Matkailupalvelujen ammattitutkinto, hotellin vastaanottopalvelut

Vastaanottovirkailijan työ sopii sinulle, joka tykkäät aidosti olla ihmisten kanssa, olet asiakaspalveluhenkinen ja sinulla on hyvät vuorovaikutustaidot. Hotellin vastaanottopalveluihin suuntautuneen matkailualan ammattitutkinnon suoritettuasi osaat toimia hotellin vastaanotossa vastaanottovirkailijana. Kasvava matkailuala tarvitsee jatkuvasti lisää hyviä työntekijöitä – ole sinä yksi heistä!

Ammatti ja opinnot

Matkailupalvelujen ammattitutkinto antaa valmiuksia monipuolisiin matkailualan tehtäviin. Opintojen aikana opit suunnittelemaan, myymään ja toteuttamaan erilaisia asiakaslähtöisiä matkailupalveluja.

Matkailupalvelujen ammattitutkinnon suoritettuasi voit työskennellä erilaisissa matkailualan asiakasneuvonta- ja myyntitehtävissä, markkinointitehtävissä, ohjelmapalvelutehtävissä, hotellin vastaanotossa tai tapahtumatuotannossa. Toimit työssäsi myynti- ja  asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, tuloksellisesti, vastuullisesti ja kestävän toimintatavan mukaisesti. Osaat varmistaa asiakkaiden turvallisuuden ja palvella asiakkaita kielitaitoisesti.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Matkailupalvelujen ammattitutkinnon suorittanut voi työskennellä

 • matkailuyrityksessä
 • matkailuorganisaatiossa
 • kokous- ja kongressipalveluissa
 • hotellissa
 • ohjelmapalveluyrityksessä
 • yrityksessä, joka järjestää tapahtumia ja kongresseja

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Voit hakeutua koulutukseen ajalla 26.4. – 8.8.2022.

Opintojen alkaminen ja kesto

Seuraava koulutus alkaa 5.9.2022 ja niiden arvioitu päättymispäivä on 26.5.2023. Opiskelijaksi valitulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaaminen ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen opiskelija tarvitsee. Tämä määrittää opiskeluajan.

Koulutuspaikka

Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2 C, 90250 Oulu

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

 • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 3 pistettä
 • tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
 • motivaatio, enintään 4 pistettä

Hakijoihin ollaan yhteydessä hakuajan päättymisen jälkeen. Haastattelu järjestetään viikolla 33 (18.8.2022). Valintapäätös tehdään viikolla 33 ja siitä tiedotetaan sähköpostilla,

Kielitaitotaso

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hän voi osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Matkailupalvelujen ammattitutkinnon kielitaitovaatimus on B1.2. Lisätietoa täältä >

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena ja työpaikalla tapahtuvana oppimisena. Koulutusaika määräytyy HOKSin mukaan.

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti. Oppisopimusasioita hoitaa Kaukovainion yksikössä  koulutussuunnittelija 31.05.2022 saakka Ida Ohtamaa p. 040 1626 366, ida.ohtamaa@osao.fi

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkintoon kuuluu yksi pakollinen tutkinnon osa sekä kaksi valinnaista tutkinnon osaa.

 • Matkailun asiakaspalvelutehtävissä toimiminen, 50 osp (pakollinen)
 • Hotellin vastaanotossa toimiminen, 45 osp (valinnainen)
 • Opiskelija valitsee itse toisen valinnaisen tutkinnon osan/-t oman mielenkiinnon mukaan.

Tutustu tutkinnon perusteisiin täällä (ePerusteet)


Lisätiedot

Lisätietoja koulutukseen hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelut, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Lisätietoa koulutuksen sisällöstä

Koulutuspäällikkö Jaana Hilli, p. 050 516 9166, jaana.hilli@osao.fi

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu on 250 € (alv 0 %).

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.

Ammattitutkintostipendi

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Työvoimakoulutus on tarkoitettu sinulle, jos olet työtön työnhakija, tai vaarassa jäädä työttömäksi. Koulutuksessa voit opiskella uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.

Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta.

Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.

Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.

Lisätietoja työvoimakoulutuksesta