Hoiva-avustaja

Tutkinnon osat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta

Suorita kaksi tutkinnon osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta ja työskentele hoiva-avustajana! Hoiva-avustajana huolehdit asiakkaiden perustarpeista ja työskentelet vanhus- ja vammaispalvelujen avustavissa tehtävissä.

Koulutuksen kuvaus

Hoiva-avustajana voit työskennellä avustavissa tehtävissä esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetussa palvelutalossa tai hoivakodissa eli asumispalveluyksikössä. Hoiva-avustajana työtehtäväsi liittyvät asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen. Hoiva-avustajan tehtävissä ei tarvita lähihoitajan tai sairaanhoitajan koulutusta. Et voi osallistua lääkehoitoon etkä saa olla yksin työvuorossa.

Koulutus ei johda tutkintoon, mutta se antaa valmiuksia vanhus- ja vammaispalvelujen avustavissa tehtävissä työskentelyyn. Hoiva-avustajat työllistyvät hyvin.

Koulutuksen jälkeen voit halutessasi hakeutua tutkinnon suorittajaksi sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon ja suorittaa puuttuvat tutkinnon osat.

Kohderyhmä

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet. Hakijalla tulee olla soveltuvuus alalle, sosiaali- ja terveysalalla vaadittava terveys ja toimintakyky (lisätietoa täältä) sekä riittävä kielitaito. Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen sekä tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Pääsy- ja soveltuvuuskoe järjestetään 6.2.2023.

Hakuaika

Kontinkankaan yksikössä 6.2.2023 alkavan koulutuksen hakuaikaa on jatkettu 31.1.2023 saakka.

Koulutuksen ajankohta

Koulutus alkaa Kontinkankaan yksikössä 6.2.2023 tai mahdollisimman pian valinnan jälkeen. Seuraava koulutus alkaa marraskuussa 2023. Opiskelijaksi valitulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaaminen ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen opiskelija tarvitsee. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

  • Kontinkankaan yksikkö, Kiviharjuntie 6, 90220 Oulu
  • Pudasjärven yksikkö, Ranuantie 249 A, 93100 Pudasjärvi

Koulutuksen tavoite

Koulutuksen tavoitteena on suorittaa kaksi tutkinnon osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta, jonka jälkeen voit työskennellä hoiva-avustajana esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetussa palvelutalossa ja hoivakodissa eli asumispalveluyksikössä.  Koulutuksen jälkeen voit hakeutua opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon loppuun ja valmistua lähihoitajaksi.

Koulutuksen toteutus

Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena. Koulutus sisältää lähiopiskelua, työpaikalla tapahtuvaa oppimista, ohjattua- ja itsenäistä opiskelua sekä verkko-opiskelua.
Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavaan tutkintoon soveltuva työpaikka.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Kutsu pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen lähetetään hakeutumisen jälkeen sähköpostilla. Pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään Oulussa (OSAO, Kontinkankaan yksikkö, Kaukovainion kampus, Kotkantie 1, Oulu). Kielitaito arvioidaan tarvittaessa sovittuna ajankohtana. Valintapäätös tehdään mahdollisimman pian pääsy- ja soveltuvuuskokeen jälkeen ja siitä ilmoitetaan sähköpostitse. Opiskelupaikka vastaanotetaan sähköpostilla.

Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista järjestettävään pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen sekä tarvittaessa kielitaidon arviointiin.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa kielitaitotasosuositus on B.1.1. Lisätietoa täältä >

Hakijat kutsutaan kielitaidon arviointiin erikseen sähköpostilla. Hakijat saavat tarkempaa tietoa kielitaidon arvioinnista kutsun mukana.

Koulutuksen sisältö ja laajuus

Koulutuksen aikana suoritetaan Kasvun ja osallisuuden edistäminen ja Ikääntyvien osallisuuden edistäminen -tutkinnon osat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta.

Tutustu tutkinnon osiin Opetushallituksen ePerusteet-palvelussa:

Hinta

Opetus on maksutonta. Kustannuksia voi muodostua oppikirjojen ja kannettavan tietokoneen sekä työvaatteiden hankinnasta.

Lisätietoja

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Kontinkankaan yksikkö, Anna-Maija Lawson, p. 050 317 4674, anna-maija.lawson@osao.fi
Pudasjärven yksikkö, Anna Kuosmanen, p. 050 598 8068, anna.kuosmanen@osao.fi

Lisätietoa oppisopimuksesta

Kontinkankaan yksikkö, Maarit Kopakka, p. 040 668 2884, maarit.kopakka@osao.fi
Kontinkankaan yksikkö, Tiina Juntunen, p. 050 317 4601, tiina.juntunen@osao.fi
Pudasjärven yksikkö, Kaisu Möttönen, , p. 050 573 2584, kaisu.mottonen@osao.fi

Lisätietoa koulutukseen hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hakeminen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään. Hakulinkki toimii hakuaikana.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Opiskeletko mieluummin koko tutkinnon?

Voisit olla kiinnostunut esimerkiksi näistä opinnoista: