Sammutus- ja pelastustoiminta, 50 osp

Tutkinnon osa turvallisuusalan ammattitutkinnosta

Sammutus- ja pelastustoiminnan tutkinnon osan suorittaja saa pätevyyden sammutus- ja pelastustehtäviin sekä savusukellukseen.

Ajankohta

Koulutus järjestetään ajalla 17.8. – 2.12.2020. Hakuaikaa koulutukseen on jatkettu 24.8.2020 saakka.

Koulutuspaikka

Kempeleen-Limingan yksikkö, Limingan toimipiste, Iivarinpolku 2, 91900 Liminka

Hinta

Koulutuksen hinta on 85 €. Hakijan kustannettavaksi tulee lisäksi ulkopuolisen tahon tekemä lääkärintarkastus/kuntotestaus. Kuntotestaus ei ole vielä takuu koulutukseen valinnasta.

Koulutuksen tavoite

Tutkinnon osan suorittaja saa Pelastuslain 379/2011 §57 toisen momentin ja Valtioneuvoston asetuksen 407/2011 §7 toisen ja neljännen momentin mukaisen koulutuksen pelastustoimen sivutoimisen ja sopimuspalokunnan tehtäviin (sammutus- ja pelastustehtävät sekä savusukellus).

Tutkinnon osan jälkeen on mahdollista jatkaa opintoja ja suorittaa koko turvallisuusalan ammattitutkinto.

Koulutuksen sisältö ja laajuus

Tutkinnon osan laajuus on 50 osp. Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna. Lähiopetusta on 2-3 kertaa viikossa ja opetukseen osallistuminen on pakollista, jotta tutkinnon osan hyväksytty suorittaminen on mahdollista.

Koulutus sisältää seuraavia osioita:

 • perehtyminen pelastus- ja palokuntatoimintaan
 • sammutus- ja pelastustekniikan harjoitukset
 • tieliikennepelastamisen sekä savusukelluksen harjoitukset
 • ensiapu

Kohderyhmä

Turvallisuusalaa opiskelevat pelastustoiminnasta tai palokuntatoiminnasta kiinnostuneet henkilöt. Ikävaatimus koulutukseen on 18 vuotta.

Lisätietoja

Pekka Tuukkanen, puh. 050 555 0461, pekka.tuukkanen@osao.fi

Koulutuksen osallistujamäärä

Koulutukseen otetaan 12 ensimmäistä, jotka läpäisevät terveys- ja turvallisuusvaatimukset.

Hakeminen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalintaan vaikuttavat hakijan toimittama lausunto lääkärintarkastuksesta ja kuntotestauksestä sekä haastattelu (toteutetaan vkolla 11).

Terveys- ja turvallisuusvaatimukset

Hakijan on toimitettava ennen koulutukseen hyväksymistä Sisäasiainministeriön pelastussukellusohjeen 48/2007 mukainen lausunto, jossa todetaan, että hakija on fyysisiltä ominaisuuksiltaan sopiva savusukelluskoulutukseen ja kykenee toimimaan pimeässä sekä ahtaissa ja korkeissa paikoissa. Lausunnossa tulee käydä ilmi hakijan fyysinen toimintakyky sekä terveydentila savusukellustehtäviin (lääkärintarkastus, spiroergometria sekä pelastussukellusohjeen 48/2007 mukainen lihaskuntotesti).

Hakijan tulee koulutuksen aikana selviytyä hyväksytysti Sisäasiainministeriön pelastussukellusohjeen mukaisista yleiskestävyys- ja lihaskuntotesteistä.

Edellä mainittuja testauksia järjestää esim. ODL Liikuntaklinikka, Albertinkatu 18 A, 90100 Oulu, puh 08 313 2154. Testattavan tulee saavuttaa kussakin testissä pelastussukellusohjeen kuntoluokkaan hyvä oikeuttava tulos. Jos testattava ei pysty tekemään alla mainittua yksittäistä testiä perustellusta syystä  (vamma tms.), mutta henkilön lihasvoima ja -kestävyys vastaavat muuten kuntoluokkaa HYVÄ, voidaan testisuoritus kuitenkin hyväksyä.

Testin sisältö:

 • lääkärintarkastus
 • submaksimaalinen polkupyöräergometritesti TAI spiroergometriatesti
 • lihaskuntotesti
  • penkkipunnerrus 45 kg / hyväksytty tulos vähintään 18 kertaa minuutissa
  • istumaannousu / hyväksytty tulos vähintään 29 kertaa minuutissa
  • leuanveto / hyväksytty tulos vähintään 5 kertaa
  • jalkakyykky 45 kg / hyväksytty tulos vähintään 18 kertaa minuutissa

Kurssille valittavan hakijan tulee saavuttaa vähintään hyväksyttävä FIRE-FIT indeksi. Hyväksyttävä indeksi on vähintään 3/5.