Hieronnan ammattitutkinto
- Etusivu
- Tietoa hakemisesta
- Koulutustarjonta
- Hieronnan ammattitutkinto
Hanki koulutetun hierojan pätevyys hierojan ammattitutkinnolla. Koulutettuna hierojana osaat toimia hierojana, ohjata potilasta tuki- ja liikuntaelimistön oireiden hoidossa sekä terveellisissä elämäntavoissa.
Ammatti ja opinnot
Hieronnan ammattitutkinnon suorittaneena osaat
- toimia hierojana yhteistyössä sosiaali-, terveys-, kuntoutus- ja liikunta-alan ammattihenkilöiden kanssa
- suunnitella ja toteuttaa potilaan hieronnan ja hierontaa tukevat muut hoidot sekä arvioida omaa toimintaasi
- ohjata potilasta tuki- ja liikuntaelimistön oireiden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä sekä terveellisissä elämäntavoissa
- toimia yrittäjämäisesti
Hieronnan ammattitutkinnon suorittettuasi voit hakea koulutetun hierojan ammattinimikkeen käyttöoikeutta Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ohjeiden mukaisesti. Hieronnan ammattitutkinnon suorittaneen rekisteröinti terveydenhuollon ammattihenkilörekisteriin tapahtuu koulutettu hieroja -nimikkeellä. Koulutettu hieroja on nimikesuojattu ammattihenkilö.
Etusijalla koulutukseen valittaessa ovat henkilöt, jotka ovat hankkineet sosiaali- ja terveysalan ja liikunta-alan osaamista koulutuksen, harrastusten tai työkokemuksen kautta. Hakijalla tulee olla soveltuvuus alalle, hierojan työssä vaadittava terveys ja toimintakyky sekä riittävä kielitaito.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinnon suorittanut voi työskennellä hierojana itsenäisenä yrittäjänä tai toisen palveluksessa sosiaali- ja terveysalan työyhteisöissä, kuntoutuskeskuksissa, työpaikoilla, kylpylöissä, palvelutaloissa, kauneushoitoloissa, liikunnan yksiköissä ja asiakkaiden kodeissa.
Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Hakuaika
Hakuaka koulutukseen on 3.9. – 15.11.2020.
Opintojen alkaminen ja kesto
Koulutus toteutetaan 11.1. – 17.12.2021.
Pääsääntöisesti koko tutkinnon suorittamisaika on yksi vuosi. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma (HOKS), jossa hänen osaaminensa kartoitetaan suhteessa tutkinnon ja /tai tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksiin. Tutkinnon suorittamisesta sovitaan yksilöllisesti HOKSissa.
Koulutuspaikka
Kontinkankaan yksikön toimitilat Kiviharjuntie 6 ja Uusikatu 23, 2. krs., Oulu
Opiskelijavalinta
Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 4 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
- motivaatio, enintään 3 pistettä
Hakijoihin ollaan yhteydessä viimeistään hakuajan päättymisen jälkeen. Hakijat valitaan haastatteluun hakemusten perusteella. Haastattelut järjestetään 3. – 4.12.2020. Kutsu haastatteluun tulee sähköpostitse tai puhelimitse. Valintapäätös tehdään viimeistään viikolla 50. Valituille ja varasijalla oleville tiedotetaan opiskelijavalinnasta sähköpostilla ja kirjeellä. Valitsematta jääneille ilmoitetaan tieto kirjeellä. Opiskelupaikka tulee vahvistaa 4.1.2021 mennessä..
Kielitaitotaso
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hän voi osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin, joka järjestetään haastattelun yhteydessä. Hieronnan ammattitutkinnossa kielitaitotasosuositus on B.1.1. Lisätietoa täältä >
Opiskelun toteutus
Koulutus etenee tutkinnon osittain. Koulutuksessa voi suorittaa myös tutkinnon osia. Pääsääntöisesti koko tutkinnon suorittamisaika on yksi vuosi. Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena ja täyttää päätoimisen opiskelun edellytykset.
Oppisopimusopiskelu
Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Ota yhteyttä Kontinkankaan yksikön oppisopimustoimijaan koulutussuunnittelija Mirva Saastamoiseen, p. 050 5937 076, mirva.saastamoinen@osao.fi
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Hieronnan ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta (100 osp) ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta (yht. 50 osp).
Pakolliset tutkinnon osat
- Tuki- ja liikuntaongelmaisen potilaan terveyden ja toimintakyvyn edistäminen (70 osp)
- Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrittäjänä toimiminen (30 osp)
Valinnaiset tutkinnon osat
Valinnaisia tutkinnon osia suoritetaan kaksi näistä:
- Elimistön nestekierron ylläpitäminen ja edistäminen (25 osp)
- Ikääntyvän potilaan hieronta (25 osp)
- Kansansairauksien ennaltaehkäiseminen hierojan työssä (25 osp)
- Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen (25 osp)
- Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta tai toisesta ammattitutkinnosta (25 osp)
OSAOn Kontinkankaan yksikössä järjestetään vuonna 2020 ja 2021 seuraavat valinnaiset tutkinnon osat:
– Elimistön nestekierron ylläpitäminen ja edistäminen
– Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen
Lisätietoja tutkinnosta ja tutkinnon osien suorittamisesta saat tutkinnon perusteista (ePerusteet -palveluun)
Hieronnan ammattitutkinnon tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista on ohjeet Opetushallituksen määräyksessä Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa (OPH-5-2018).
Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma (HOKS), jossa kartoitetaan aiempi osaaminen suhteessa tutkinnon ja /tai tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksiin. Tutkinnon suorittamisesta sovitaan yksilöllisesti HOKSissa.
Hinta
Koko tutkinnon opiskelijamaksu on 450 € (alv 0 %), 115€ /tutkinnon osa (alv 0%)
Lisätiedot
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä
Kari Tirkkonen, p. 044 7037 770, kari.tirkkonen@osao.fi
Kirsi Tirkkonen, p. 044 7037 772, kirsi.tirkkonen@osao.fi
Johanna Vesenterä, p. 040 620 6744, johanna.vesentera@osao.fi
Lisätietoa hakeutumiseen
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Hae koulutukseen
Alle tulevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.
Ammattitutkintostipendi
Koko tutkinnon suorittanut voi hakea Työllisyysrahastolta 400 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta.
Lisätietoa Työllisyysrahaston sivuilta