Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinto, sähköasentaja (AT)

Täydennä sähkö- ja automaatioalan perustutkinnossa ja työelämässä hankittuja sähköasennuksen taitojasi sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnossa.

Ammatti ja opinnot

Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinto on tarkoitettu sinulle, jolla on alan perustutkinto tai vastaava osaaminen työelämästä sekä riittävä työkokemus.  Tutkintoa suorittaessasi voit valinnoistasi riippuen erikoistua kiinteistöjen ja teollisuuden erilaisiin sähkö- ja automaatioasennuksiin.

Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnon suorittaneena sähköasentajana sinulla on sähköturvallisuuslainsäädännössä sähköpätevyyteen 2 määritelty soveltuva koulutus. Koulutuksen aikana voit halutessasi suorittaa Sähköturvallisuustutkinto 2:n.

Koulutus edellyttää alan työpaikkaa tai yrittäjänä toimimista koulutuksen aikana.

Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnon suorittaneena sähköasentajana (AT) sinulla on ammattitaito toimia itsenäisesti sähkö- ja automaatioalan monipuolisissa työtehtävissä. Varmistat työ- ja sähkötyöturvallisuuden työskennellessäsi vaativissa asennustehtävissä vaihtelevissa työympäristöissä. Toimit suunnitelmallisesti ja huomioit kaikissa työprosessin vaiheissa asiakkaan tarpeet ja työlle asetetut vaatimukset. Lisäksi varmistat, että työn lopputulos on turvallinen ja tarkoituksenmukainen asiakkaalle.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnon suorittettuasi voit toimia sähköasentajan vaativissa työtehtävissä.

Ammattitutkinnon suoritettuasi sinulla voit jatkaa ammatillisia opintoja suorittamalla sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinnon.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Kohderyhmä

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittaneet työelämässä olevat sähköasentajat. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on alan työpaikka.

Hakuaika

Koulutukseen on jatkuva haku.

Opintojen alkaminen ja kesto

Vuosittain tammikuussa ja syyskuussa.

Koulutuspaikka

Kaukovainion yksikkö, tekniikka, Kotkantie 2 A, 90250 Oulu

Opiskelupaikkojen määrä

10

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää valintahaastatteluun osallistumista. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 2 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
  • motivaatio, enintään 5 pistettä

Hakijoihin ollaan yhteydessä viikottain.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnossa kielitaitotasosuositus on B2.1. Lisätietoa täältä >

Opiskelun toteutusmuoto

Opiskelijat suorittavat opintonsa iltaopiskeluna 1-2 ilta/vko, klo 16-20, lähi-/ etäopetus sekä itsenäinen opiskelu.

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavaan tutkintoon soveltuva työpaikka. Lisätietoja oppisopimuksesta ja siihen hakeutumisesta antavat lehtori Kari Hettula p. 040 5591 408, kari.hettula@osao.fi tai koulutuspäällikkö Juha Aliranta, p 050 5909 680, juha.aliranta@osao.fi.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

 

Pakollinen ammatillinen tutkinnon osa
  • Sähkötyöt pien- ja pienoisjännitteellä ryhmäjohtotasolla, 30 osp
  • Pienjännitesähköasennukset, 45 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 75 osp riippuen hakijan työpaikasta.

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opiskelijoilta peritään opiskelijamaksu, joka on 250 € (alv 0%). Lisäksi opiskelijan tulee hankkia opiskeluun liittyvää kirjallisuutta ja työkaluja (hankintahinta n. 200 – 350 €) ja opiskelija tarvitsee käyttöönsä omat työasut ja turvakengät (hankintahinta n. 200 €). Lisäksi mahdollinen sähköturvallisuustutkintomaksu (240€/2022).

 

Lisätietoja

koulutuksen sisällöstä antavat:

Lehtori Kari Hettula p. +358405591408, kari.hettula@osao.fi
Koulutuspäällikkö Kaisa Varis p. +358 50 305 9627, kaisa.varis@osao.fi

hakeutumisesta:

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Ammattitutkintostipendi

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea koulutusrahastolta 400 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta.

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.