turvallisuusvaatimuksista.

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 2 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
  • motivaatio, enintään 5 pistettä

Valintapäätös ilmoitetaan sähköpostitse.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Maarakennusalan ammattitutkinnon kielitaitosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena tiistai- ja keskiviikkoiltaisin sekä lauantaisin. Koulutuksen kestoon vaikuttaa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma.

Oppisopimusopiskelu

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimusopiskeluna. Oppisopimusopiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka tai työllistyt oppisopimuksen alkaessa.

Hakeutuminen ja lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta

Päivi Kylmäluoma, p. 040 141 5265, paivi.kylmaluoma@osao.fi.

Maarakennusalan ammattitutkinto, sisältö ja laajuus

Koko ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu kolmesta pakollisesta ja yhdestä valinnaisesta tutkinnon osasta.

Pakolliset tutkinnon osat (120 osp)
  • Ajoneuvonosturinkuljettajan perusosaaminen, 40 osp
    Tämä tutkinnon osa on asetuksen (VNA 403/2008) 14 §:n mukainen ammattitutkinnon soveltuva osa. Sen hyväksytty suorittaminen oikeuttaa työskentelemään ajoneuvonosturilla. Tämän osan suorittamisesta annetaan tarvittaessa tutkinnon osan todistus.
  • Valinnaisen ajoneuvonosturin käyttö, 40 osp
  • Nostosuunnitelman todentaminen, 40 osp
Valinnaiset tutkinnon osat (30 osp)

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet-palvelussa

Tutkinnon osien suorittaminen, pätevyys työskennellä työelämässä

Vaihtoehtoisesti opiskelijan on mahdollista suorittaa tutkinnon osia. Ajoneuvonosturinkuljettajan perusosaaminen (40 osp) -tutkinnon osan hyväksytty suorittaminen oikeuttaa työskentelemään ajoneuvonosturilla työelämässä. Lisäksi voi suorittaa valinnaisen tutkinnon osan Kuormausnosturin käyttö asennustyössä (30 osp). Opiskelija voi palata työelämästä jatkamaan opintojaan ja suorittaa ammattitutkinnon puuttuvat osat myöhemmin.

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu on 200 € (alv 0 %) koko tutkinto,
100 € (alv 0 %) / tutkinnon osa.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Tomi Tuomela
p. 044 703 7823
tomi.tuomela@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
ovi@osao.fi
p. 040 8266 060

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.

Ammattitutkintostipendi

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea Työllisyysrahastolta 400 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta.
Lisätietoa Työllisyysrahaston sivuilta