Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto, toimitilahuoltaja tai laitoshuoltaja

Toimitilahuollon osaamisala

Puhtaus- ja kiinteistöpalveluala sopii sinulle, joka olet kiinnostunut työskentelemään monipuolisissa ja vaihtelevissa työtehtävissä ja haluat soveltaa monipuolisesti tietoja ja taitoja.

Ammatti ja opinnot

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon toimitilahuollon osaamisalan suorittaneena osaat toimia asiakaskohteessa toimitilahuollon tai laitoshuollon työtehtävissä ja asiakaspalvelutilanteissa asiakaskohteen palvelusopimuksen mukaisesti.

Toimitilahuoltajana toteutat työssäsi asiakaskohteen ylläpitosiivouksen ja jaksoittaisen siivouksen. Laitoshuoltajana toteutat ylläpitosiivousta, eristyssiivousta ja huoltohuonetehtäviä sekä käsittelet ja lajittelet jätteitä. Lisäksi osaat toteuttaa ruokahuoltotehtäviä ja vuodehuoltotehtäviä.

Opintojen aikana opit valinnoistasi riippuen suunnittelemaan ja toteuttamaan puhtauspalveluja erilaisissa asiakaskohteissa, joita ovat elintarviketeollisuuslaitokset, erityiskohteet, hotelli- ja majoitustilat, kauppakeskukset ja myymälät, kulttuurihistorialliset kohteet, liikennevälineet, oppilaitokset ja päiväkodit, rakennussiivous, teollisuuslaitokset, terveydenhuoltotilat tai uima-allas- ja kylpylätilat.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinnon suorittamisen jälkeen työllistyminen puhtausalalle on todennäköinen.

Toimitilahuoltajan työpaikkoina voivat olla erilaiset toimitilat ja rakennukset, esimerkiksi toimistot, koulut, päiväkodit, hotellit, vanhainkodit ja palvelutalot, sairaalat ja terveyskeskukset.

Laitoshuoltaja ja toimitilahuoltaja voi työskennellä esimerkiksi elintarviketeollisuuslaitoksissa, erityiskohteissa, hotelli- ja majoitustiloissa, kauppakeskuksissa, myymälöissä ja toimistoissa, liikennevälineissä, kouluissa ja päiväkodeissa, vanhainkodeissa ja palvelutaloissa, sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, teollisuuslaitoksissa, rakennuksilla sekä puhdastiloissa tai uima-allas- ja kylpylätiloissa.

Tutkinnon suoritettuasi voit hakeutua opiskelemaan puhtaus-ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkintoa (esihenkilö tehtävät).

Tutkinnon suorittaminen antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Haku avoinna 30.10.-8.1.2024 koulutukseen, joka alkaa 5.2.2024 (myös te-koulutuksena).

Kohderyhmä

Puhtausalalla toimineet henkilöt, jotka haluavat pätevöityä ja suorittaa ammattitutkinnon. Koulutukseen valituilla tulee olla hyvä fyysinen kunto.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat 5.2.2024 ja niiden arvioitu päättyminen on 31.1.2025. Koulutus  kestää noin 1,5 vuotta. Sinulle laaditaan opintojen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kaukovainion yksikkö, tekniikka, Kotkantie, 90250 Oulu

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta suoritetaan haastattelun perusteella.

Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • Motivaatio (enint. 5 pistettä)
  • Tarve koulutukselle (enint. 3 pistettä) ja
  • Aiemmin hankittu osaaminen (enint. 2 pistettä).

Hakijoihin otetaan yhteyttä hakemuksen saapumisen jälkeen. Kutsu haastatteluun lähetetään sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti. Opiskelijavalinta tehdään haastattelun jälkeen. Valintatieto ilmoitetaan sähköpostilla ja sähköpostin lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnossa kielitaitosuositus on B1.2. Lisätietoa täältä >

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, joka sisältää lähi- ja etäopiskelua sekä työssäoppimista. Lähiopetusta toteutetaan kerran viikossa iltapäivä- iltapainotteisesti.

Oppisopimus

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä käytännössä ja opiskelua täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa.

Lisätietoja oppisopimuksesta ja siihen hakeutumisesta antaa koulutuspäällikkö Juha Aliranta, p. 050 590 9680, juha.aliranta@osao.fi.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Koko tutkinnon muodostuminen (150 osp): toimitilahuoltaja tai laitoshuoltaja

Pakollinen tutkinnon osa
  • Asiakaslähtöisten kiinteistöpalvelujen tuottaminen,15 osp
Valinnainen tutkinnon osa 1
  • Laitoshygieniapalvelut (45 osp)
  • Ylläpitosiivouspalvelut (45 osp)
Valinnainen tutkinnon osa 2
  • (45 – 90 osp)

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu 250 € (alv 0%).

Lisätiedot

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Kirsi Hemmilä, p. 044 703 7737, kirsi.hemmila@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae 5.2.2024 alkavaan koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.

Ammattitutkintostipendi

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta. Lisätietoa Työllisyysrahaston sivuilta

Tutustu alaan videolla:

Osaajaksi puhtauspalvelualalle?

Katso videolta OSAOn puhtauspalvelualan esittely. Pääset katsomaan videon Youtubessa klikkaamalla kuvaa.

OSAOn alumni esittäytyy - Timo Sandman

Toimitilahuoltajaksi opiskellut OSAOn alumni Timo Sandman kertoo videolla uratarinansa sekä syyn miksi lähti alumniksi.