Maarakennusalan erikoisammattitutkinto

Maarakennusalan erikoisammattitutkinto on suunnattu alalla työskenteleville maarakennuskoneen kuljettajille, joilla on jo alan työkokemusta.

Ammatti ja opinnot

Maarakennusalan erikoisammattitutkinnon suorittaneena osaat työskennellä maarakennustyömaalla itsenäisesti, taloudellisesti, joutuisasti ja laadukkaasti.

Tunnet maaperän, maarakentamisen tavat ja niihin vaikuttavat olosuhteet sekä maarakentamisen materiaalit ja käyttökohteet. Kuuntelet ohjeita ja osaat tulkita piirustuksia ja suunnitelmia. Koulutuksen suoritettuasi osaat soveltaa erikoisosaamistasi työtehtäviesi ratkaisuihin ja suunnittelet omat työsi huomioiden muiden toimenpiteet ja työt. Otat huomioon työmaan kokonaistilanteen ja osaat toimia yhteistyössä työtovereiden, esimiesten ja asiakkaiden kanssa.

Koulutuksesta saat oppia siihen, miten toimit turvallisesti ja ammattitaitoisesti maarakennustyömaalla.  Osaat käyttää oikeita työmenetelmiä ja -koneita sekä huoltaa tarvitsemiasi koneita. Käsittelet ja varastoit tarvikkeet ja materiaalit ohjeiden mukaisesti. Olet riittävän kielitaitoinen ja olet suorittanut vaaditut turvakortit.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinnon suorittaneena voit työskennellä osaamisalasi tehtävissä maarakennustyömaalla.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Koulutukseen on jatkuva haku.

Opintojen alkaminen ja kesto

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas.

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

 • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
 • tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
 • motivaatio, enintään 5 pistettä

Valintapäätös ilmoitetaan sähköpostitse.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Maarakennusalan erikoisammattitutkinnossa kielitaitotasosuositus on B1.2. Lisätietoa täältä

Opiskelun toteutusmuoto

Tutkinnon suorittaminen edellyttää alan työpaikkaa. Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena siten, että tarvittavat lähipäivät ja etäopiskelu tukevat toisiaan. Koulutus sisältää työpaikalla järjestettävää koulutusta.

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa.

Oppisopimusasioita Haukiputaan yksikössä hoitaa koulutuspäällikkö Päivi Kylmäluoma, p. 040 141 5265, paivi.kylmaluoma@osao.fi

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettaä (osp)

Pakolliset tutkinnon osat (100 osp)
 • Maarakennusalan ammattityöt
 • Maarakennustyömaan turvallisuuden ja taloudenhallinta
Valinnaiset tutkinnon osat (80 osp)
 • Työryhmän etumiestyöt
 • Ammatinohjaus
 • Maarakennustyömaan mittaukset
 • Louhintatyön johtaminen
 • Maarakentamisen laaja-alainen hallinta
 • Maarakennusalan yrittäjätoiminta
 • Yritystoiminnan ja henkilöstön kehittäminen maarakennusalalla

Lisätietoa tutkinnon perusteissa (ePerusteet-palveluun) »

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu on 200 € (alv 0 %)

Lisätiedot

Jarmo Kuure
p. 040 141 5456
jarmo.kuure@osao.fi

OSAO Ovi -hakijapalveluista saat hakemiseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Ovi on avoinna kenelle tahansa, joka on kiinnostunut ammatillisesta koulutuksesta ja tarvitsee lisää tietoa hakeutumisesta.

OSAO Ovi -hakijapalvelu
ovi@osao.fi
p. 040 8266 060

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.

Ammattitutkintostipendi

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.

Lisätietoa Työllisyysrahaston sivuilta