Sisustustekstiilien valmistaja

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Sisustustekstiilien valmistajana toteutat sisustus- ja käyttötekstiilejä ja tuotteita asiakaslähtöisesti koteihin, yrityksiin tai julkisiin tiloihin. Sisustustekstiilien valmistajan työ sopii sisustamisesta ja tekstiilituotteiden valmistamisesta kiinnostuneille.

Ammatti ja opinnot

Sisustustekstiilien valmistajana sinulla on tekstiilimateriaalien ja kankaiden ominaisuuksien tuntemusta sekä väri- ja tilasuunnittelun perusteiden osaamista. Hallitset laadukkaat valmistuksen ja viimeistyksen työmenetelmät. Tunnet muotoilun ja sisustuksen tyylejä ja osaat soveltaa tietojasi työskentelyssäsi.

Opinnot sisältävät mm. sisustustekstiilien toteutuksen suunnittelua asiakastoiveet ja kohteena oleva tila huomioiden, tekstiilimateriaalien ja kankaiden rakenteiden tuntemusta, tekstiilien värjäys- ja kankaanpainantamenetelmien harjoittelua, tuotteiden mitoitusta, kaavoitusta ja ompelua sekä tuotteiden valmistusta ja viimeistelyä. Opit myös työskentelyn ja sen tuloksien dokumentointia sekä viestimään osaamisestasi digitaalisissa kanavissa. Opinnoissa huomioidaan taloudellisuuden ja kestävän kehityksen periaatteet. Opiskelun aikana työskentelet yksin tai tiimissä asiakaslähtöisissä työtehtävissä oppilaitoksessa ja työpaikoilla.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Sisustustekstiilien valmistajana voit toimia työntekijänä tai yrittäjänä sisustustekstiilialan tuotteita valmistavassa tai myyvässä yrityksessä. Työpaikkasi voi löytyä myös verhoilijan, sisustus- tai tekstiilisuunnittelijan työparina. Tyypilliset työtehtävät liittyvät valmistukseen, korjaukseen, asiakaspalveluun tai ohjaustehtäviin. Työtilaisuuksia löytyy myös digitaalisissa verkkoympäristöissä kaupan, viestinnän tai neuvonnan alueilla.

Sisustustekstiilialan toiminta on vahvistunut viime vuosina Oulun alueella ja tämän myötä työllisyysnäkymät ovat hyvät.

Sisustustekstiilien valmistajan opinnot mahdollistavat sinulle väylän jatko-opintoihin. Perustutkinto antaa valmiudet hakeutua opintoihin esimerkiksi

 • Metropolia ammattikorkeakoulun Muotoilun tutkinto-ohjelman sisustusarkkitehtuurin tai tekstiilisuunnittelun koulutuksiin
 • LAB Muotoiluinstituutin Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun koulutukseen
 • Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan Muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen koulutusohjelmaan
 • Aalto-yliopiston Muotoilun tai Arkkitehtuurin laitokselle.

Voit myös syventää osaamistasi perustutkinnon jälkeen tekstiili- ja muotialan tai sisustusalan ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Seuraava yhteishaku

Seuraava yhteishaku 21.2.-21.3.2023

Koulutuksen ajankohta ja laajuus

Aloitus elokuussa 2023. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Kevään 2023 yhteishaussa tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa on yhteensä 24 aloituspaikkaa (mittatilausompelija, muotiassistentti, sisustustekstiilien valmistaja).

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.

Kielitaidon arviointi

Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1.

Opiskelun toteutusmuoto

Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Ammatilliset tutkinnon osat, 145 osp
 • Tekstiili- ja muotialan työympäristössä toimiminen, 30 osp
 • Tuotteistaminen ja osaamisesta viestiminen, 10 osp
 • Sisustustekstiilien valmistaminen, 45 osp
 • Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opiskelu on maksutonta. Mikäli et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin sinulle voi tulla kustannuksia mm. oppikirjoista sekä työvälineistä ja -materiaaleista.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.

Lisätietoja

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Anja Jussila, p. 050 590 9678, anja.jussila@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 826 6060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.

Siirry opintopolku.fi sivulle

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Hakuaika koulutukseen on 14.3.-15.5.2023. Haku on yhteinen mittatilausompelijaksi, muotiassistentiksi ja sisustustekstiilien valmistajaksi suuntautuville.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat 2.8.2023. Opinnot kestävät noin 2-2,5 vuotta. Perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

 • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
 • tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
 • motivaatio, enintään 5 pistettä

Hakijoihin ollaan yhteydessä sähköpostitse hakuajan päättymisen jälkeen ja kutsutaan haastatteluun. Haastattelukutsun lähettämisestä lähetetään tekstiviesti. Haastattelut järjestetään 30.5.-2.6.2023. Valintapäätös ilmoitetaan hakijoille viimeistään viikolla 23/2023.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa kielitaitotasosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä >

Toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena, joka sisältää lähiopiskelua ja työpaikalla järjestettävää koulutusta.

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavaan tutkintoon soveltuva työpaikka. Haukiputaan yksikössä lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta antaa ja oppisopimuskoulutukseen hakeutumisessa ohjaa koulutuspäällikkö Päivi Kylmäluoma, p. 040 1415265, paivi.kylmaluoma@osao.fi

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).

Ammatilliset tutkinnon osat, 145 osp
 • Tekstiili- ja muotialan työympäristössä toimiminen, 30 osp
 • Tuotteistaminen ja osaamisesta viestiminen, 10 osp
 • Sisustustekstiilien valmistaminen, 45 osp
 • Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.

Hinta ja kustannukset

Opiskelu on maksutonta. Kustannuksia opiskelijalle tulee kuitenkin oppikirjoista ja -tarvikkeista. Opiskeluun kuuluva tarvikemaksu on 70 €. Opiskelijan on hankittava yksi oppikirja, jonka hinta on noin 60 €.

Lisätietoja

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Anja Jussila, p. 050 590 9678, anja.jussila@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Oppisopimuksen lisätiedot ja hakeutuminen

Koulutuspäällikkö Päivi Kylmäluoma, p. 040 1415265, paivi.kylmaluoma@osao.fi

Hakeutuminen

Alle tulevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Ammattitutkintostipendi 

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Työvoimakoulutus on tarkoitettu sinulle, jos olet työtön työnhakija, tai vaarassa jäädä työttömäksi. Koulutuksessa voit opiskella uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.

Työvoimakoulutus

Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta.

Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.

Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.

Lisätietoja työvoimakoulutuksesta

Voisit olla kiinnostunut myös näistä:

Mittatilausompelija

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Tutustu mittatilausompelijan opintoihin

Muotiassistentti

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Tutustu muotiassistentin opintoihin

Designtekstiilien valmistaja

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Tutustu designtekstiilien valmistajan opintoihin

Artesaani, sisustusala

Taideteollisuusalan perustutkinto

Tutustu sisustusalan artesaanin opintoihin