Hoiva-avustaja

Tutkinnon osat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta

Suorita kaksi tutkinnon osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta ja työskentele hoiva-avustajana! Hoiva-avustajana huolehdit asiakkaiden perustarpeista ja työskentelet vanhus- ja vammaispalvelujen avustavissa tehtävissä.

Koulutuksen kuvaus

Hoiva-avustajana voit työskennellä avustavissa tehtävissä esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetussa palvelutalossa tai hoivakodissa eli asumispalveluyksikössä. Hoiva-avustajana työtehtäväsi liittyvät asiakkaiden perustarpeista huolehtimiseen. Hoiva-avustajan tehtävissä ei tarvita lähihoitajan tai sairaanhoitajan koulutusta. Et voi osallistua lääkehoitoon etkä saa olla yksin työvuorossa.

Koulutus ei johda tutkintoon, mutta se antaa valmiuksia vanhus- ja vammaispalvelujen avustavissa tehtävissä työskentelyyn. Hoiva-avustajat työllistyvät hyvin.

Koulutuksen jälkeen voit halutessasi hakeutua tutkinnon suorittajaksi sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon ja suorittaa puuttuvat tutkinnon osat.

Hoiva-avustajakoulutuksen eri vaihtoehdot

Kohderyhmä

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet. Hakijalla tulee olla soveltuvuus alalle, sosiaali- ja terveysalalla vaadittava terveys ja toimintakyky (lisätietoa täältä) sekä riittävä kielitaito. Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen sekä tarvittaessa kielitaidon arviointiin.

Hakuaika

Kontinkankaan yksikössä koulutukseen on jatkuva haku.

Koulutuksen ajankohta

Koulutuksen voi aloittaa joustavasti, kuitenkin viimeistään 31.7.2024. Koulutuksen kesto on noin 7 kuukautta. Opiskelijaksi valitulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaaminen ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen opiskelija tarvitsee. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

  • Kontinkankaan yksikkö, Kiviharjuntie 6, 90220 Oulu
  • Pudasjärven yksikkö, Ranuantie 249 A, 93100 Pudasjärvi

Koulutuksen tavoite

Koulutuksen tavoitteena on suorittaa kaksi tutkinnon osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta, jonka jälkeen voit työskennellä hoiva-avustajana esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetussa palvelutalossa ja hoivakodissa eli asumispalveluyksikössä.  Koulutuksen jälkeen voit hakeutua opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon loppuun ja valmistua lähihoitajaksi.

Koulutuksen toteutus

Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena. Koulutus sisältää lähiopiskelua, työpaikalla tapahtuvaa oppimista, ohjattua- ja itsenäistä opiskelua sekä verkko-opiskelua.

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavaan tutkintoon soveltuva työpaikka.

Työvoimakoulutus

Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta. Jos koulutus ei näy auki olevissa hauissa, se ei ole sillä hetkellä tarjolla työvoimakoulutuksena.

Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.

Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.

Lisätietoja työvoimakoulutuksesta

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Kutsu pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen lähetetään hakeutumisen jälkeen sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä laitetaan tekstiviesti. Pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään Oulussa seuraavasti: 11.3., viikoilla 19 ja 20 sekä 10.-11.6.2024 (OSAO, Kontinkankaan yksikkö, Kaukovainion kampus, Kotkantie 1, Oulu). Kielitaito arvioidaan tarvittaessa sovittuna ajankohtana. Valintapäätös tehdään mahdollisimman pian pääsy- ja soveltuvuuskokeen jälkeen ja siitä ilmoitetaan sähköpostitse.

Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista järjestettävään pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen sekä tarvittaessa kielitaidon arviointiin.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin Ouluun. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa kielitaitotasosuositus on B.1.1. Lisätietoa täältä >

Hakijat kutsutaan kielitaidon arviointiin erikseen sähköpostilla. Hakijat saavat tarkempaa tietoa kielitaidon arvioinnista kutsussa.

Koulutuksen sisältö ja laajuus

Koulutuksen aikana suoritetaan Kasvun ja osallisuuden edistäminen ja Ikääntyvien osallisuuden edistäminen -tutkinnon osat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta.

Tutustu tutkinnon osiin Opetushallituksen ePerusteet-palvelussa:

Hinta

Opetus on maksutonta. Kustannuksia voi muodostua oppikirjojen ja kannettavan tietokoneen sekä työvaatteiden hankinnasta.

Lisätietoja

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Kontinkankaan yksikkö, Eija Roininen, p. 050 394 7281, eija.roininen@osao.fi
Pudasjärven yksikkö, Anna Kuosmanen, p. 050 598 8068, anna.kuosmanen@osao.fi

Lisätietoa oppisopimuksesta

Kontinkankaan yksikkö, Mirva Saastamoinen, p. 050 593 7076, mirva.saastamoinen@osao.fi
Pudasjärven yksikkö, Kaisu Möttönen, p. 050 573 2584, kaisu.mottonen@osao.fi

Lisätietoa koulutukseen hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hakeminen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään. Hakulinkki toimii hakuaikana.

Hae koulutukseen Kontinkankaan yksikköön

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Opiskeletko mieluummin koko tutkinnon?

Voisit olla kiinnostunut esimerkiksi näistä opinnoista: