Hoiva-avustaja

Tutkinnon osat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta

Suorita kaksi tutkinnon osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta ja työskentele hoiva-avustajana! Hoiva-avustajana huolehdit asiakkaiden perustarpeista ja työskentelet vanhus- ja vammaispalvelujen avustavissa tehtävissä.

Koulutuksen kuvaus

Hoiva-avustajana voit työskennellä esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetussa palvelutalossa tai hoivakodissa eli asumispalveluyksikössä. Hoiva-avustajana työtehtäväsi liittyvät asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen. Hoiva-avustajan tehtävissä ei tarvita lähihoitajan tai sairaanhoitajan koulutusta. Et voi osallistua lääkehoitoon ja etkä saa olla yksin työvuorossa.

Koulutus ei johda tutkintoon, mutta se antaa valmiuksia vanhus- ja vammaispalvelujen avustavissa tehtävissä työskentelyyn. Hoiva-avustajat työllistyvät hyvin.

 

Kohderyhmä

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet. Hakijalla tulee olla soveltuvuus alalle, sosiaali- ja terveysalalla vaadittava terveys ja toimintakyky (lisätietoa täältä) sekä riittävä kielitaito. Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista haastatteluun sekä tarvittaessa kielitaidon arviointiin.

Hakuaika

Hakuaika koulutukseen on 14.9.-14.11.2021.

Koulutuksen ajankohta

Pudasjärvellä alkavaan koulutukseen voi hakeutua 14.11.2021 saakka. Opinnot alkavat 10.1.2022. Opinnot kestävät noin vuoden. Opintojen tarkka kesto määritellään henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS).

Koulutuspaikka

  • Pudasjärven yksikkö, Ranuantie 249 A, 93100 Pudasjärvi

Koulutuksen tavoite

Koulutuksen tavoitteena on suorittaa kaksi tutkinnon osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta, jonka jälkeen voit työskennellä hoiva-avustajana esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetussa palvelutalossa ja hoivakodissa eli asumispalveluyksikössä.  Koulutuksen jälkeen voit hakeutua opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon loppuun ja valmistua lähihoitajaksi.

Koulutuksen toteutus

Koulutus toteutetaan päiväopetuksena.

Koulutus sisältää lähiopetusta lähiopiskelujakson aikana noin 3-4 päivää viikossa, työpaikalla tapahtuvaa oppimista sekä itsenäistä ja etäopiskelua.

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavaan tutkintoon soveltuva työpaikka.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään soveltuvuuskokeen perusteella.  Kutsu soveltuvuuskokeeseen lähetetään hakeutumisen jälkeen sähköpostilla. Soveltuvuuskoe on Oulussa yhtenä päivänä ajalla 23-26.11.2021 (OSAO, Kontinkankaan yksikkö). Kielitaito arvioidaan tarvittaessa sovittuna aikana ennen soveltuvuuskoetta. Valintapäätös ilmoitetaan sähköpostitse. Opiskelupaikka vastaanotetaan sähköpostilla.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa kielitaitotasosuositus on B.1.1. Lisätietoa täältä >

Hakijat kutsutaan kielitaidon arviointiin sähköpostilla. Hakijat saavat tarkempaa tietoa kielitaidon arvioinnista kutsun mukana.

Koulutuksen sisältö ja laajuus

Koulutuksen aikana suoritetaan Kasvun ja osallisuuden edistäminen ja Ikääntyvien osallisuuden tukeminen -tutkinnon osat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta.

Tutustu tutkinnon osiin Opetushallituksen ePerusteet-palvelussa:

Hinta

Opetus on maksutonta. Kustannuksia voi muodostua oppikirjojen ja kannettavan tietokoneen sekä työvaatteiden hankinnasta.

Lisätietoja

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Pudasjärven yksikkö, Anna Kuosmanen, 050 598 8068, anna.kuosmanen@osao.fi

Lisätietoa oppisopimuksesta (Pudasjärven yksikkö)

Kaisu Möttönen, kaisu.mottonen@osao.fi,  p. 050 573 2584

Lisätietoa koulutukseen hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hakeminen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään. Hakulinkki toimii hakuaikana.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Opiskeletko mieluummin koko tutkinnon?

Voisit olla kiinnostunut esimerkiksi näistä opinnoista: