Lattianpäällystäjä

Pintakäsittelyalan perustutkinto

Lattianpäällystäjänä osaat tehdä lattianpäällystyksen esitöitä monipuolisesti sekä matto- ja lukkoliitostuotteiden asennuksia. Tämän lisäksi sinulla voi olla osaamista laatoituksen, vedeneristyksen tai betonilattioiden pinnoituksesta.

Ammatti ja opinnot

Lattianpäällystäjänä olet pintakäsittelyalan ammattilainen ja voit olla erikoistunut mattoasentajaksi, parkettiasentajaksi tai laatoittajaksi. Monipuolisen ja vaihtelevan työn tavoitteena on käyttöä kestävä ja silmää miellyttävä pinnoite. Lattianpäällystäjän on hallittava kaikki työvaiheet pohjatöistä pinnan viimeistelyyn asti.

Lattianpäällystäjän perinteisiä työtehtäviä ovat mattotyöt ja parkettityöt sekä keraamisten laattojen asennukset niihin liittyvine esikäsittelyineen. Työnkuvaan kuuluvat myös märkätilojen vesieristykset. Erikoisosaamista vaativia lattianpäällystäjän työtehtäviä ovat vanhojen ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden puulattioiden ja kivilattioiden korjaukset ja pintakäsittelytyöt.

Työmaan lattianpäällystykset tehdään pääsääntöisesti yksin ja itsenäisesti. Lattianpäällystäjät suunnittelevat työjärjestyksen ja toteuttavat työt suunnitelmien ja ohjeiden mukaan. Työympäristö vaihtelee yksityisasunnoista yritystiloihin ja julkisiin kohteisiin. Työmaat vaihtuvat usein. Työssä käytetään käsityökalujen lisäksi erilaisia laitteita ja koneita, esimerkiksi hiomakoneita, laattaleikkureita ja sirkkeleitä työkohteesta ja pinnoitemateriaalista riippuen.

Työ on yleensä normaalia päivätyötä, mutta työajoissa on työmaakohtaisia ja tehtäväkohtaisia eroja riippuen työn kiireellisyydestä tai suuruudesta. Työhön kuuluu myös matkustamista työmaille.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Pintakäsittelyalan perustutkinnon suorittaneena lattianpäällystäjänä voit työskennellä

  • lattianpäällystysliikkeessä
  • rakennusliikkeessä
  • itsenäisinä ammatinharjoittajina

Pintakäsittelyalan opinnot takaavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Voit jatkaa opintojasi mm. materiaali- ja pintakäsittelytekniikan insinööriksi. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Oppisopimus sopii sinulle, joka haluat opiskella ammatin työn yhteydessä, päivittää osaamistasi tai vaihtaa alaa. Koulutus edellyttää alan työpaikkaa tai yrittäjänä toimimista koulutuksen aikana. Oppisopimuksen voi aloittaa milloin vain.

Työvoimakoulutus on tarkoitettu sinulle, jos olet työtön työnhakija, tai vaarassa jäädä työttömäksi. Koulutuksessa voit opiskella uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu pintakäsittelyalasta kiinnostuneille TE-toimiston asiakkaille, jotka soveltuvat koulutukseen ja koulutuksen tavoiteammattiin.

Hakuaika

Koulutukseen haetaan TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa 5.4.2020 mennessä.

Opintojen alkaminen ja kesto

Koulutus alkaa 4.5.2020. Opinnot jatkuvat arvioilta 31.3.2023 saakka.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas

Opiskelupaikkojen määrä

10

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan TE-toimistolle lähetetyn hakemuksen perusteella.

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan päiväopintoina.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu pakollisista ja valinnaisista ammatillisista tutkinnon osista (yhteensä 145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Lattianpäällystyksen perustyöt 50 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat
  • Osaamisalan valinnaiset tutkinnon osat 35 osp
    Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijalle maksutonta. Sinulle voi tulla opintojen aikana kustannuksia mm. työasusta ja -kengistä.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

kouluttaja Kari Holappa
p. 044 703 7759, kari.holappa@osao.fi

Lisätietoa hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelut
p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt TE-palveluiden sivulle, josta pääset täyttämään hakulomakkeen. Linkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Linkki lisätään sivulle, kun koulutus tulee TE-palveluiden järjestelmään.