Terveysalan ammattitutkinto, kipsiteknikko
Immobilisaatiohoitotyön osaamisala
- Etusivu
- Tietoa hakemisesta
- Koulutustarjonta
- Terveysalan ammattitutkinto, kipsiteknikko
Immobilisaatiohoitotyön eli kipsauksen osaajia tarvitaan alan työpaikoille. Osaamisen hankit suorittamalla terveysalan ammattitutkinnon.
Ammatti ja opinnot
Immobilisaatiohoitotyön (kipsauksen) osaajia tarvitaan alan työpaikoille. Osaamisen hankit suorittamalla terveysalan ammattitutkinnon. Kipsiteknikkona toteutat immobilisaatiohoitotyötä julkisella tai yksityisellä sektorilla ja osaat toteuttaa itsenäisesti erilaisia tuentoja ja ohjata asiakasta. Työskentelet sosiaali- ja terveysalan työympäristöissä esimerkiksi päivystyspoliklinikalla tai terveyskeskuksen vastaanotolla. Voit myös toimia ammatinharjoittajana tai yrittäjänä myyden palveluja eri organisaatioille.
Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena. Lähiopiskelua on noin 2-3 päivää kuukaudessa (myös lauantaisin). Koulutuksessa on opettajana myös immobilisaatiohoitotyön asiantuntijoita alan työpaikoilta.
Terveysalan ammattitutkinnon immobilisaatiohoitotyön osaamisalan (tutkintonimike kipsiteknikko) suorittaminen edellyttää sinulta sellaista vaativaa terveysalan osaamista, jota on käytännössä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöillä. Sinulla tulee olla suoritettuna vähintään sosiaali- ja terveysalan toisen asteen perustutkinto tai hankittuna vastaava osaaminen työkokemuksen ja koulutusten kautta. Terveysalan ammattitutkinto ei ole ns. alalle tulotutkinto eikä anna sellaisenaan osaamista esim. lääkehoidon toteuttamiseen.
Voit hakeutua koulutukseen, jos olet sosiaali- ja terveysalan ammattilainen ja työskentelet työpaikassa, jossa on tarvetta ja mahdollista hankkia immobilisaatiohoitotyön (kipsausalan) osaamista.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Kipsiteknikkona voit toimia sosiaali- ja terveysalan erilaisissa työyhteisöissä, esimerkiksi terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja muissa terveyspalveluja tuottavissa yrityksissä sekä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä myyden palveluja eri organisaatioille.
Kipsiteknikko on osaamisalakohtainen tutkintonimike terveysalan ammattitutkinnossa ja laajentaa osaamistasi ja varmistaa työllistymisesi alan työtehtäviin.
Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Hakuaika
Koulutukseen ei ole haku avoinna tällä hetkellä.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opinnot alkavat seuraavan kerran lokakuussa 2023. Opiskelijaksi valitulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaaminen ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen opiskelija tarvitsee. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Koulutuspaikka
Kontinkankaan yksikkö, Kiviharjuntie 6, 90220 Oulu.
Opiskelijavalinta
Terveysalan ammattitutkinnon immobilisaatiohoitotyön osaamisalan (tutkintonimike kipsiteknikko) suorittaminen edellyttää sinulta sellaista vaativaa terveysalan osaamista, jota on käytännössä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöillä. Sinulla tulee olla suoritettuna vähintään sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai hankittuna vastaava osaaminen työkokemuksen ja koulutusten kautta. Voit hakeutua koulutukseen jos olet sosiaali- ja terveysalan ammattilainen ja jos työskentelet työpaikassa, jossa on tarvetta ja mahdollista hankkia immobilisaatiohoitotyön (kipsausalan) osaamista.
Lisäksi hakijalla tulee olla sellainen terveydentila- ja toimintakyky, jota edellytetään terveysalan ammattitutkinnon suorittajalta (OPH-5-2018). Tutustu terveys- ja turvallisuusvaatimuksiin täällä.
Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Hakijat valitaan haastatteluun hakemuksessa annettujen tietojen perusteella.
Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 4 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
- motivaatio, enintään 3 pistettä
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Terveysalan ammattitutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä >
Opiskelun toteutusmuoto
Vuonna 2022 alkanut koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena (2 – 3 lähipäivää kuukaudessa). Koulutuksen lähipäivät vuoden 2022 aikana ovat perjantai ja lauantai / 1kk, kevään 2023 lähipäivät sovitaan myöhemmin (valinnainen tutkinnon osa).
Oppisopimusopiskelu
Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa.
Lisätietoja tämän tutkinnon oppisopimuskoulutuksesta antaa koulutuspäällikkö Sari Veijola, p. 050 317 4929, sari.veijola@osao.fi
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp).
Pakolliset tutkinnon osat
- Ammattiosaajana työskenteleminen terveysalalla (45 osp)
- Immobilisaatiohoitotyön toteuttaminen (90 osp)
Valinnaiset tutkinnon osat (15 osp), joista järjestetään yksi
- Elimistön nestekierron ylläpitäminen ja edistäminen
- Haavojen hoitaminen
- Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen
- Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrittäjänä toimiminen
- Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta
Lisätietoja tutkinnon osista ja tutkinnon suorittamisesta löydät tutkinnon perusteista. (ePerusteet-palveluun)
Hinta ja kustannukset
Koko tutkinnon opiskelijamaksu on 450 € (Alv 0 %)
Lisätiedot
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä
Anne-Maria Törmä, p. 040 1415471, anne-maria.torma@osao.fi
Lisätietoa hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Hakeminen
Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.
Peruutusehdot
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.
Ammattitutkintostipendi
Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >