Varaosamyyjä
Ajoneuvoalan perustutkinto
- Etusivu
- Tietoa hakemisesta
- Koulutustarjonta
- Varaosamyyjä
Ajoneuvoala sopii sinulle, joka olet kiinnostunut työskentelemään monipuolisissa ja vaihtelevissa työtehtävissä ja haluat soveltaa monipuolisesti tietoja ja taitoja sekä käyttää uutta tekniikkaa. Varaosamyyjänä saat vastuuta ja alan tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä autoalan palvelujen kysyntä kasvaa jatkuvasti.
Ammatti ja opinnot
Varaosamyyjän opinnot antavat sinulle valmiudet työskennellä varaosamyynnin eri tehtävissä autoalan yrityksissä. Tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä merkkiliikkeiden tai muun varaosakaupan myyntitehtävissä ja voit olla erikoistunut kevyen tai raskaan ajoneuvokaluston, työkoneiden, pienkoneiden, rengasliikkeiden yms. varaosapalveluun. Tutkinnon näytöt voivat suuntautua joko henkilöautojen, kuorma- ja linja-autojen, pienkoneiden tai työkoneiden varaosien myyntityöhön.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Varaosamyyjänä voit työskennellä esimerkiksi seuraavissa työpaikoissa:
- autoliikkeet
- autokorikorjaamot
- autokorjaamot
- kuljetusliikkeet
- autoteollisuus
- rengasliikkeet
- autotarvikeliikkeet
- pienkoneiden varaosamyynti.
Ajoneuvoalan opinnot takaavat sinulle myös vahvan pohjan jatko-opintoihin. Voit jatko-opiskella esimerkiksi koneinsinööriksi tai autokatsastajaksi. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.
Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Hakuaika
Koulutukseen on jatkuva haku eli voit hakea koulutukseen joustavasti ympäri vuoden.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Koulutuspaikka
Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas
Opiskelijavalinta
Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
- motivaatio, enintään 5 pistettä
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin.
Autoalan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä.
Opiskelun toteutusmuoto
Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena siten, että lähipäivät ja etäopiskelu tukevat toisiaan. Pääosin koulutus sisältää lähiopiskelua, etäopiskelua, verkko-opiskelua ja työpaikoilla järjestettävää koulutusta.
Oppisopimusopiskelu
Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa.
Oppisopimusasioita Haukiputaan yksikössä hoitaa koulutuspäällikkö Päivi Kylmäluoma p. 040 1415265, paivi.kylmaluoma@osao.fi
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat halutessaan valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Ajoneuvoalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
- Ajoneuvokaupan myyntitehtävissä toimiminen, 30 osp
- Tekninen neuvonta ja tuotetuntemus, 20 osp
- Toimiminen ajoneuvoalan liiketoimintaympäristössä, 20 osp
- Ajoneuvokaupan sidosryhmien kanssa toimiminen, 15 osp
- Varaosien myyntiprosessi ja tuotetuntemus, 15 osp
- Varaosavarastossa toiminen, 15 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat, esim.
- Rengas- ja vannemyyntityö, 15 osp
- Korjaamoprosessissa toimiminen, 15 osp
- Kierrätysosien myyntitoiminnot, 15 osp
- Lisävarusteiden myyntityö, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Hinta ja kustannukset
Opetus on opiskelijoille maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy hieman kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista esimerkiksi oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta.
Lisätietoja
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä
Jani Okkonen, p. 040 653 924, jani.okkonen@osao.fi
Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta
Päivi Kylmäluoma, p. 040 1415 265, paivi.kylmaluoma@osao.fi
Lisätietoja hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Hae koulutukseen
Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.
Työvoimakoulutus on tarkoitettu sinulle, jos olet työtön työnhakija, tai vaarassa jäädä työttömäksi. Koulutuksessa voit opiskella uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.
Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta. Jos koulutus ei näy auki olevissa hauissa, se ei ole sillä hetkellä tarjolla työvoimakoulutuksena.
Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.
Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.